Η ηλικία αυξάνει την υπογονιμότητα στους άνδρες | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Η ηλικία αυξάνει την υπογονιμότητα στους άνδρες

μπαμπας με μωρο

Σήμερα στις παιδικές χαρές κάποιες φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποιος κρατάει τα παιδιά: ο μπαμπάς ή ο παππούς; Ολοένα μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες αποκτούν παιδιά, όπως συμβαίνει και στις γυναίκες. Ομως για να γίνει κάποιος μπαμπάς σε μεγάλη ηλικία, θα πρέπει να ξεχάσει τις παλιές αντιλήψεις που ήθελαν τους άνδρες να παραμένουν γόνιμοι σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα 80 τους.

Αυτό φέρνει αντιμέτωπους τους άντρες με το βιολογικό τους ρολόι, που φαίνεται ότι είναι εξίσου σημαντικό όπως και στις γυναίκες. Επί πολλές δεκαετίες, οι ειδικοί ασχολήθηκαν με τη μείωση της γονιμότητας στις γυναίκες και αγνόησαν την εξίσου σημαντική υπογονιμότητα των ανδρών! Δεν έχει πραγματοποιηθεί επαρκής έρευνα για την ανδρική αναπαραγωγική βιολογία και σήμερα είναι σε αμφισβήτηση το δόγμα δεκαετιών ότι η ανδρική γονιμότητα δεν επηρεάζεται από την ηλικία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ηλικία των μπαμπάδων έχει αυξηθεί  αρκετά.

Οι άντρες αποκτούν παιδιά ολοένα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Συνεχώς διαβάζουμε για κάποιον γνωστό άντρα μεγάλης ηλικίας που γίνεται πατέρας, για παράδειγμα ο Μικ Τζάγκερ στα 73 του ή γνωστός Έλληνας ηθοποιός σε ακόμα μεγαλύτερη ηλικία.

Και δεν είναι μόνο οι ροκ σταρ και οι ηθοποιοί. Σήμερα οι μέσοι άντρες κάνουν την πατρότητα στα 50 τους τη νέα τάση. Και γιατί να μην το κάνουν; Οι άντρες μπορούν να κάνουν παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία, σωστά; Λοιπόν, όχι ακριβώς.

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι άνδρες συνεχίζουν να παράγουν σπέρμα μέχρι τα βαθιά γεράματα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι γόνιμοι στα 50. Και όπως ακριβώς οι πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος αρχίζουν να μειώνονται από τα μέσα της δεκαετίας των 30, το ίδιο συμβαίνει και με τη γονιμότητα ενός άνδρα. Αν λοιπόν είστε άντρας στο κλαμπ των 40 και άνω και σκέφτεστε να κάνετε περισσότερους απογόνους, δώστε προσοχή.

Η ανδρική γονιμότητα μειώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει ένα ανδρικό βιολογικό ρολόι. Αν και δεν είναι το ίδιο με το γυναικείο, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με μελέτες, η ηλικία προκαλεί μείωση του όγκου του σπέρματος και της κινητικότητας του σπέρματος - δύο βασικοί παράγοντες για την ανδρική γονιμότητα. Καθώς οι άντρες μεγαλώνουν, το σπέρμα τους θα αλλάζει.  Ο όγκος θα είναι μικρότερος, η κινητικότητα (το πόσο καλά κινείται) θα μειωθεί και η δομή θα αλλάξει.  Όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα των ανδρών και κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την παλιά πεποίθηση ότι οι άνδρες μπορούν να κάνουν παιδιά τόσο εύκολα στα 78 τους, όσο μπορούσαν και στα 18 τους.

Οι άνδρες άνω των 35 ετών έχουν το 50% της γονιμότητας των ανδρών κάτω των 25 ετών και κατά μέσο όρο οι άνδρες άνω των 40 ετών χρειάζονται δύο χρόνια για να αφήσουν τη σύντροφό τους έγκυο, ενώ οι άνδρες κάτω των 25 ετών χρειάζονται μόλις 4,5 μήνες.

Για τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ο κίνδυνος να μην μείνει η γυναίκα έγκυος είναι πέντε φορές υψηλότερος, εάν ο άνδρας είναι άνω των 41 ετών. Για το λόγο αυτό προτείνεται η εξωσωματική με ICSI, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Η υγεία του σπέρματος ενός άνδρα υποβαθμίζεται συνεχώς ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών. Μια γυναίκα κάτω των 25 ετών έχει διπλάσιες πιθανότητες να έχει αποβολή αν ο άνδρας σύντροφός της είναι άνω των 45 ετών.

Το πρώτο βήμα για να αποφασίσετε να αποκτήσετε παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία είναι να ελέγξετε τη γονιμότητά σας με την κατάλληλη εξέταση που μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε κέντρο γονιμότητας στην Ελλάδα.

Αύξηση άλλων αναπαραγωγικών κινδύνων

Η αρχική ιδέα ότι η συμβολή των ανδρών στην εγκυμοσύνη σταματά κατά τη γονιμοποίηση πρέπει να αλλάξει εντελώς. Μια ευρύτερη και ακριβέστερη άποψη αποκαλύπτει τον αντίκτυπο της γήρανσης του σπέρματος στην υγεία των απογόνων.

Γνωρίζουμε ότι μόλις οι γυναίκες φτάσουν στα 30 τους, ο κίνδυνος να αποκτήσουν παιδί με γενετική ανωμαλία αυξάνεται κατακόρυφα. Τώρα, γνωρίζουμε ότι η ηλικία των πατέρων μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτόν τον κίνδυνο.

Αυτό φάνηκε σε μια αποκαλυπτική μελέτη για αυτό το θέμα, όπου αξιολογήθηκαν περισσότερες από 3.400 περιπτώσεις συνδρόμου Down. Η ηλικία του πατέρα είχε μεγάλη επίδραση όταν και οι δύο γονείς ήταν άνω των 35. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο έντονο σε μητέρες άνω των 40 ετών. Διαπιστώθηκε ότι το σύνδρομο Down σχετίζεται με το σπέρμα στο 50% περίπου των περιπτώσεων.

Οι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να κάνουν παιδιά που εμφανίζουν σχιζοφρένεια, μια πολύ σοβαρή ψυχική ασθένεια. Σε άλλη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες μεταξύ 45 και 49 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με σχιζοφρένεια από τους νεότερους άνδρες.

Και οι άνδρες άνω των 50 ετών ήταν τρεις φορές πιο πιθανό από αυτούς των 25 και νεότερων να κάνουν παιδιά με σχιζοφρένεια. Συνολικά, αυτά τα δεδομένα προέρχονται από μια μελέτη που περιλάμβανε περίπου 85.000 άτομα.

Ανδρική ηλικία και επιτυχία εξωσωματικής γονιμοποίησης

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική και η ηλικία του άνδρα είναι προχωρημένη, τότε συνίσταται να ακολουθείται η διαδικασία της εξωσωματικής με μικρογονιμοποίηση ICSI.  Το ICSI σημαίνει ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπέρματος, δηλαδή το σπερματοζωάριο ενός άνδρα εγχέεται απευθείας σε ένα ωάριο. 

Το ICSI δεν πρέπει να συγχέεται με το IUI. δηλαδή την ενδομήτρια σπερματέγχυση.

Πώς να μειώσετε τις επιπτώσεις της ηλικίας στην γονιμότητα των ανδρών

Οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να επιταχύνουν το πόσο γρήγορα μειώνεται η γονιμότητα ενός άντρα.

Οι άνδρες μπορούν να επιβραδύνουν τη μείωση της γονιμότητάς τους βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής τους. Εάν ένας άντρας θέλει να διατηρήσει τη μέγιστη γονιμότητά του, τότε δεν πρέπει να παίρνει ναρκωτικές ουσίες, να μην καπνίζει και να διατηρεί ένα υγιές φυσιολογικό βάρος.

Η επίδραση του άγχους είναι επίσης σημαντική, άρα φροντίστε να το μειώσετε στη ζωή σας, ενώ δεν θα πρέπει να παραμελείτε την άσκηση.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας ή θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη, συζητήστε το με το γιατρό σας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN