Φυσικός κύκλος, εξωσωματική σε φυσικό κύκλο | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο

Τι είναι ο φυσικός κύκλος

Φυσικός κύκλος εξωσωματικής είναι η θεραπεία γονιμότητας στην οποία συλλέγεται ένα μόνο ωάριο από την ωοθήκη χωρίς την προηγούμενη χορήγηση ορμονικών φαρμάκων διέγερσης.

Η ανάπτυξη του ωοθυλακίου παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και όταν το ωάριο έχει ωριμάσει, πραγματοποιείται η ωοληψία. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης στην εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι χαμηλότερη από ό,τι στις εξωσωματικές με φάρμακα, αλλά είναι μια καλή επιλογή για τις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ορμονική διέγερση ακόμη και με μεγάλες δόσεις φαρμάκων.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε τον ανταγωνιστή Ganirelix ή Cetrorelix όταν το ωοθυλάκιο φτάσει στα 12-14 mm και τη μεταμεσονύχτια ένεση HCG (Χοριακής Γοναδοτροπίνης) όταν το ωοθυλάκιο φτάσει στα 17-21 mm.

Η πρώτη εξωσωματική έγινε σε φυσικό κύκλο

H πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), που έγινε το 1978, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου, με τη λήψη δηλαδή του φυσιολογικά αναπτυχθέντος ωαρίου.

Παρόλα αυτά με την πάροδο των χρόνων αυτή η μέθοδος εγκαταλείφθηκε και μετεξελίχθηκε στην κλασική IVF, όπου με τη χρήση φαρμάκων επιτυγχάνεται πολλαπλή παραγωγή ωαρίων με σαφώς πιο βελτιωμένα αποτελέσματα από άποψη κυήσεων.

Γενικά δεν προτείνεται τόσο πολύ ο φυσικός κύκλος πια, γιατί τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής τείνουν να αυξάνονται όσο αυξάνεται ο αριθμός ωαρίων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Image
εξωσωματικη με φυσικο κυκλο χωρις φαρμακα

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Ποια είναι η διαδικασία

Η διαδικασία της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο είναι απλούστερη επειδή δεν χρειάζεται η ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Δείτε τα στάδια αναλυτικά:

Η γυναίκα παρακολουθείται με υπερηχογραφικό και ορμονολογικό αιματολογικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του κύκλου της (τρεις φορές περίπου) και μόλις το επικρατούν ωοθυλάκιό της φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος (άνω των 17 χιλιοστών), τότε χορηγείται μία μόνο δόση HCG εφάπαξ τα μεσάνυχτα, ώστε να ωριμάσει το ωάριο που περιέχεται μέσα στο ωοθυλάκιο.

Τη μεθεπόμενη ημέρα το πρωί (δηλαδή, μετά από 36 ώρες), η γυναίκα προσέρχεται στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και με αναισθησία / μέθη , γίνεται η λήψη του ωαρίου με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Αμέσως μετά, μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της, χωρίς την παραμικρή ενόχληση.

Το ωάριο ανευρίσκεται στο 80% των περιπτώσεων και ακολουθεί η μικρο-γονιμοποίησή του (ICSI) με σπερματοζωάριο του συντρόφου. 

Εφόσον το ωάριο γονιμοποιηθεί, το έμβρυο καλλιεργείται στο εργαστήριο (in vitro), και εάν η ανάπτυξή του είναι κατάλληλη (60% των περιπτώσεων), μεταφέρεται στη μήτρα την 2η ή 3η ημέρα της καλλιέργειας.

Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας στον φυσικό κύκλο

Το σημαντικότερο ερώτημα που απασχολεί κάθε γυναίκα είναι πόσο πιθανή είναι η εγκυμοσύνη με φυσικό κύκλο, δηλαδή τι ποσοστό επιτυχίας υπάρχει στην εξωσωματική με φυσικό κύκλο.

Όπως προκύπτει από μελέτη του 2002 από 1.800 φυσικούς κύκλους, τα αποτελέσματα ήταν:

  • κύηση στο 7,2% του συνολικού αριθμού κύκλων
  • κύηση στο 15,8% των κύκλων που έφτασαν σε εμβρυομεταφορά

Η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετική, αν αναλογιστούμε ότι η πιθανότητα κύησης ύστερα από κλασική εξωσωματική κυμαίνεται πάνω από 60%, για νέες γυναίκες (ποσοστά επιτυχίας εξωσωματικής).

Δυστυχώς με το φυσικό κύκλο δεν παίρνουμε ωάριο σε κάθε κύκλο και στο 20% των γονιμοποιημένων ωαρίων δε σχηματίζεται έμβρυο.

Έπειτα από 4 συνεχόμενους (back-to back) φυσικούς κύκλους το αθροιστικό ποσοστό κύησης μπορεί να φτάσει το 46%, αλλά αυτό αφορά κυρίως νέες γυναίκες.

Για την εξωσωματική φυσικού κύκλου θα διαβάσετε σε διάφορα φόρουμ τις εμπειρίες γυναικών από την διαδικασία αυτή. Συνηθισμένες είναι οι περιγραφές από γυναίκες πως χρειάστηκαν αρκετούς κύκλους πριν μπορέσουν να συλλέξουν ένα ικανοποιητικό έμβρυο, ακυρώνοντας έτσι το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστος. Μπορεί όμως να αποτελεί τη μοναδική λύση πριν τα δανεικά ωάρια.

Σε ποιες γυναίκες προτείνεται η εξωσωματική με φυσικό κύκλο;

  1. Σε γυναίκες νεαρής ηλικίας και καλής πρόγνωσης οι οποίες θα προτιμούσαν να μην πάρουν φάρμακα και να κάνουν μια αρχική και όσο γίνεται λιγότερο επεμβατική προσπάθεια. Προϋπόθεση είναι το πρόβλημα υπογονιμότητας να είναι μόνο από το σύντροφό τους (ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας) ή μόνο από μη βατές σάλπιγγες.
  2. Γυναίκες άνω των 40 ετών με χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία, ιδίως αν δεν ανταποκρίθηκαν καλά σε προηγούμενο πρωτόκολλο εξωσωματικής με ορμονική διέγερση και μπόρεσαν να παράγουν μόνο ένα ή ελάχιστα ωάρια. Δεν έχει νόημα να δίνουμε μεγάλες δόσεις φαρμάκων αν με αυτές δε γίνεται να στρατολογηθούν περισσότερα ωοθυλάκια.  Προτού καταφύγουν στη μέθοδο της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων, οι γυναίκες αυτές μπορούν να προσπαθήσουν κάποιους IVF κύκλους με το δικό τους, φυσικά παραγόμενο ωάριο. 
  3. Γυναίκες με ιστορικό ορμονοευαίσθητου καρκίνου οι οποίες δεν επιτρέπεται να πάρουν γοναδοτροπίνες.

Ποια οφέλη έχει μια εξωσωματική φυσικού κύκλου

  • καμία λήψη ορμονών για διέγερση ωοθηκών
  • μηδενική πιθανότητα συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
  • μηδαμινή πιθανότητα διδύμων ή τριδύμων κυήσεων
  • ελαττωμένο κόστος

Επιπλέον, το ψυχολογικό βάρος είναι πολύ μικρότερο για τη γυναίκα και η αίσθηση ότι μπορεί να μείνει έγκυος μ' έναν πιο «φυσικό» τρόπο, βοηθά κάποιες γυναίκες ν' ανακτήσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και κάνει την όλη διαδικασία περισσότερο κατανοητή και δημιουργεί λιγότερη δυσφορία.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Πόσο κοστίζει η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο

Γενικά το κόστος είναι μειωμένο, λόγω της απλούστερης διαδικασίας και των λιγότερων φαρμάκων. Μπορείτε να δείτε το κόστος της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο στον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών που παρέχουμε.

Γίνεται εξωσωματική με φυσικό κύκλο στα 45;

Ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο για μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί μετά τα 45 είναι η κακή ποιότητα των ωαρίων, ή πιο συγκεκριμένα, οι υψηλές πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών στα ωάριά της, που οδηγούν σε αποτυχία γονιμοποίησης ή εμφύτευσης, καθώς και σε υψηλότερες πιθανότητες αποβολής. Αν κι ο σύντροφος είναι της ίδιας ή μεγαλύτερης ηλικίας, η πρόγνωση είναι κακή γιατί η ηλικία αυξάνει την υπογονιμότητα στους άνδρες κι όχι μόνο στις γυναίκες.

Είναι ίσως προτιμότερη η δωρεά ωαρίων διότι οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος με εξωσωματική σε φυσικό κύκλο στα 45 σας είναι ελάχιστες, ίσως 1%. Στις περιπτώσεις αυτές, η εξωσωματική με δωρεά ωαρίων (ή «εξωσωματική με δανεικά ωάρια», όπως θα την ακούσετε επίσης) είναι καλύτερη επιλογή με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Εξωσωματική Φυσικού Κύκλου: ναι ή όχι;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology), δεν υπάρχει λόγος να προτιμούμε το φυσικό κύκλο έναντι των πρωτοκόλλων με διέγερση γιατί ο φυσικός κύκλος τείνει να έχει χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Όμως σε καμία ηλικία δεν αντενδείκνυται απόλυτα. Ο φυσικός κύκλος είναι μια επιλογή για όλες σχεδόν τις ασθενείς. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ειδικές συνθήκες αλλά και οι προτιμήσεις της ασθενούς.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN