Ανδρική υπογονιμότητα, αιτίες και θεραπεία

Ανδρική υπογονιμότητα

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι η υπογονιμότητα είναι κυρίως "πρόβλημα" της γυναίκας. Στην πραγματικότητα, η ανδρική υπογονιμότητα επηρεάζει τον ίδιο αριθμό ζευγαριών με τη γυναικεία υπογονιμότητα. Ένα επιπρόσθετο 25% των ζευγαριών που αναζητούν θεραπεία έχουν περισσότερους από έναν παράγοντες ή καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητά τους να αναπαραχθούν.

Εάν η σύζυγος ή η σύντροφός σας έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να μείνει έγκυος με τακτικό, χωρίς προφυλάξεις σεξ μετά από προσπάθειες ενός έτους ή εάν ανησυχείτε για τη γονιμότητά σας, τότε σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε το συντομότερο δυνατό έναν ειδικό γονιμότητας, ειδικά εάν έχετε:

 • Οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με τη σεξουαλική λειτουργία, προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτισης, χαμηλή σεξουαλική ορμή
 • Εάν αισθάνεστε πόνο στους όρχεις
 • Εάν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα ή η περιοχή των όρχεών σας είναι πρησμένη
 • Εάν έχετε ιστορικό σεξουαλικών προβλημάτων, προβλημάτων των όρχεων ή του προστάτη
 • Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με το αναπαραγωγικό σας σύστημα
 • Εάν είστε άνω των 40 ετών

Οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας είναι:

ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

 • Πρόβλημα με την παραγωγή σπέρματος από τους όρχεις
 • Καθόλου σπέρμα (αζωοσπερμία), μια κατάσταση κατά την οποία δεν βρίσκονται σπερματοζωάρια λόγω κακής λειτουργίας των όρχεων ή απόφραξης της ανδρικής αναπαραγωγικής οδού. Πρόκειται για την πιο δύσκολη κατάσταση ανδρικής υπογονιμότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 • Απόφραξη ή απουσία του αγωγού για το σπέρμα (σπερματικός πόρος) από τους όρχεις
 • Κιρσοκήλη, διόγκωση του αγγείου μέσα στους όρχεις το οποίο εμποδίζει την σωστή αιμάτωση της περιοχής και προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά
 • Ορμονικές διαταραχές, όπως προβλήματα με τον θυροειδή, χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, υψηλή ορμόνη FSH καθώς και πλεόνασμα προλακτίνης
 • Έλλειψη κινητικότητας του σπέρματος
 • Προηγούμενοι τραυματισμοί ή προβλήματα υγείας
 • Διαταραχές εκσπερμάτισης, πχ. παλίνδρομη εκσπερμάτιση
 • Όγκοι και θεραπεία καρκίνου (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, επιθετική χειρουργική αντιμετώπιση)
 • Άλλες καταστάσεις όπως χρωματοσωμικές ανωμαλίες, προχωρημένη ηλικία, άγχος, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, υπερβολικό βάρος, κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοολισμός, τραύμα, ακτινοβολία και έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες

Για να βρούμε που οφείλεται η ανδρική υπογονιμότητα, με σπερμοδιάγραμμα αναλύουμε ένα δείγμα σπέρματος ως προς τον όγκο του, τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, το ποσοστό των ενεργά κινούμενων σπερματοζωαρίων (κινητικότητα) και τον αριθμό των τυπικά σχηματισμένων σπερματοζωαρίων (μορφολογία).

Μια εξέταση κατακερματισμού του DNA θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες. Δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά μπορεί να συστηθεί και η εξέταση των ανδρικών ορμονών.

Ακόμη και αν μία ή περισσότερες από αυτές τις τιμές είναι χαμηλότερες από το φυσιολογικό, ένας άνδρας μπορεί να έχει φυσιολογική γονιμότητα. Η ανάλυση σπέρματος από μόνη της δεν μπορεί να προβλέψει πλήρως τη γονιμότητα ενός ζευγαριού. Όταν διαπιστώνεται υπογονιμότητα από ανδρικό παράγοντα, συνιστούμε πλήρη αξιολόγηση της υπογονιμότητας της γυναίκας.

Άνδρες με γενετικές διαταραχές

Πρόσφατες μοριακές γενετικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η ανεξήγητη υπογονιμότητα στους άνδρες μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες γενετικές διαταραχές. Στο κέντρο μας, παρέχουμε προηγμένη γενετική αξιολόγηση για υπογόνιμους άνδρες. Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει εξέταση αίματος με ανάλυση καρυότυπου για την αξιολόγηση ανωμαλιών στα χρωμοσώματα, ανάλυση μικροελλείψεων του χρωμοσώματος Υ και εξέταση μετάλλαξης CFTR για τον εντοπισμό κυστικής ίνωσης ή συναφών διαταραχών. Οι ανδρολόγοι/ουρολόγοι και οι γενετιστές μας παρέχουν συμβουλευτική σε όλα τα ζευγάρια πριν και μετά τον γενετικό έλεγχο για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη γενική και αναπαραγωγική τους υγεία και την υγεία των μελλοντικών τους παιδιών.

Άνδρες με βλάβη του νωτιαίου μυελού ή διαταραχές της εκσπερμάτισης

Οι άνδρες με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ή άλλες νευρολογικές παθήσεις μπορεί να έχουν σοβαρές διαταραχές στη σεξουαλική τους λειτουργία, ιδίως στην εκσπερμάτιση. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες δυνατότητες για την ανάκτηση σπέρματος για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως εκσπερμάτιση με δονητική διέγερση, ηλεκτροεκσπερμάτιση και διαδερμική αναρρόφηση σπέρματος.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Κλινική ανδρικής υπογονιμότητας στο EmBIO

άνδρας ασθενής με πρόβλημα γονιμότητας συζητά με τον γιατρό

Στο EmBIO το τμήμα για την ανδρική υπογονιμότητα στελεχώνεται από καταξιωμένους ουρολόγους που ειδικεύονται σε όλο το φάσμα των αξιολογήσεων και θεραπειών στην ανδρική αναπαραγωγική ιατρική με έμφαση στη διατήρηση της γονιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο, στη θεραπεία της σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας, στη θεραπεία ανδρών με κλινικό υπογοναδισμό (συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης), καθώς και στη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι ουρολόγοι μας είναι επίσης ειδικά εκπαιδευμένοι στην προηγμένη μικροχειρουργική του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Οι ουρολόγοι μας συνεργάζονται χέρι-χέρι με το κέντρο εξωσωματικής EmBIO χρησιμοποιώντας μια συλλογική προσέγγιση για να καθορίσουν την καλύτερη θεραπεία για τα άτομα και τα ζευγάρια. Είτε ένα ζευγάρι επιδιώκει την αντιστροφή της βαζεκτομής είτε ο άντρας απαιτεί θεραπεία για κοινές παθήσεις όπως η κιρσοκήλη - θα τους καθοδηγήσουμε προσεκτικά σε όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Ανδρική υπογονιμότητα - θεραπεία

Η ανδρική υπογονιμότητα έχει θεραπεία, ή μάλλον διάφορες θεραπείες και τρόπους αντιμετώπισης ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί.

Εάν η ανδρική υπογονιμότητα έχει διαγνωστεί μέσω ανάλυσης σπέρματος, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη θεραπεία, όπως η  φαρμακευτική θεραπεία, η χειρουργική θεραπεία, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με ή χωρίς μικρογονιμοποίηση ICSI, και η εξωσωματική με δωρεά σπέρματος.

 1. Φαρμακευτική θεραπεία. Οι ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την δημιουργία του σπέρματος μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με φαρμακευτική θεραπεία.
 2. Χειρουργική θεραπεία. Όταν ένα φυσικό εμπόδιο εμποδίζει την παραγωγή και ωρίμανση του σπέρματος ή την εκσπερμάτιση, μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την ανάκτηση του σπέρματος για σπερματέγχυση. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν την ανάκτηση των σπερματοζωαρίων με τη χρήση μιας λεπτής βελόνας.
 3. ART - θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η σύζυγος ή η σύντροφος θα υποβληθεί συχνά σε ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) για τη θεραπεία ορισμένων τύπων ανδρικής υπογονιμότητας. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση, αυτή συχνά πραγματοποιείται με τη χρήση μικρογονιμοποίησης ICSI.
 4. ICSI - Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος. Η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI), χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου τα σπερματοζωάρια δεν επαρκούν, δεν κολυμπούν σωστά ή έχουν ανώμαλο σχήμα που τα εμποδίζει να διεισδύσουν στο ωάριο. Ένας εμβρυολόγος χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο για να επιλέξει προσεκτικά, να ακινητοποιήσει και να τραβήξει ένα μόνο υγιές σπερματοζωάριο με μια πιπέτα. Αφού σταθεροποιήσει το ώριμο ωάριο της γυναίκας συντρόφου, ο εμβρυολόγος εισάγει προσεκτικά το σπερματοζωάριο στο ωάριο. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λιγότερο από δέκα λεπτά και δεν προκαλεί βλάβη ούτε στο ωάριο ούτε στο σπερματοζωάριο.
 5. Εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα δότη. Μια εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η χρήση ενός δότη από μία από τις διάφορες τράπεζες σπέρματος. Μπορούμε να σας παρέχουμε πληροφορίες για να βοηθήσουμε την αναζήτησή σας για δότη σπέρματος. Μόλις εντοπιστεί δότης και το σπέρμα είναι διαθέσιμο, η γυναίκα πιθανότατα θα περάσει από κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης σε συνδυασμό με ICSI.
 6. Αντιστροφή της βαζεκτομής. Η βαζεκτομή (αγγειεκτομή ή στείρωση) μπορεί συχνά να αντιστραφεί μέσω χειρουργικής επέμβασης. Η αναστροφή της βαζεκτομής επανασυνδέει τον σπερματικό πόρο. Πραγματοποιείται υπό ελαφρά νάρκωση με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από αναστροφή της αγγειεκτομής είναι γενικά πάνω από 50%.
 7. Αποκατάσταση κιρσοκήλης (μπερδεμένα αιμοφόρα αγγεία στο όσχεο)
 8. MESA (μικροεπιδιδυμική αναρρόφηση σπέρματος)
 9. PESA (διαδερμική αναρρόφηση σπέρματος επιδιδυμίδας). Μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας στην επιδιδυμίδα σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί και να αναρροφηθεί ένας θύλακας σπέρματος.
 10. TESA (αναρρόφηση σπέρματος από τους όρχεις) ή βιοψία όρχεων. Βιοψία του όρχεως με βελόνα κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα ιστού απευθείας από τον όρχι και χρησιμοποιείται για την εξαγωγή σπέρματος για IVF ή ICSI.
 11. Μικροδιατομή όρχεων, προσεκτική χειρουργική επέμβαση στον όρχι για τον εντοπισμό τυχόν περιοχών δυνητικά ενεργής σπερματογένεσης. Αυτό επιτρέπει την ελάχιστη εξαγωγή ορχικού ιστού, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης των όρχεων.
 12. Διαδικασίες για τη διατήρηση της γονιμότητας (κατάψυξη σπέρματος)

Για ορισμένα ζευγάρια, η εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα δότη παραμένει η καλύτερη επιλογή για τη δημιουργία οικογένειας. Προφανώς, η δωρεά σπέρματος είναι η μόνη επιλογή για τους άνδρες των οποίων η βιοψία όρχεων αποκαλύπτει πλήρη αζωοσπερμία - κανένα ίχνος σπερματοζωαρίων στον ιστό των όρχεων. Η χρήση σπέρματος δότη μπορεί επίσης να εξεταστεί όταν ο γενετικός έλεγχος υποδεικνύει την πιθανότητα μετάδοσης κληρονομικών παθήσεων όπως η κυστική ίνωση στους αρσενικούς απογόνους.

μπαμπας με μωρο

Η αυξημένη κατανόηση της ανδρικής υπογονιμότητας και η πρόσφατη πρόοδος στις τεχνικές υποβοηθούμενης ανάκτησης σπέρματος δίνουν πλέον την ευκαιρία σε άνδρες που δεν πίστευαν ποτέ ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν βιολογικούς απογόνους, να αποκτήσουν παιδί. Τα επιτυχή αποτελέσματα στον τομέα της υπογονιμότητας στο κέντρο μας είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού τεχνολογικών εξελίξεων, επιστημονικής γνώσης και συνεπών εργαστηριακών προτύπων ανδρολογίας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN