10 μύθοι για το σεξ και τη σύλληψη | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

10 μύθοι για το σεξ και τη σύλληψη

μύθοι για το σεξ και τη σύλληψη

Όταν ένα ζευγάρι επιθυμεί την εγκυμοσύνη, υπάρχουν πολλές συμβουλές για το σεξ που υποτίθεται ότι εγγυώνται εύκολη σύλληψη.

Ζητήσαμε από τον Δρ Θάνο Παράσχο, ειδικό σε θέματα γονιμότητας, να μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε αν υπάρχουν «κόλπα» για εύκολη σύλληψη, ώστε να εστιάσετε τις προσπάθειές σας σε σωστές ιατρικές συμβουλές από έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας, κι όχι στις αβάσιμες πεποιθήσεις φίλων και συγγενών.

Ενώ το σεξ είναι το απαραίτητο κομμάτι της εξίσωσης που δεν χρειάζεται ανάλυση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, όπως ο χρόνος, η ηλικία και το να ακούτε πραγματικά το σώμα σας. Ας δούμε λοιπόν τι μας είπε ο Θάνος Παράσχος:

Συχνότητα ερωτικών επαφών

Μύθος: Το πολύ συχνό σεξ μπορεί να βλάψει την ανδρική γονιμότητα, οπότε επιβραδύνετε τον ρυθμό.

Απάντηση: Ισχύει το αντίθετο. Όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η συχνότητα του σεξ επηρεάζει τις συγκεντρώσεις και την κινητικότητα του σπέρματος, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές που εξηγούν ότι:

  • Οι καθημερινές εκσπερματώσεις δεν έδειξαν καμία επίδραση στη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων
  • Τα διαστήματα αποχής 2 ημερών δεν έδειξαν καμία επίδραση στη συγκέντρωση και την κινητικότητα
  • Το διάστημα αποχής 5 ημερών έδειξε μείωση της συγκέντρωσης και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Αντί να εστιάζετε στη συχνότητα των ερωτικών επαφών, στρέψτε την προσοχή σας στον ακριβή εντοπισμό του γόνιμου παραθύρου και της ωορρηξίας σας. Τα κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υπολογίσετε πότε έχετε ωορρηξία κατά τη διάρκεια του γόνιμου παραθύρου σας, καθώς ανιχνεύουν την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH).

Ωορρηξία

Μύθος: Οι γυναίκες έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα της γονιμότητας τους την 14η ημέρα του κύκλου τους.

Απάντηση: Όχι ακριβώς, επειδή οι κύκλοι των γυναικών μπορεί να διαφέρουν. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι το γόνιμο παράθυρό σας είναι 6 ημέρες πριν από την ωορρηξία. Οι χρυσές ημέρες για να μείνετε έγκυος είναι οι 2-3 ημέρες που προηγούνται της ωορρηξίας.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε κύκλο 28 ημερών: το πιθανότερο είναι να έχετε ωορρηξία οπουδήποτε μεταξύ των ημερών 14 και 16. Γνωρίζοντας ότι το γόνιμο παράθυρό σας αρχίζει 6 ημέρες πριν από την ωορρηξία, συνιστούμε να κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας ξεκινώντας ήδη από την 9η μέρα του κύκλου σας, ανάλογα με την ημέρα που υπολογίζετε ότι θα έχετε ωορρηξία.

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής μας λέει ότι υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης 9,4% με μία μόνο πράξη συνουσίας την 12η μέρα του κύκλου.

  • Υπήρξε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 221 γόνιμες γυναίκες και η μέγιστη γονιμότητα παρατηρήθηκε όταν η συνουσία πραγματοποιήθηκε εντός 2 ημερών πριν από την ωορρηξία.
  • Σε μια άλλη μελέτη οικογενειακού προγραμματισμού, οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα που ελήφθησαν από δύο ομάδες για να προσδιορίσουν τον πιθανό χρόνο ωορρηξίας.

Στη μία ομάδα ο υπολογισμός της ημέρας ωορρηξίας έγινε με την παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, ενώ στην άλλη ομάδα με την ανάλυση των μεταβολιτών οιστρογόνων/προγεστερόνης στα ούρα.

Η πιθανότητα εγκυμοσύνης ήταν μεγαλύτερη όταν η συνουσία γινόταν την ημέρα πριν από την ωορρηξία και άρχισε να μειώνεται από την ημέρα της υποτιθέμενης ωορρηξίας (14).

Η πιθανότητα κλινικής εγκυμοσύνης αυξήθηκε από 3,2% την 8η ημέρα του κύκλου σε 9,4% την 12η ημέρα και μειώθηκε σε λιγότερο από 2% την 21η μέρα του κύκλου.

Ενώ η αύξηση της ηλικίας γενικά δεν επηρεάζει το μέγεθος ή τη φύση του γόνιμου παραθύρου, η πιθανότητα επιτυχίας μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Επιπλέον, η γονιμότητα του κύκλου αυξάνεται με τη συχνότητα της συνουσίας κατά τη διάρκεια του γόνιμου παραθύρου. Ομως η ακριβής πρόβλεψη της ωορρηξίας μπορεί να είναι δύσκολη με οποιαδήποτε διαθέσιμη μέθοδο.

Κατά συνέπεια, η πιθανότητα σύλληψης μπορεί να μεγιστοποιηθεί με την αύξηση της συχνότητας των επαφών που αρχίζουν μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως και συνεχίζονται μέχρι την ωορρηξία σε γυναίκες που έχουν κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους.

βηοηθουν καποιες στασεις σεξ στη συλληψη

3. Οι Στάσεις στο Σεξ

Μύθος: Οι στάσεις του σεξ που προσφέρουν βαθύτερη διείσδυση, βοηθούν στη σύλληψη.

Απάντηση: Όχι ακριβώς. Οποιαδήποτε στάση όπου το σπέρμα διαχέεται στον κόλπο είναι μια εξαιρετική στάση. Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία προς το παρόν που να δείχνουν ότι ορισμένες στάσεις είναι καλύτερες από άλλες κατά την προσπάθεια για σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Το σπέρμα μπορεί να φτάσει στον τράχηλο της μήτρας λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκσπερμάτιση, ανεξάρτητα από τη θέση.

Όταν επιθυμείτε την εγκυμοσύνη, είναι προτιμότερο να προτιμάτε στάσεις του σεξ που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα. Το σεξ πρέπει να είναι πηγή ευχαρίστησης, όχι ταλαιπωρίας.

4. Ακινησία μετά το σεξ για ευκολότερη σύλληψη

Μύθος: Το να μένετε ξαπλωμένη ή να κρατάτε τα ούρα σας μετά το σεξ θα σας βοηθήσει να μείνετε γρηγορότερα έγκυος.

Απάντηση: Αν αισθάνεστε ότι θέλετε να ουρήσετε μετά τη σεξουαλική επαφή, σηκωθείτε και πηγαίνετε ελεύθερα. Κάντε ό,τι χρειάζεται, γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το να μένετε ξαπλωμένη ή να κρατάτε τα ούρα σας, αυξάνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Μετά την εκσπερμάτιση του άνδρα, χρειάζονται μόνο 15 λεπτά για να φτάσει το σπέρμα στις σάλπιγγες. Τα σπερματοζωάρια είναι γρήγοροι κολυμβητές και μπορούν να επιβιώσουν στη μήτρα της γυναίκας έως και 5 ημέρες. Αντίθετα, ένα ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο 12 έως 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του από την ωοθήκη.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε υπολογίσει με ακρίβεια τις γόνιμες μέρες σας. Αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σύλληψη, όταν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα γονιμότητας.

Υπάρχει κάτι να φοβάστε από τη σεξουαλική επαφή κατά την περίοδο; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «σεξ με περίοδο».

5. Τα λιπαντικά του σεξ

Μύθος: Χρειάζεστε ένα "φιλικό προς τη γονιμότητα" λιπαντικό για να μείνετε έγκυος.

Απάντηση: Δεν χρειάζεστε ένα «φιλικό προς τη γονιμότητα» λιπαντικό για να μείνετε έγκυος. Η κολπική ξηρότητα είναι μια πραγματική κατάσταση και μερικές φορές το σεξ είναι επώδυνο. Αντί λοιπόν να βάζετε τον εαυτό σας σε μια δυσάρεστη κατάσταση, αφήστε τα λιπαντικά να σας βοηθήσουν.

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό, τα "φιλικά προς τη γονιμότητα" λιπαντικά που περιέχουν υδροξυαιθυλοκυτταρίνη είναι μια έξυπνη επιλογή, αλλά δεν είναι η μόνη σας επιλογή. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα λιπαντικά με βάση το νερό.

6. Γυναικείος Οργασμός

Μύθος: Ο οργασμός αυξάνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος

Απάντηση: Αν μια γυναίκα βιώσει οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, θα την κάνει να νιώσει καλύτερα, αλλά δεν θα τη βοηθήσει να μείνει γρηγορότερα έγκυος. Αν και ο οργασμός μπορεί να προάγει τη μεταφορά σπέρματος, δεν υπάρχει γνωστή σχέση μεταξύ οργασμού και γονιμότητας.

Παρατηρήστε την τραχηλική βλέννα που εμφανίζεται όταν εσείς και ο σύντροφός σας είστε σε φάση οργασμού ή πλησιάζετε τη μέρα της ωορρηξίας. Η πιθανότητα σύλληψης είναι υψηλότερη όταν οι εκκρίσεις είναι γλοιώδεις και διαυγείς. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν υψηλότερα (περίπου 38%) όταν το σεξ γινόταν σε αυτές τις ημέρες πιο άφθονων εκκρίσεων.

ζευγαρι κανει σεξ για να αποκτησει παιδι

7. Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Μύθος: Μπορείτε να "αισθανθείτε έγκυος" λίγο μετά το σεξ.

Απάντηση: Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες μετά το σεξ για να συμβεί η γονιμοποίηση και η εμφύτευση. Οι κηλίδες και οι αυξημένες εκκρίσεις μετά το σεξ είναι απολύτως φυσιολογικές, αλλά δεν υποδηλώνουν εγκυμοσύνη.

Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή για να ενωθούν το σπέρμα και το ωάριο και να δημιουργήσουν ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Προσθέστε επιπλέον 3 έως 4 ημέρες για να εμφυτευτεί επιτυχώς το γονιμοποιημένο ωάριο εντός του βλεννογόνου της μήτρας.

Δοκιμάστε αυτό: Η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο βλεννογόνο της μήτρας συνήθως συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή από 6 έως 12 ημέρες μετά το σεξ. Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα εγκυμοσύνης όπως κηλίδες ή κράμπες μετά από αυτό. Μην ανησυχείτε αν δεν παρουσιάσετε συμπτώματα πολύ νωρίς - είναι και αυτό απολύτως φυσιολογικό.

8. Γυναίκες μετά τα 35

Μύθος: Οι γυναίκες που είναι ηλικίας 35 ετών και άνω πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους στο σεξ για να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Απάντηση: Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο τρόπος με τον οποίο κάνετε σεξ σε οποιαδήποτε ηλικία δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης σας. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που υποδηλώνουν τη γονιμότητα είναι ο αριθμός των ωαρίων στο απόθεμα των ωοθηκών μιας γυναίκας σε κάθε ηλικία. Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων στο αποθεματικό των ωοθηκών μιας γυναίκας μειώνεται αργά με την ηλικία, με μια πιο απότομη μείωση που αρχίζει γύρω στην ηλικία των 35 ετών. Αυτός ο συνδυασμός μειωμένης ποιότητας ωαρίων και αυξημένης ηλικίας είναι ο λόγος για τον οποίο το ποσοστό σύλληψης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Επειδή η ηλικία είναι ένας τόσο κρίσιμος παράγοντας γονιμότητας, είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα. Η εξέταση των επιπέδων της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της αντι-μυλλέριας ορμόνης (AMH) θα σας δώσει πληροφορίες για το τρέχον αποθεματικό των ωοθηκών σας.
Ενώ αυτές οι βασικές εξετάσεις γονιμότητας αποκαλύπτουν τον αριθμό των ωαρίων, δεν μπορούν να αξιολογήσουν την ποιότητα των ωαρίων.

9. Οικογενειακό Ιστορικό

Μύθος: Και οι δύο γονείς μου προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες, οπότε θα πρέπει να μπορώ να μείνω εύκολα έγκυος.

Απάντηση: Η γενετική σίγουρα παίζει ρόλο, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα. Ο ρυθμός μεταβολής της ωοθηκικής εφεδρείας μιας γυναίκας καθορίζεται εν μέρει από τη γενετική. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρχίσει η μείωση της γονιμότητας σε νεότερη ηλικία.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύλληψη, αναζητήστε βοήθεια. Οπως τόσο συχνά ακούμε στην Ιατρική, η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Μην καθυστερείτε να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας για θέματα που αφορούν τη γονιμότητά σας και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο και διάφορα πιθανά προβλήματα στο μέλλον.

10. Αναζητώντας βοήθεια για την εγκυμοσύνη που αργεί

Μύθος: Απλώς πρέπει να χαλαρώσετε και η εγκυμοσύνη θα έρθει.

Απάντηση: Εσείς νιώθετε καλύτερα το σώμα σας και αν ανησυχείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν έχετε τίποτα να χάσετε με το να αναζητήσετε βοήθεια έγκαιρα.

Ενας ειδικός γονιμότητας θα υποθέσει ότι υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, όταν μια γυναίκα είναι:

Κάτω των 35 ετών με τακτικούς κύκλους, σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις και καμία εγκυμοσύνη μετά από 1 έτος
35 έως 39 ετών με τακτικούς κύκλους, επαφές χωρίς προφυλάξεις και καμία εγκυμοσύνη μετά από 6 μήνες
40 ετών και άνω με τακτικούς κύκλους, επαφή χωρίς προφυλάξεις και καμία εγκυμοσύνη μετά από 3 μήνες

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υπογονιμότητα, όπως οι προϋπάρχουσες παθήσεις ή η υπογονιμότητα που οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα.

Αλλά να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι - 1 στα 8 ζευγάρια παλεύει με την υπογονιμότητα.

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος από όσο θα έπρεπε για να μείνετε έγκυος, προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν από τους ειδικούς μας σε θέματα γονιμότητας συμπληρώνοντας τη σύντομη φόρμα παρακάτω ή καλώντας στο (+30) 2106774104

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN