Ινομυώματα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Ινομυώματα

Ινομύωμα

Ένα ινομύωμα στη μήτρα δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί, αρκεί να ενημερωθείς γι' αυτό από τον γυναικολόγο σου. Πράγματι, όταν το ινομύωμα μήτρας εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, θα λυθούν όποια προβλήματα είχε πιθανόν δημιουργήσει (μητρορραγία, μηνορραγία, υπογονιμότητα, αποβολή κ.λπ.) ή θα μπορούσε να προκαλέσει ενδεχομένως στο μέλλον.

Κάποιες γυναίκες βοηθούν την "τύχη" τους ως προς τα ινομυώματα και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν. μόνο και μόνο με το να είναι συνεπείς στις εξαμηνιαίες ή ετήσιες γυναικολογικές τους εξετάσεις (κολπικό υπερηγογράφημα μαζί με το Παπ Τεστ / Thin Prep Test). Αυτό βοηθάει γιατί σε αρκετές περιπτώσεις, τα ινομυώματα δεν παρουσιάζουν άμεσα αντιληπτά συμπτώματα.

Δες εδώ πώς το ινομύωμα στην μήτρα διαγνώστηκε σε έναν προληπτικό έλεγχο!

Άλλες γυναίκες ωστόσο, έχουν κάποιες "προειδοποιήσεις" για την ύπαρξη ινομυώματος ή ινομυωμάτων.

Ινομυώματα - Συμπτώματα

Περίπου μία στις δύο γυναίκες με ινομυώματα παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως:

 • Μη φυσιολογική μητρορραγία
 • Πυελική πίεση
 • Πόνο στην πύελο (λεκάνη) ή στην πλάτη
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ενοχλήσεις στο ουροποιητικό σύστημα
 • Υπογονιμότητα
 • Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Ινομυώματα και Εγκυμοσύνη

Πως αφαιρέθηκε ινομύωμα μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού!

Ο γυναικολόγος θα εκτιμήσει αν θα πρέπει να αφαιρεθεί το ινομύωμα στη μήτρα πριν από μια αναμενόμενη εγκυμοσύνη.

Ινομύωμα ίσον επέμβαση (Ινομυωματεκτομή);

Όxι αναγκαστικά. Η θεραπεία ινομυωμάτων ή ο τρόπος αντιμετώπισής τους εξαρτάται από το πόσο ενοχλούν τα συμπτώματα, από την ηλικία της γυναίκας, από το αν θέλει να μείνει έγκυος και από την έκταση και το μέγεθος των ινομυωμάτων. Για παράδειγμα, σε μια γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση, μπορεί να αρκεί η απλή παρακολούθηση από τον γυναικολόγο, μια και το μειωμένο επίπεδο οιστρογόνων μπορεί να συντελέσει στη συρρίκνωση του ινομυώματος.

Ινομυώματα Αντιμετώπιση

Τα υπέρ και τα κατά των μεθόδων αντιμετώπισης των ινομυωμάτων θα αξιολογηθούν από εσένα την ίδια και τον γυναικολόγο /ενδοσκοπικό χειρουργό σου. Πράγματι, σε αρκετές περιπτώσεις, συνιστάται μία συντηρητική αντιμετώπιση του ινομυώματος, με τακτική γυναικολογική παρακολούθηση ή φαρμακευτική αγωγή με προσωρινά αποτελέσματα.

Αφαίρεση Ινομυωμάτων

Όταν η χειρουργική επέμβαση έχει κριθεί ως η καλύτερη λύση αντιμετώπισης για τα ινομυώματα μήτρας, ο γυναικολόγος θα εξηγήσει τους εναλλακτικούς τρόπους αφαίρεσης και θα προτείνει τον πλέον ενδεικνυόμενο για τη δική σου περίπτωση. Ένα ινομύωμα στη μήτρα (ή και περισσότερα) μπορεί να αφαιρεθεί με:

 • Λαπαροσκοπική Ινομυωματεκτομή (Επεμβατική Λαπαροσκόπηση, όχι απλώς διαγνωστική)
 • Λαπαροσκοπικά Υποβοηθούμενη Ινομυωματεκτομή
 • Ρομποτική Χειρουργική
 • Εμβολισμό
 • Λαπαροτομία
 • Υστεροσκοπική Χειρουργική

Οι λαπαροσκοπικές διαδικασίες πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Η μόνη διαφορά μεταξύ της λαπαροσκοπικής ινομυωματεκτομής και της λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενης ινομυωματεκτομής είναι μια αύξηση στο μέγεθος της τομής στη γραμμή του ηβικού τριχώματος από 0,64 εκατοστά σε 2,54 εκατοστά. Αυτό επιτρέπει την αφαίρεση ινομυωμάτων κάθε μεγέθους και σε οποιαδήποτε θέση. Όταν υπάρχουν υποβλεννογόνια ινομυώματα (αυτά που αναπτύσσονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας), η αφαίρεση ινομυώματος γίνεται υστεροσκοπικά (Υστεροσκοπική Ινομυωματεκτομή) χωρίς να απαιτείται νοσηλεία.

Τι λέει η Σεμίνα Διγενή για την αφαίρεση Ινομυώματος!

Η ανάρρωση και από τους δύο τύπους λαπαροσκοπικών διαδικασιών είναι η ίδια: παραμονή στο νοσοκομείο για λιγότερο από 24 ώρες και επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες σε 1-2 εβδομάδες (σε σύγκριση με τις 4-6 εβδομάδες μετά από μια «ανοιχτή» προσέγγιση της κοιλιακής χώρας). Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων και το βαθμό της απαιτούμενης ανακατασκευής της μήτρας, αν υπάρχει η επιθυμία για μια μελλοντική εγκυμοσύνη, μπορεί να χρειαστεί να γίνει καισαρική τομή για τον τοκετό. Αυτή η σύσταση είναι η ίδια για διαδικασίες που πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά ή με κανονική μεγάλη τομή).

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους αντιμετώπισης των ινομυωμάτων, μπορείς να βρεις στη σελίδα

Ινομυώματα Θεραπεία

Στο μεταξύ, μπορείς να διαβάσεις εδώ την...

Εμπειρία μιας πρώην ασθενούς, που απαλλάχθηκε μια και καλή από τα ινομυώματα με Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Ινομυωμάτων

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για αφαιρεση ινομυωματων στη δική σου περίπτωση;

Ρώτησε δωρεάν τον ενδοσκοπικό χειρουργό  Θάνο Παράσχο!

 

 
 
Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού