Σύνδρομο Asherman | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Σύνδρομο Asherman

Παρακαλώ πείτε μου για το σύνδρομο Asherman. Μπορεί μία γυναίκα να γεννήσει μετά από αυτό; Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Το σύνδρομο του Asherman εντοπίζεται στο εσωτερικό της μήτρας και αφορά τη δημιουργία ενδομήτριων συμφύσεων. Οι ενδομήτριες συμφύσεις είναι ινώδεις ζώνες ανάμεσα στα τοιχώματα της κοιλότητας της μήτρας. Πιστεύεται ότι αυτό το σύνδρομο είναι αποτέλεσμα επιθετικής απόξεσης του ενδομητρίου μετά από κάποια μόλυνση. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση στο εσωτερικό της μήτρας, όπως η αφαίρεση των ινωδών όγκων ή πολυπόδων. Η μορφή των συμφύσεων, ως ακατέργαστων ή μολυσμένων επιφανειών, θεραπεύεται.

Καθώς οι συμφύσεις γεμίζουν τη μήτρα, εμποδίζοντας μερικές φορές το άνοιγμα του τραχήλου, μπορεί να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η ροή της περιόδου. Έτσι, υποψιαζόμαστε ότι πάσχετε από το σύνδρομο Asherman αν έχετε κάνει διαστολή του τραχήλου και απόξεση της μήτρας ή κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση στη μήτρα και στη συνέχεια η περίοδός σας είναι πολύ ελαφριά ή σταματά. Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ ήπια, ή μπορεί να είναι σοβαρή και να βλάψει αμετάκλητα την κοιλότητα της μήτρας.

Διάγνωση συνδρόμου Asherman

Η κατάσταση μπορεί να διαγνωσθεί με μία εξέταση με ακτίνες X στη μήτρα, η οποία ονομάζεται υστεροσαλπιγγογραφία (HSG), εφόσον αυτή η εξέταση με ακτίνες X εκτελείται με μια μέθοδο που χρησιμοποιεί έναν μικρό σωλήνα που τοποθετείται ακριβώς μέσα στον τράχηλο.

Δυστυχώς, οι υστεροσαλπιγγογραφίες τώρα πια εκτελούνται με την τοποθέτηση ενός μικρού καθετήρα με μπαλόνι μέσα στη μήτρα. Αυτή η τεχνική είναι γρήγορη και εύκολη στην εκτέλεση και είναι άριστη για την αξιολόγηση των σαλπίγγων, αλλά μπορεί να μην εντοπίσει το σύνδρομο Asherman.

Στο EmBIO, προτιμάμε το υστεροϋπερηχογράφημα με τη χρήση αλατούχου διαλύματος. Ελέγχουμε για να σιγουρευτούμε ότι δεν είστε έγκυος και στη συνέχεια τοποθετούμε ένα μικροσκοπικό καθετήρα στον τράχηλο σας. Το αλατούχο διάλυμα (αλατόνερο) εγχέεται στη μήτρα και επαναλαμβάνεται ο υπέρηχος. Αυτή η τεχνική μπορεί να δείξει αρκετά καλά τις ενδομήτριες συμφύσεις. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση, είναι η υστεροσκόπηση, που επιτρέπει την άμεση οπτική εξέταση του εσωτερικού της μήτρας.

Είναι εκπληκτικό ότι κάθε χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας καλύτερα και μικρότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις γυναικολογικές παθήσεις. Με τα σύγχρονα μέσα, πολλές από αυτές τις διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στα ιδιωτικά ιατρεία με ελάχιστη ταλαιπωρία, χρησιμοποιώντας μόνο ένα χάπι κατά του πόνου πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Για τις γυναίκες που έχουν ελάχιστες ουλές, η χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν τις συμφύσεις μπορεί συχνά να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την διάγνωση. Για πιο βαριές περιπτώσεις, στις οποίες τα όρια της κοιλότητας της μήτρας δεν μπορούν εύκολα να καθοριστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρηχος ή λαπαροσκόπηση (στην οποία η συσκευή απεικόνισης εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στην κοιλιά) για να εντοπίσει με ακρίβεια τα όρια της κοιλότητας της μήτρας.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι άνω του 85%, όταν οι συμφύσεις είναι ελάχιστες. Ωστόσο, αν ο ουλώδης ιστός έχει αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλότητας της μήτρας, υπάρχει μικρή ελπίδα να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της.

Θεραπεία του Συνδρόμου Asherman

Το σύνδρομο Asherman θεραπεύεται υστεροσκοπικά (η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια μικρή τηλεσκοπική κάμερα (υστεροσκόπιο) τοποθετείται μέσω του κόλπου, διαμέσου του τραχήλου, και μέσα στην κοιλότητα της μήτρας).

Αρχικά γίνονται προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μια υστεροσαλπιγγογραφία (HSG), για να καθοριστεί η έκταση των συμφύσεων.

Στη συνέχεια με λαπαροσκοπική χειρουργική γίνεται εκτομή του διαφράγματος. Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης για να επιτευχθεί μια οπτική της κοιλιακής χώρας και της μήτρας και για να διασφαλιστεί ότι δεν υφίσταται διάτρηση της μήτρας.

Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς συνήθως παρακολουθούνται για μερικές ώρες και μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, χορηγείται ένας κύκλος θεραπείας με οιστρογόνα για να ενισχυθεί η εκ νέου ανάπτυξη της επιφάνειας της μήτρας.

Ενδομήτριες συμφύσεις

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN