Τράπεζα σπέρματος - Εξωσωματική με σπέρμα δότη

Τράπεζα σπέρματος

Εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα δότη

Η εξωσωματική με σπέρμα δότη στο Ιατρικό Κέντρο ΕmBIO, δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί τα ζευγάρια όπου ο άνδρας

 • δεν έχει σπέρμα
 • έχει ολιγοσπερμία ή σπέρμα κακής ποιότητας
 • έχει κάποιο σοβαρό γενετικό σύνδρομο που θα μπορούσε να κληρονομηθεί από τον πατέρα στα παιδιά

Εξασφαλίζει επίσης τη δυνατότητα σε γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο ή σε ομόφυλα ζευγάρια γυναικών να βιώσουν τη χαρά της εγκυμοσύνης και να αποκτήσουν μωρό.

Το Ιατρικό Κέντρο ΕmBIO έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα με επιτυχία χιλιάδες θεραπείες γονιμότητας, χρησιμοποιώντας σπέρμα δότη. Σας προσφέρουμε μια μεγάλη λίστα επιλογής, που απαρτίζεται από πολύ καλά ελεγμένους δότες μέσω της Δανέζικης τράπεζας σπέρματος «Cryos International», που φημίζεται για την ασφάλεια και την εγκυρότητά της.

Διαβάστε την εμπειρία ενός Γάλλου από εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα δότη στο EmBIO.

Νέοι υγιείς δότες από την τράπεζα σπέρματος

Οι δότες σπέρματος είναι νέοι, υγιείς άνδρες ηλικίας 18 έως 35 ετών από ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φοιτητές από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλοι οι δότες σπέρματος έχουν υποβληθεί σε αυστηρή διαδικασία επιλογής: ιατρική εξέταση, ανάλυση σπερματικού υγρού, αξιολόγηση σεξουαλικού ιστορικού και μια σειρά εξετάσεων DNA και αίματος. Με αυτή τη διαδικασία βεβαιωνόμαστε ότι δεν είναι φορείς σεξουαλικά μεταδιδόμενων ή μολυσματικών ασθενειών, όπως:

 • HIV (Aids)
 • ηπατίτιδα B και C
 • σύφιλη
 • κυτταρομεγαλοϊός
 • γονόρροια
 • χλαμύδια
 • διάφορα είδη στρεπτόκοκκου
 • τριχομονάδες
 • κληρονομικά νοσήματα

Εξαιτίας αυτής της αυστηρής διαδικασίας ελέγχου, μόνο 1 από τους 20 υποψήφιους θα γίνει τελικά δότης σπέρματος. Το σπέρμα του δότη αποθηκεύεται και καταψύχεται σε υγρό άζωτο. Εκεί μπορεί να μείνει σε κατάσταση κρυοσυντήρησης για χρόνια.

Image
sperm donors EmBIO IVF Center

Κάθε έξι μήνες οι δότες σπέρματος επανεξετάζονται για μεταδοτικά νοσήματα, για να διασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να διατηρούν τις προϋποθέσεις για την επιλογή τους. Αν οι εξετάσεις τους βγουν αρνητικές, τότε και μόνο τότε τα δείγματα σπέρματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Κέντρο Γονιμότητας EmBIO.

Οι δωρητές λαμβάνουν μια μικρή αμοιβή, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά πρόθυμοι να βοηθήσουν συνανθρώπους τους με προβλήματα υπογονιμότητας. Ενημερώνονται πλήρως για το τι σημαίνει να γίνουν δωρητές σπέρματος. Υπογράφουν συμφωνητικό με το οποίο δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε ομάδες κινδύνου και ότι δεν είχαν καμία επικίνδυνη συμπεριφορά (έκθεση στον HIV και σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα). Παραιτούνται από όλα τα πατρικά δικαιώματα και ευθύνες και τους παρέχεται ρητή διαβεβαίωση ανωνυμίας.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με το Δρ Παράσχο και την ομάδα του

Ανωνυμία δωρητών στην Ελλάδα

Η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει την ανωνυμία του δότη σπέρματος. Στην Ελλάδα επομένως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπέρμα μόνο από ανώνυμους δότες. Η ταυτότητα του εγγεγραμμένου δότη είναι αυστηρά εμπιστευτική. Παρόλα αυτά προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους επαρκείς πληροφορίες για κάθε δότη, έτσι ώστε να κάνουν την επιλογή τους με βάση τις προσωπικές τους απαιτήσεις.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σύμβουλοι, εξάλλου, παρέχουν την πολύτιμη καθοδήγησή τους, ώστε να βρείτε το δότη που σας ταιριάζει μέσα από μια λίστα από νέους, υγιείς και ποιοτικούς δότες, που επιθυμούν να μοιραστούν μαζί σας το δώρο της ζωής.

Εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς λίστα αναμονής

Μπορείτε να ξεκινήσετε έναν κύκλο θεραπείας γονιμότητας τώρα χωρίς λίστες αναμονής ή θέματα ανωνυμίας στο Κέντρο EmBIO στην Αθήνα. Μπορείτε να προγραμματίσετε τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Αθήνα όποτε είναι βολικό για σας.

Προφίλ δότη σπέρματος

Εφόσον συγκεκριμενοποιήσετε τα βασικά χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσατε να έχει ο δότης της επιλογής σας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ένα πιο λεπτομερές ιστορικό. Αυτό περιλαμβάνει τα φυσικά χαρακτηριστικά του δωρητή (ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, χρώμα και είδος μαλλιών, κατασκευή σώματος), την εθνικότητα, την ομάδα αίματος και κάποια από τα ενδιαφέροντά του.

Επιπλέον, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν το μορφωτικό του επίπεδο και την επαγγελματική καριέρα, καθώς και το ιατρικό ιστορικό του. Επίσης, μπορείτε να μάθετε αν ο δότης έχει ήδη οικογένεια και δικά του παιδιά. Θα έχετε πλήρη πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των δωρητών σπέρματος. Στη διάθεσή σας λοιπόν, έχετε μια μεγάλη λίστα από νέους, έξυπνους κα εμφανίσιμους δότες για να επιλέξετε. Η επιλογή σας θα είναι βασισμένη στα δικά σας προσωπικά κριτήρια. Η τελική επιλογή του δότη, που θα αποτελέσει μέρος της θεραπείας σας στην προσπάθεια σας να αποκτήσετε παιδί, είναι δική σας.

Τύποι δωρητών σπέρματος

Έχουμε δύο τύπους δωρητών: με Βασικό ή με Εκτεταμένο προφίλ.

Εκτεταμένο προφίλ

Αυτοί οι δωρητές είναι εγγεγραμμένοι με ένα φανταστικό όνομα (Eric, Bob, Jim, Jack, κ.λπ.). Τα εκτεταμένα προφίλ περιλαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό των δωρητών, την εκπαίδευση, τις οικογενειακές σχέσεις, ένα χειρόγραφο μήνυμα κλπ.

Συνήθως υπάρχει και η εκτίμηση του προσωπικού - δηλαδή μια σύντομη, υποκειμενική περιγραφή από το προσωπικό μας. Δεν προβαίνουμε σε κανέναν έλεγχο των πληροφοριών που δίνονται στα εκτεταμένα προφίλ, εκτός από αυτές που δίνονται στο βασικό προφίλ. Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται όπως τις λαμβάνουμε.

Βασικό Προφίλ

Οι δωρητές αυτοί καταγράφονται με έναν αριθμό (3456, 8756, 11250 κ.λπ.).

Αναφέρονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (φυλή, εθνικότητα, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, ύψος, βάρος, ομάδα αίματος και στις περισσότερες περιπτώσεις εκπαίδευση/επάγγελμα). Καμία εκτίμηση (περιγραφή) από το προσωπικό και καμία φωτογραφία. Δεν κάνουμε κανέναν έλεγχο της εκπαίδευσης ή του επαγγέλματος. Η επιλογή ανάμεσα στους δότες με βασικό ή εκτεταμένο προφίλ είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Εάν οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές για εσάς, θα πρέπει να επιλέξετε έναν δωρητή με εκτεταμένο προφίλ.

Οι μόνες γυναίκες και οι λεσβίες που συχνά έχουν ρητή ανάγκη να διατηρήσουν πληροφορίες για τα παιδιά, μπορεί να προτιμούν δότες με εκτεταμένο προφίλ.

Εάν θέλετε να γνωρίζετε όσο το δυνατόν λιγότερα για τον δότη, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιον με βασικό προφίλ. Σε πολλές περιπτώσεις τα ζευγάρια προτιμούν έναν άνδρα με βασικό προφίλ, προκειμένου να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα ως οικογένεια.

Ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά;

Ο στόχος είναι να ταιριάξουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα χαρακτηριστικά του δότη με τα χαρακτηριστικά του αρσενικού γονέα. Αν είστε μόνη γυναίκα ή ζευγάρι γυναικών, τότε ο σκοπός είναι να ταιριάξουν τα χαρακτηριστικά του δότη με αυτά που επιθυμείτε να έχει το παιδί σας. Τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι η φυλή, η επιδερμίδα, το χρώμα των ματιών, το χρώμα των μαλλιών, το ύψος και το βάρος. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως σε ό,τι αφορά το χρώμα των ματιών οι άνθρωποι φέρουν δύο γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των ματιών, το μπλε και το καστανό. Όμως, από αυτά τα δύο το καστανό είναι το κυρίαρχο. Τα πράσινα και τα άλλα χρώματα ματιών προκύπτουν από τη γενετική ανάμειξη.
Για το χρώμα των μαλλιών που χωρίζονται σε ξανθά, καστανά, σκούρα καστανά, μαύρα και κόκκινα, αλλά και το είδος των μαλλιών οι κανόνες μεταβίβασης είναι πιο πολύπλοκοι.
Όσον αφορά, τέλος, στην ομάδα αίματος, μία γυναίκα με Ρέζους αρνητικό θα πρέπει να επιλέξει ένα δότη που έχει κι αυτός Ρέζους αρνητικό.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο Έντυπο Χαρακτηριστικών του δότη σπέρματος:

 • Προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (ID) δότη
 • Φυλή ή εθνικότητα
 • Χρώμα ματιών
 • Χρώμα μαλλιών
 • Υψος
 • Βάρος
 • Ψυχολογικό προφίλ
 • Εκπαίδευση και επάγγελμα
 • Ομάδα αίματος (AB0/Rh)
 • Αλλες πρόσθετες πληροφορίες
 • Αποτελέσματα πρόσθετων εξετάσεων
 • Αποτελέσματα προσυμπτωματικού ελέγχου

Επιλογές θεραπείας γονιμότητας

Οι σημερινές επιστημονικές εξελίξεις μας επιτρέπουν να εξαλείψουμε τα προβλήματα γονιμότητας, όπως η χαμηλή ποιότητα σπέρματος, οι μολυσματικές ασθένειες ή οι γενετικές διαταραχές. Οι επιτυχημένες θεραπείες εξωσωματικής που εφαρμόζουμε έχουν συντελέσει στη σύλληψη πάνω από 35.000 μωρών. Γιατί όχι και του δικού σας μωρού; Το EmBIO μπορεί να σας εξασφαλίσει την πολυπόθητη εγκυμοσύνη.

Το προσωπικό του EmBIO απαρτίζεται από άτομα εξειδικευμένα σε θέματα γονιμότητας, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή όλων των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πράγμα που εξασφαλίζει ένα επιπλέον πλεονέκτημα για πιο αυξημένα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τις άλλες κλινικές γονιμότητας. Ένα ζευγάρι ή μια γυναίκα χωρίς σύντροφο μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς για να αποκτήσουν παιδί, χρησιμοποιώντας δότη σπέρματος προκειμένου να κάνουν:

Η σπερματέγχυση IUI γίνεται με την έγχυση του σπέρματος με έναν λεπτό σωλήνα (ειδικό καθετήρα) μέσα στη μήτρα κατά την ωορρηξία. Είναι μια φιλική και ανώδυνη διαδικασία τόσο για ένα ζευγάρι όσο και για μια μόνη γυναίκα.

Πιο συχνά, ωστόσο, το σπέρμα δότη χρησιμοποιείται στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η διαδικασία της τοποθέτησης ενός ωαρίου στο σπέρμα εκτός του σώματος σε ένα εργαστήριο για την επίτευξη γονιμοποίησης. Τα σπερματοζωάρια μπορούν να γονιμοποιήσουν το ωάριο σε υγρή καλλιέργεια σε τρυβλίο Petri (παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση). Εναλλακτικά, ένας εμβρυολόγος εισάγει ένα μόνο σπερματοζωάριο (ICSI) στο ωάριο για να εξασφαλίσει τη γονιμοποίηση. Στη συνέχεια, γίνεται εμβρυομεταφορά, κατά τη διάρκεια της οποίας τα γονιμοποιημένα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας.

Ποσοστά Επιτυχίας

Σε σύγκριση με άλλες θεραπείες, το ποσοστό επιτυχίας της IUI είναι χαμηλότερο (περίπου 40% ανά προσπάθεια). Συγκριτικά, το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής με μικρογονιμοποίηση ICSI είναι αρκετά υψηλότερο (67% ανά προσπάθεια). Όταν συνδυάζεται με ωάρια δότριας, οι ειδικοί μας στην εξωσωματική γονιμοποίηση επιτυγχάνουν σταθερά ποσοστά επιτυχίας που φθάνουν το 78% ανά κύκλο.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με το Δρ Παράσχο και την ομάδα του

 
Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN