Ινομυώματα μήτρας, συμπτώματα και θεραπεία ινομυωμάτων

Ινομυώματα Μήτρας, συμπτώματα και θεραπεία

Τι είναι τα ινομυώματα;

Το ινομύωμα είναι καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στο μυϊκό στρώμα της μήτρας. Τα ινομυώματα είναι συνήθως διακριτές μάζες, ξεχωριστές από την περιβάλλουσα μήτρα και σπάνια γίνονται κακοήθεις.

Ονομάζονται επίσης μυώματα ή λειομυώματα, είναι η πιο συνηθισμένη ένδειξη για υστερεκτομή και αφορούν το 33% των εισαγωγών σε γυναικολογικά νοσοκομεία για ινομυωματεκτομή, δηλαδη για την αφαίρεση τους.

Πρόκειται για τους πιο συνηθισμένους καλοήθεις όγκους των αναπαραγωγικών οργάνων και παρουσιάζονται περίπου στο 50% του γυναικείου πληθυσμού.

Image
ινομύωμα μήτρας

 

Βίντεο: ινομυώματα, γονιμότητα και θεραπεία

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος μιλά για τα ινομυώματα, πως αυτά επηρεάζουν την γονιμότητα και πως θεραπεύονται.

Watch ✅ Ινομυώματα Μήτρας on YouTube.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Συμπτώματα που προκαλούν τα ινομυώματα μήτρας

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των γυναικών με ινομυώματα είναι ασυμπτωματικές. Τα συμπτώματα που οφείλονται σε ένα ινομύωμα στη μήτρα εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος του ινομυώματος και σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • η μη φυσιολογική μητρορραγία
 • η πυελική πίεση
 • ο πόνος στην πύελο ή στην πλάτη
 • η δυσκοιλιότητα
 • δυσκολία στην ούρηση ή συχνοουρία
 • η υπογονιμότητα και επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Διάγνωση ινομυωμάτων

Η διάγνωση ενός ινομυώματος μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, υστεροσκόπηση ή με διαγνωστική λαπαροσκόπηση.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Μετά από μια ολοκληρωμένη διάγνωση, καταστρώνεται ένα σχέδιο θεραπείας και προσαρμόζεται σύμφωνα με:

 • το μέγεθος και τον αριθμό των ινομυωμάτων
 • τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων
 • τον τρόπο ζωής και τις επιθυμίες της ασθενούς
 • τη γενική κατάσταση της υγείας της, και
 • την επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Στις δυνατότητες αντιμετώπισης και θεραπείας ενός ινομυώματος περιλαμβάνονται:

 • η απλή παρακολούθηση: τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο για να ελέγχει την ανάπτυξη των ινομυωμάτων
 • η φαρμακευτική αγωγή (τα αποτελέσματα είναι προσωρινά)
 • η χειρουργική αφαίρεση, όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής της γυναίκας

Αφαίρεση ινομυωμάτων

Όταν η χειρουργική επέμβαση έχει κριθεί ως η καλύτερη λύση αντιμετώπισης για τα ινομυώματα μήτρας, ο γυναικολόγος θα εξηγήσει τους εναλλακτικούς τρόπους αφαίρεσης και θα προτείνει τον πλέον ενδεικνυόμενο για τη δική σας περίπτωση. Ένα ινομύωμα στη μήτρα (ή και περισσότερα) μπορεί να αφαιρεθεί με:

Οι λαπαροσκοπικές διαδικασίες πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Η μόνη διαφορά μεταξύ της λαπαροσκοπικής ινομυωματεκτομής και της λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενης ινομυωματεκτομής είναι μια αύξηση στο μέγεθος της τομής στη γραμμή του ηβικού τριχώματος από 0,64 εκατοστά σε 2,54 εκατοστά. Αυτό επιτρέπει την αφαίρεση ινομυωμάτων κάθε μεγέθους και σε οποιαδήποτε θέση. Όταν υπάρχουν υποβλεννογόνια ινομυώματα (αυτά που αναπτύσσονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας), η αφαίρεση ινομυώματος γίνεται υστεροσκοπικά (Υστεροσκοπική Ινομυωματεκτομήχωρίς να απαιτείται νοσηλεία.

Η Σεμίνα Διγενή διηγείται με χιούμορ και αισιοδοξία την εμπειρία της από την αφαίρεση ινομυώματος!

Ανάπτυξη ινομυωμάτων

Το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορεί να αυξηθεί ή να παραμείνει το ίδιο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορούν να παρουσιαστούν σαν μία ενιαία μάζα ή σαν πολλαπλές αναπτύξεις σε διάφορα σημεία μέσα στη μήτρα.

Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, η ανάπτυξη των ινομυωμάτων συνήθως σταματά και μπορεί πράγματι να συρρικνωθούν, καθώς η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα οιστρογόνα.

Δυστυχώς, τα ινομυώματα μπορεί να επανεμφανιστούν, τόσο μετά από φαρμακευτική θεραπεία όσο και μετά από χειρουργική επέμβαση.

Σε ποια είδη χωρίζονται τα ινομυώματα;

 • Τα υποβλενογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και μπορεί να προεκβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.
 • Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα βρίσκονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.
 • Τα υπορογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από την εξωτερική επικάλυψη της μήτρας.
 • Τα μισχωτά ινομυώματα είναι προσαρτημένα στη μήτρα με ένα λεπτό μίσχο.
 • Τα ενδοσυνδεσμικά ινομυώματα προέρχονται από τη μήτρα, αλλά βρίσκονται στους συνδέσμους που τη στηρίζουν.

Βίντεο 2. Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων (fibroids). 

Ενημερωτικό βίντεο στα Αγγλικά από την Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (American Society for Reproductive Medicine)

Κόστος θεραπείας ινομυωμάτων

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από το είδος της θεραπείας που θα επιλεγεί: εμβολισμός, λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή, υστερεκτομή, κλπ.

Το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκειά τους, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τη μέθοδο χειρουργικής επέμβασης. Για παράδειγμα, η ρομποτική αφαίρεση ινομυώματος είναι ακριβότερη από την λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή.


Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ινομυώματα

Πόσα είναι τα ινομυώματα συνήθως;

Μια γυναίκα μπορεί να έχει ένα μόνο ινομύωμα και μια άλλη μπορεί να έχει πολλαπλά ινομυώματα, ακόμη και είκοσι ή περισσότερα. Συνήθως μια γυναίκα έχει 1-5 ινομυώματα διαφόρων μεγεθών, από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Το μέγεθος τους όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, καθώς πολλά ινομυώματα συνεχίζουν να μεγαλώνουν ή συρρικνώνονται ανάλογα με τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα ινομυώματα;

Αν βρέθηκαν ινομυώματα σε σας και ανησυχείτε πόσο γρήγορα θα μεγαλώσουν, δυστυχώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ινομυώματος είναι συχνά απρόβλεπτος. Για πολλές γυναίκες, η ανάπτυξη είναι αργή χωρίς σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων. Ορισμένες γυναίκες έχουν ινομυώματα που παραμένουν σταθερά για πολλά χρόνια. Για άλλες, η ανάπτυξη των ινομυωμάτων μπορεί να είναι γρήγορη, ενώ υπάρχουν φορές που τα ινομυώματα συρρικνώνονται, όπως μετά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Τι σημαίνει ινομύωμα ταχείας ανάπτυξης;

Μαζί με την απορία για το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα ινομυώματα, μπορεί επίσης να αναριωτιέστε για το τι θεωρείται ινομύωμα ταχείας ανάπτυξης. Μια ερευνητική μελέτη αποκάλυψε ότι ο μέσος όρος ανάπτυξης είναι 89% σε διάστημα 18 μηνών. Ως σημείο αναφοράς, ένα ινομύωμα δύο εκατοστών (σαν μικρό κεράσι) είναι πιθανό να χρειαστεί τέσσερα έως πέντε χρόνια για να διπλασιάσει τη διάμετρό του. Η ίδια μελέτη δείχνει επίσης ότι τα πολύ μικρά ινομυώματα αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα μεγαλύτερα.

Πόσο μεγάλα είναι τα ινομυώματα;

Μικρά είναι τα ινομυώματα με μέγεθος έως 2 εκατοστά, μέτρια αν είναι ανάμεσα σε 3 και 6-7 εκατοστά, ενώ μεγάλα ινομυώματα θεωρούνται όσα ξεπερνούν τα 7-8 εκατοστά και μπορεί να φτάσουν τα 20 εκατοστά.

Υπάρχει κληρονομικότητα στα ινομυώματα;

Δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητό γιατί εμφανίζονται τα ινομυώματα, αλλά ορισμένοι παράγοντες σχετίζονται με αυτά, όπως η κληρονομικότητα, η μαύρη φυλή και η παχυσαρκία. Αντίθετα, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δρουν προστατευτικά από την ανάπτυξη ινομυωμάτων.

Μπορώ να έχω ινομυώματα χωρίς συμπτώματα;

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ινομυώματα δεν γνωρίζουν ότι τα έχουν. Το μέγεθος, η θέση και ο αριθμός τους επηρεάζουν τα συμπτώματα των ινομυωαμάτων. Τα ινομυώματα είναι ασυμπτωματικά και ανακαλύπτονται συνήθως όταν οι γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους επειδή έχουν πόνο στην κοιλιά ή ασυνήθιστη αιμορραγία.

Μπορώ να πάθω αναιμία από ινομύωμα;

Αν το ινομύωμα προκαλεί έντονη αιμορραγία, μπορεί να προκαλέσει αναιμία στη γυναίκα. Πολλές περιπτώσεις αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου είναι ήπιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγή της διατροφής και λήψη σιδήρου σε χάπια. Η αναιμία που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και λήθαργο - και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε καρδιακά προβλήματα.

Εξελίσσονται σε καρκίνο τα ινομυώματα;

Λιγότερα από 1 στα 1.000 ινομυώματα θα εξελιχθούν σε καρκίνο. Τα καρκινικά ινομυώματα είναι μια μορφή λειομυοσαρκώματος, ένας καρκίνος των λείων μυών. Τα λευομυοσαρκώματα εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 0,4 έως 0,64 ανά 100.000 άτομα. Ωστόσο, γυναίκες που παρουσιάζουν ταχεία ανάπτυξη ινομυωμάτων της μήτρας ή ανάπτυξη ινομυωμάτων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να εξετάζονται αμέσως.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN