Αναζωογόνηση ωοθηκών PRP | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αναζωογόνηση ωοθηκών PRP

Οι θεραπείες αναζωογόνησης ωοθηκών είναι η πιο πρωτοποριακή πρόταση που υπάρχει για γυναίκες που αντιμετωπίζουν τα παρακάτω προβλήματα γονιμότητας και επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί χωρίς τη χρήση δανεικών ωαρίων.

  • πλησιάζουν ή μπαίνουν στην εμμηνόπαυση
  • έχουν σημάδια πρόωρης εμμηνόπαυσης
  • έχουν ωοθηκική ανεπάρκεια

Το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής EmBIO, είναι από τα πρώτα κέντρα στην Ευρώπη που ασχολούνται με την θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών PRP.

Έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις γυναίκες η θεραπεία PRP για την αναζωογόνηση των ωοθηκών;

Το σώμα και ο οργανισμός κάθε γυναίκας διαφέρει και η εφαρμογή της θεραπείας PRP δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες. Σε πολλές περιπτώσεις με την εφαρμογή της θεραπείας PRP, η εμμηνόπαυση αντιστρέφεται προσωρινά ή αυξάνεται ο αριθμός των ωαρίων.

μωρό

Προσφέρουμε έτσι την δυνατότητα τεκνοποίησης σε γυναίκες που δεν είχαν καμιά ελπίδα να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά.

Με τις θεραπείες αυτές μπορεί να μείνουν έγκυoς και μάλιστα με τα δικά τους ωάρια και με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Ή μπορεί να γίνει η συλλογή ωαρίων για χρήση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, έτσι ώστε οι γυναίκες με ωοθηκική ανεπάρκεια να μη χρειαστούν να χρησιμοποιήσουν ωάρια δότριας.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του


Πως γίνεται η θεραπεία PRP αναζωογόνησης ωοθηκών στο Εμβιο

Η θεραπεία αναζωογόνησης στηρίζεται στην έγχυση ειδικά επεξεργασμένου πλάσματος αίματος στις ωοθήκες. Το πλούσιο σε αυξητικό παράγοντα πλάσμα είναι μια νέα τεχνολογία που έχει σημειώσει σημαντική κλινική πρόοδο στον ιατρικό τομέα και χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές, όπως στην γυναικολογία για την αναζωογόνηση του κόλπου, στην ορθοπεδική (προβλήματα στις αρθρώσεις), για την γρήγορη επούλωση ή ακόμα και στη θεραπεία της τριχόπτωσης στους άνδρες.

Προσφέρει απόλυτη ασφάλεια δεδομένου ότι χρησιμοποιείται μόνο αίμα που παίρνουμε από την κάθε ασθενή, οπότε αποκλείεται η πιθανότητα μετάδοσης νόσων ή αλλεργικών αντιδράσεων.

prp plasma

Η διαδικασία βήμα - βήμα

1

Η θεραπεία ξεκινά με αιμοληψία προκειμένου να πάρουμε μια μικρή ποσότητα αίματος.
Το αίμα επεξεργάζεται στο εργαστήριο για να διαχωριστεί με φυγοκέντριση το πλάσμα και τα αιμοπετάλια από τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Στο τέλος της επεξεργασίας, το πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικό παράγοντα πλάσμα (PRP) είναι έτοιμο για να μεταφερθεί στις ωοθήκες της ασθενούς.

2

Γίνεται ελαφριά αναισθησία (μέθη) στην γυναίκα και το PRP εγχέεται στις ωοθήκες διαμέσου του κόλπου με υπερηχογραφική καθοδήγηση. 

3

Στη συνέχεια η ασθενής παραμένει επί μία ώρα περίπου στο χώρο ανάνηψης μέχρι να περάσει η επίδραση της μέθης.
Στην εργασία της μπορεί να επιστρέψει την επόμενη μέρα, χωρίς κάποια ειδική προφύλαξη.
Συστήνεται ελαφρύ παυσίπονο για τις πρώτες ώρες μετά τη θεραπεία και λήψη αντιβιοτικών για μερικές μέρες.

Πως ελέγχουμε αν η θεραπεία είχε αποτέλεσμα

Πρώτη ένδειξη ότι λειτουργεί η θεραπεία είναι η επανεμφάνιση της περιόδου, αν αυτή έχει διακοπεί λόγω εμμηνόπαυσης. Χρειάζονται συνήθως μερικοί μήνες για να διαπιστωθεί αυτό.

Μια άλλη ένδειξη ότι η θεραπεία λειτουργεί είναι ότι σημειώνεται:

  • αύξηση των επιπέδων της ορμόνης ΑΜΗ
  • μείωση των επιπέδων των FSH και LH, οι οποίες είναι ορμόνες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα 

Τρίτο σημάδι είναι ο αριθμός των ωαρίων που αυξάνεται, πράγμα που διαπιστώνεται υπερηχογραφικά στον μηνιαίο έλεγχο.

Οι έλεγχοι του επιπέδου των ορμονών FSH, LH, AMH και το υπερηχογράφημα επαναλαμβάνονται κάθε μήνα για 3 μήνες περίπου. 


Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας αυτής;

Με τη σωστή επιλογή των περιπτώσεων, η μέθοδος PRP προσφέρει αναζωογόνηση των ωοθηκών στο 75% των ασθενών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προκύψει εγκυμοσύνη με ή χωρίς εξωσωματική στο ίδιο ποσοστό. Η μέθοδος εφαρμόζεται πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε διάφορα κέντρα και οι  στατιστικές ποικίλλουν.

Στο Εμβιο πάντως τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από PRP πλησιάζουν το 50%.

Πως η Ευγενία έμεινε έγκυος μετά από PRP

«Ήμουν γύρω στα 37, όταν προσπαθούσαμε με τον σύντροφό μου να συλλάβουμε με φυσικό τρόπο για πάνω από 6 μήνες χωρίς επιτυχία και για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες εξετάσεις. Οι εξετάσεις δεν ήταν καλές, καθώς φαινόταν ότι ο οργανισμός μου βαδίζει σε πρόωρη εμμηνόπαυση και η ΑΜΗ (αποθεματικό ωαρίων) ήταν πολύ χαμηλή. 

Ήταν μεγάλη η ανακούφισή μου όταν μου προτάθηκαν από τους επικεφαλής του ΕmBIO θεραπείες που θα μου εξασφάλιζαν ένα περιθώριο να αποκτήσω παιδί με δικά μου ωάρια κι όχι με ωάρια δότριας.  Ήμουν στην αρχή διστακτική για τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα, όμως όταν βρέθηκαν 6 ωάρια και αυτά γονιμοποιήθηκαν με επιτυχία από τον πρώτο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεν μπορούσα να πιστέψω στην τύχη μου.  

Μετά από 5 ημέρες από τα 6 γονιμοποιημένα ωάρια καταλήξαμε σε τρία έμβρυα – ένα για μεταφορά και δύο για κατάψυξη. Είμαι αυτή τη στιγμή έγκυος, η εγκυμοσύνη προχωρά ομαλά και έχω άλλα δυο έμβρυα για προσπάθειες στο μέλλον, σε περίπτωση που θέλω να αποκτήσω κι άλλο παιδί.»

Ευγενία Δ.
Κόρινθος

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Αλλοι τρόποι θεραπείας με PRP

Αναγέννηση ωοθηκών με βλαστοκύτταρα

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα εμφανίζουν σημαντική επιτυχία στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα βλαστοκύτταρα ξεχωρίζουν για την ικανότητά τους να εξελίσσονται σε άλλους τύπους κυττάρων. Επιπλέον, σε πολλούς ιστούς δρουν ως ένα είδος εσωτερικού συστήματος επισκευής, δεδομένου ότι διαιρούνται συνεχώς για να αντικαταστήσουν άλλα κύτταρα που έχουν αρχίσει να μειώνονται. Με βάση αυτή τους την ιδιότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις θεραπείες υπογονιμότητας, και πιο συγκεκριμένα στις περιπτώσεις ανεπάρκειας των ωοθηκών με στόχο την αναζωογόνησή τους.

Η θεραπεία γονιμότητας σε αυτή την περίπτωση γίνεται με μια ένεση πλάσματος εμπλουτισμένου με αυτά τα κύτταρα. Στόχος είναι η ενεργοποίηση βλαστοκυττάρων που με επαρκή βιολογική διέγερση μπορούν να γίνουν κύτταρα με ωοθηκικές λειτουργίες.

Στην πιο εξελιγμένη εκδοχή της θεραπείας με τη χορήγηση φαρμάκων που κινητοποιούν τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών, αυτά αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους στο περιφερικό αίμα και παράγουν αυξητικούς παράγοντες, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα αποκατάστασης των φυσιολογικών διαδικασιών που εμπλέκονται στην ενδυνάμωση των ωοθηκών για την ανάκτηση της λειτουργίας τους.

Επανενεργοποίηση ωοθηκών με τη χρήση ωοθηκικού ιστού

Μέσα στις ωοθήκες της κάθε γυναίκας υπάρχει το αποθεματικό ωοθηκών. Είναι η τράπεζα ωαρίων που κουβαλάει από τη στιγμή της γέννησής της και περιλαμβάνει βασικά αρχέγονα θυλάκια κοινώς γνωστά ως "σιωπηλά" θυλάκια." Κάθε γυναίκα γεννιέται με πολλά εκατομμύρια τέτοια άωρα θυλάκια. Κάθε μήνα, περίπου χίλια από αυτά τα θυλάκια ενεργοποιούνται και ωριμάζουν ακολουθώντας όλα τα στάδια ανάπτυξης των ωοθυλακίων. Ωστόσο μόνο ένα ή δύο καταφέρνουν να φτάσουν στο τέλος της διαδικασίας και να ωριμάσουν ως ωάρια κατάλληλα για γονιμοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα εξαφανίζονται.

Οσο η γυναίκα μεγαλώνει και πλησιάζει την εμμηνόπαυση, τόσο μειώνεται η ενεργοποίηση των ωοθυλακίων. Όμως, η επιστήμη πρόσφατα ανακάλυψε ότι τα άωρα αυτά θυλάκια μπορεί να επανενεργοποιηθούν και αναπτυχθούν, όταν δείγμα ιστού από τις ωοθήκες:

Με αυτή τη διαδικασία, επανενεργοποιούνται τα σιωπηλά θυλάκια, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν σε ωοθυλάκια που θα απελευθερώσουν νέα ωάρια.

Η διαδικασία επομένως συντελεί στην ενεργοποίηση των ωοθυλακίων με την επανεισαγωγή ιστού των ωοθηκών που προηγουμένως εξάγεται με λαπαροσκόπηση και περνά από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο. Η διαδικασία περιλαμβάνει μια απλή χειρουργική διαδικασία που είναι ανώδυνη και επιτρέπει στη γυναίκα να επιστρέψει στη καθημερινότητά της την ίδια ημέρα.

Οι θεραπείες αναζωογόνησης ωοθηκών με PRP είναι σε κάθε περίπτωση μια σημαντική εναλλακτική για να διασφαλίσει μια γυναίκα παράταση της γονιμότητάς της και το ενδεχόμενο να αποκτήσει τα δικά της βιολογικά παιδιά σε ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN