Αναζωογόνηση μήτρας με PRP | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αναζωογόνηση μήτρας με PRP

Η αναζωογόνηση της μήτρας με PRP είναι μια ιατρική θεραπεία γνωστή και σαν αναζωογόνηση του ενδομητρίου. Η θεραπεία στοχεύει στη βελτίωση του πάχους και της υγείας του βλεννογόνου που επενδύει την κοιλότητα της μήτρας.

Το επαρκές πάχος του ενδομητρίου είναι ζωτικής σημασίας για την εγκυμοσύνη και το λεπτό ενδομήτριο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Image
μήτρα ενδομήτριο

Πλεονεκτήματα της αναζωογόνησης της μήτρας με PRP

 • καινοτόμος θεραπεία
 • προσιτή τιμή
 • απλή και εύκολη εκτέλεση
 • καλά αποτελέσματα
 • μη επεμβατική θεραπεία
 • χωρίς παρενέργειες

Όπως σε όλες τις καινοτόμες θεραπείες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των δυνατοτήτων και της ασφάλειάς της. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η PRP μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση των ποσοστών εγκυμοσύνης. 

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη των Chang et al. και οι 5 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με PRP είχαν επιτυχή πάχυνση του ενδομητρίου και όλες τους συνέλαβαν. 

Μια άλλη μελέτη των Nazari et al. διαπίστωσε ότι 16 από τις 20 γυναίκες που έλαβαν θεραπεία PRP έμειναν έγκυες.

Διαβάστε πως έμεινε έγκυος η Πένη μετά από αναζωογόνηση ενδομητρίου με PRP

Πώς επηρεάζει το ενδομήτριο την εμφύτευση;

Το ενδομήτριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο κατά την εμφύτευση και υπάρχει βιοχημική επικοινωνία μεταξύ του ενδομητρίου και της βλαστοκύστης κατά τη στιγμή της εμφύτευσης. 

Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη προετοιμάζουν το ενδομήτριο για την εμφύτευση προκαλώντας την πάχυνση του βλεννογόνου του. Μια λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας θα οδηγήσει σε αποτυχία εμφύτευσης.

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες του λεπτού ενδομητρίου;

Στα συνήθη αίτια του λεπτού ενδομητρίου περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις και οι φλεγμονές της μήτρας, η επαναλαμβανόμενη απόξεση, το σύνδρομο Asherman, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και οι θεραπείες καρκίνου.

Ποιες γυναίκες είναι επιλέξιμες για αναζωογόνηση της μήτρας;

Μπορεί να είστε επιλέξιμες για θεραπεία με PRP εάν:

 • είστε μεταξύ 18 και 45 ετών
 • σας συνέβη να αναβληθεί η εμβρυομεταφορά λόγω ανεπαρκούς πάχους του ενδομητρίου
 • είχατε δύο ή περισσότερες ανεπιτυχείς εμβρυομεταφορές (δεν μείνατε έγκυος)
 • έχετε φυσιολογική μήτρα με ενδομήτριο χιτώνα μικρότερο από 7 χιλιοστά
 • πρόκειται να υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με εμβρυομεταφορά
 • η αιμοσφαιρίνη σας είναι υψηλότερη από 11 g/dl και τα αιμοπετάλιά σας είναι περισσότερα από 150.000/mm3

Δεν είναι επιλέξιμες για αυτή τη θεραπεία οι ακόλουθες κατηγορίες:

 • γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στο παρελθόν
 • γυναίκες που λαμβάνουν οποιαδήποτε αντιπηκτικά φάρμακα ή ΜΣΑΦ

Είναι η αναζωογόνηση της μήτρας μια εύκολη διαδικασία;

Η αναζωογόνηση του ενδομητρίου είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία και μπορεί να γίνει 4-5 ημέρες πριν από την εμβρυομεταφορά. 

 1. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, λαμβάνονται 8-10 ml αίματος από τη φλέβα
 2. Στη συνέχεια, το αίμα φυγοκεντρείται δύο φορές επί 10 λεπτά, για να διαχωριστεί και να προετοιμαστεί το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP)
 3. Αυτό το PRP εγχέεται στην κοιλότητα της μήτρας μέσω ενός καθετήρα
 4. Μετά από 15 λεπτά ανάπαυσης, μπορείτε να φύγετε από την κλινική και να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας
 5. Το πάχος του ενδομητρίου επανεκτιμάται 48-72 ώρες αργότερα, και εάν το πάχος του ενδομητρίου δεν είναι ικανοποιητικό, η έγχυση με PRP μπορεί να πραγματοποιηθεί άλλες 1-2 φορές.
Image
λήψη εμπλουτισμένου πλάσματος prp

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Υπερ-εμπλουτισμένο πλάσμα PRP

Το Κέντρο Γονιμότητας EmBIO, χάρη στο ερευνητικό έργο της επιστημονικής του ομάδας, κατάφερε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου PRP. Το πετύχαμε αυτό απομονώνοντας κυτταροκίνες και αυξητικούς παράγοντες από τα αιμοπετάλια και κάνοντας το πλάσμα PRP ακόμη πιο αποτελεσματικό. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μας δείχνουν αύξηση έως και 1.000% της ευεργετικής επίδρασης του PRP στην αναζωογόνηση των ωοθηκών και στην πάχυνση του ενδομητρίου.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας στο Κέντρο Γονιμότητας EmBIO σήμερα και ενημερωθείτε από κοντά για τα οφέλη της νέας υπερ-εμπλουτισμένης θεραπείας PRP!


Σχετικές μελέτες και έρευνες

Lin et al. Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ως πιθανή νέα στρατηγική στη θεραπεία του ενδομητρίου στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Front. Endocrinol 2021;12:707584

Zamaniyan et al. Επίδραση του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην έκβαση της εγκυμοσύνης σε υπογόνιμες γυναίκες με επαναλαμβανόμενη αποτυχία εμφύτευσης: τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Gynecological Endocrinology 2021;37(2):1-5

Maleki-Hajiagha et al. Ενδομήτρια έγχυση αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια σε γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Journal of Reproductive Immunology 2020;137:1-9

Samy et al. Επίδραση της αυτόλογης μετάγγισης πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στη θεραπεία υπογόνιμων γυναικών με λεπτό ενδομήτριο και οι επιπτώσεις της στους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης: βιβλιογραφική ανασκόπηση. Middle East Fertility Society Journal 2020;25:5

Wang et al. Διερεύνηση του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην αύξηση του πολλαπλασιασμού και της μετανάστευσης των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων του ενδομητρίου και στη βελτίωση της έκβασης της εγκυμοσύνης σε ασθενείς με λεπτό ενδομήτριο. J Cell Biochem 2019;120:7403-7411

Kim et al. Επίδραση της θεραπείας με αυτόλογο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια σε ανεπίδεκτο θεραπείας λεπτό ενδομήτριο κατά τη διάρκεια του κύκλου εμβρυομεταφοράς με κατεψυγμένο έμβρυο. Front Endocrinol 2019;10:61

Nazari et al. Effects of autologous platelet-rich plasma on implantation and pregnancy in repeated implantation failure: Μια πιλοτική μελέτη. International Journal of Reproductive BioMedicine 2016;14(10): 625-628

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN