Δίκερη Μήτρα

Δίκερη μήτρα

Πρόσφατα έκανα υπέρηχο που φαίνεται ότι δείχνει ένα διαχωρισμό στη μήτρα μου. Tι μπορείτε να μου πείτε για τη δίκερη μήτρα; Τι είδους προβλήματα γονιμότητας πρέπει να αναμένω; Υπάρχει θεραπεία;

Μπορούν να εμφανιστούν ορισμένες φυσικές ανωμαλίες όταν διαμορφώνεται η μήτρα, πριν από τη γέννηση. Εκείνη τη στιγμή, η μήτρα αναπτύσσεται από δύο αρχέγονους ιστούς, τους αποκαλούμενους πόρους του Muller, οι οποίοι ενώνονται και διαμορφώνουν ένα ενιαίο κοίλο μυϊκό όργανο. Η δίκερη μήτρα, η οποία συνήθως ονομάζεται μήτρα σε σχήμα καρδιάς, δημιουργείται όταν δεν ενώνονται εντελώς αυτοί οι εμβρυικοί ιστοί.

Οι μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της δίκερης μήτρας δείχνουν ότι οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη δεν εμφανίζονται πάντα μαζί με αυτή την κατάσταση. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι το 65-85 τοις εκατό των γυναικών που γνωρίζουν ότι έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Ωστόσο, ενώ οι δυσμορφίες και άλλες ανωμαλίες στη μήτρα μπορούν να συμβάλουν σε ποσοστό έως και 15 τοις εκατό στις καθ’έξιν αποβολές, σε γυναίκες με κανονική έκβαση στην εγκυμοσύνη τους σπάνια ελέγχονται για αυτή την κατάσταση. Έτσι δεν γνωρίζουμε τη συχνότητα της κατάστασης σε γυναίκες χωρίς προβλήματα εγκυμοσύνης.

Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή τραχήλου). Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει την περίπτωση να σας κάνει περίδεση τραχήλου για να αποτραπεί η επανάληψη της τελευταίας επιπλοκής. Συχνά η κατάσταση υποχωρεί στις επόμενες εγκυμοσύνες. Για παράδειγμα, αν στην πρώτη σας εγκυμοσύνη γεννήσατε μετά από 30 εβδομάδες κύησης, θα είστε πιθανώς σε θέση να παρατείνετε περισσότερο την κύηση σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη.

Ενώ η δίκερη μήτρα μπορεί να διορθωθεί με μητροπλαστική (μια διαδικασία για την ένωση των δύο μισών τμημάτων της μήτρας), αυτό απαιτεί χειρουργική επέμβαση ανοικτής κοιλίας, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τη μήτρα και να οδηγήσει σε πυελικές συμφύσεις που από μόνες τους μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Αν μια γυναίκα μείνει έγκυος μετά από μητροπλαστική, θα είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση καισαρικής τομής για να γεννηθεί το έμβρυο αμέσως μόλις αναπτύξει ώριμους πνεύμονες. Λόγω αυτών των ανησυχιών, η χειρουργική επέμβαση συστήνεται σπάνια.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN