Κατάψυξη σπέρματος η Κρυοσυντήρηση σπέρματος | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Κατάψυξη σπέρματος η Κρυοσυντήρηση σπέρματος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται η κατάψυξη σπέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σπέρμα καταψύχεται με τη χρήση κατάλληλου διαλύματος (cryoprotectant) το οποίο προστατεύει τα σπερματοζωάρια κατά τη διάρκεια της κατάψυξης.

Το κατεψυγμένο σπέρμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια και να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές προσπάθειες εξωσωματικής. Έχουν επιτευχθεί εγκυμοσύνες με τη χρήση κατεψυγμένου σπέρματος δεκαπέντε χρόνων.

Η κατάψυξη σπέρματος γίνεται για διάφορους λόγους:

 • Σε άνδρες που έχουν ολιγοσπερμία ή που ίσως παρουσιάζουν επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος κατά τη διάρκεια του χρόνου.
 • Οι άνδρες που δυσκολεύονται να εκσπερματώσουν στο εργαστήριο και μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγουν δείγμα την ημέρα της ωοληψίας. Η κατάψυξη πριν από τη θεραπεία μειώνει το άγχος που σχετίζεται με την παραγωγή δείγματος.
 • Για άνδρες που χρειάζονται χειρουργική ανάκτηση σπέρματος.
 • Πριν από τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία. Και οι δύο θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική γονιμότητα των ανδρών.
 • Πριν την βαζεκτομή.
 • Για την αποθήκευση σπέρματος δότη ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικούς κύκλους εξωσωματικής.
κατάψυξη σπέρματος

Πόσο καιρό μπορεί να καταψυχθεί το σπέρμα;

Πρακτικά, για πάντα. Θα βγάλουμε τα δείγματά σας από την αποθήκευση (κατάψυξη) για τους ακόλουθους λόγους:

 • Για να χρησιμοποιήσουμε το δείγμα/τα δείγματα για οποιαδήποτε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (βλέπε "Επιλογές θεραπείας" παρακάτω).
 • Εάν δηλώσετε ότι δεν επιθυμείτε πλέον να διατηρήσετε τα δείγματα αποθηκευμένα.
 • Εάν σταματήσετε να πληρώνετε τα τέλη διατήρησης.
 • Σύμφωνα με τις οδηγίες της διαθήκης σας.

Πόσο κοστίζει η κατάψυξη σπέρματος;

Υπάρχει ένα σταθερό ετήσιο τέλος αποθήκευσης για την κατάψυξη σπέρματος (ανά παρτίδα σπέρματος ή εμβρύων). Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για το τρέχον κόστος.

Επιλογές θεραπείας με κατεψυγμένο σπέρμα

Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI)

Αναφέρεται μερικές φορές ως τεχνητή γονιμοποίηση. Η σπερματέγχυση IUI συνιστάται γενικά όταν τα αποτελέσματα της ανάλυσης σπέρματος είναι φυσιολογικά ή σχεδόν φυσιολογικά. Με αυτή τη θεραπεία, τα υγιή σπερματοζωάρια διαχωρίζονται, συμπυκνώνονται και μεταφέρονται στη μήτρα για να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης αυξάνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων με καλή κινητικότητα και φυσιολογικό σχήμα που θα φτάσουν στο ωάριο.

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Η εξωσωματική συνιστάται γενικά για την κανονική/ήπια/μέτρια υπογονιμότητα του ανδρικού παράγοντα. Το δείγμα σπέρματος πλένεται, συμπυκνώνεται και τοποθετείται μαζί με τα ωάρια στο εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, αυξάνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης. Τα γονιμοποιημένα ωάρια (έμβρυα) που προκύπτουν μεταφέρονται στη συνέχεια πίσω στη μήτρα.

Εξωσωματική γονιμοποίηση με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI)

Η εξωσωματική με μικρογονιμοποίηση ICSI πραγματοποιείται συνήθως όταν υπάρχει σοβαρή υπογονιμότητα από ανδρικό παράγοντα. Αυτή η τεχνική μεγιστοποιεί την πιθανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου, καθώς το σπερματοζωάριο εγχέεται μέσα στο ωάριο.


Περιγραφή της διαδικασίας κρυοσυντήρησης σπέρματος.

Όταν παρέχετε το δείγμα στην κλινική, πρέπει να προβλέψετε τουλάχιστον μισή ώρα για την συζήτηση και την ενημέρωση σας από το εμβρυολογικό εργαστήριο. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατάψυξη του σπέρματος σας θα συζητηθούν ανάμεσα στα άλλα.

Πριν το EmBIO δεχτεί το σπερμα σας για κατάψυξη, πρέπει να υπογραφεί ένα έντυπο δήλωσης και συγκατάθεσης. Αυτά τα δύο έντυπα θα σας δοθούν για να τα μελετήσετε πριν από τη διαδικασία. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε θα απαντηθούν εκείνη τη στιγμή. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς του κέντρου EmBIO εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ανά πάσα στιγμή.

Εάν δεν έχουν υπογραφούν έντυπα συγκατάθεσης για να λάβει τα αποτελέσματα η γυναίκα - σύντροφος, αυτά θα δοθούν μόνο στο άτομο που παρέχει το δείγμα. Αποτελεί απαίτηση της EmBIO το άτομο του οποίου το δείγμα καταψύχθηκε να έρθει σε επαφή με το εργαστήριο για να λάβει τα αποτελέσματα της κατάψυξης. Μια επίσημη έκθεση θα αποσταλεί στον γιατρό σας, όπως έχει ζητηθεί.

Πώς χρησιμοποιείται το κατεψυγμένο σπέρμα για εξωσωματική γονιμοποίηση

 1. Μετά την πλύση και την επεξεργασία, το σπέρμα καταψύχεται και αποθηκεύεται σε ειδική συσκευή κρυοσυντήρησης για αόριστο χρονικό διάστημα.
 2. Για να χρησιμοποιηθεί το κατεψυγμένο σπέρμα, πρέπει να αποψυχθεί μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
 3. Μετά την απόψυξη, εξετάζεται ξανά για να εκτιμηθεί η ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN