Our blog | Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο ΕmBIO | www.ivf-embryo.gr
Νέα έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν - έξω από το σώμα - ανθρώπινα ωάρια στο εργαστήριο.

Έρχεται η εποχή που οι γυναίκες δε θα χρειάζεται να πάρουν φάρμακα κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση; Πιθανόν, ναι!

Έρευνα, που διεξήχθη από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου και το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν - έξω από το σώμα - ανθρώπινα ωάρια στο εργαστήριο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν 9 πλήρως αναπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια σε ένα σύνολο 48 που καλλιεργήθηκαν, χρησιμοποιώντας αρχέγονα ωοθυλάκια, δηλαδή πολύ μικρά, ανώριμα ωοθυλάκια, που αφαιρέθηκαν από ιστούς ωοθηκών.

Θεραπεία που εξασφαλίζει την αναζωογόνηση των ωοθηκών σε γυναίκες που πλησιάζουν ή μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, εξασφαλίζοντας παράταση ή επαναφορά της περιόδου τους και μαζί τής αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

Μια νέα επιστημονική επανάσταση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει στον τομέα της γυναικολογίας και της γενετικής. Μια νέα θεραπεία για την υπογονιμότητα που στηρίζεται στη χρήση αυτόλογων παραγόντων φαίνεται ότι μπορεί να παρατείνει ή να επαναφέρει τη γονιμότητα σε γυναίκες που πλησιάζουν ή έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.

Τελικά, είναι μύθος ή αλήθεια ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος, ενώ έχει περίοδο;

Επιτρέπεται το σεξ με περίοδο; Μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα τις ημέρες αυτές; Αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων; Ο Δρ.

Τι πρέπει να κάνει μια μητέρα αν η πρώτη περίοδος εμφανιστεί πρώρα

Η εμφάνιση της περιόδου, παρόλο που αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, δεν είναι κάτι εύκολο για ένα κορίτσι, καθώς επηρεάζεται από την αλλαγή αυτή τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό. Επιπλέον, μία βασική ανησυχία έχει να κάνει με το ύψος, καθώς είναι γνωστό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται με την έναρξη της περιόδου και αναμένεται να σταματήσει λίγο καιρό μετά την πρώτη της περίοδο.

Ένα ινομύωμα που υπερβαίνει τα πέντε εκατοστά καλό είναι να αφαιρείται, ανεξάρτητα από το αν προκαλεί συμπτώματα.

Τα ινομυώματα είναι ένα ιδιαίτερα συχνό εύρημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι συνήθως καλοήθεις μάζες, αποτελούμενες από λείο μυϊκό και ινώδη συνδετικό ιστό και πολύ σπάνια μπορεί να μεταλλαχθούν σε κακοήθεια.

Προγεννητικός έλεγχος

Σήμερα, σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους αποτελεσματικής πρόληψης των επιπλοκών της εγκυμοσύνης αλλά και των γενετικών νοσημάτων είναι ο προγεννητικός έλεγχος.

 Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να απαντήσει σε 9 καίριες ερωτήσεις, τις απαντήσεις των οποίων πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι επιθυμούν σύντομα να γίνουν γονείς. 

φυσιολογικός τοκετός ή με καισαρική

Ο τοκετός έχει καταγραφεί στη συνείδησή μας ως μια επίπονη διαδικασία, που μέχρι κάποια εποχή μπορεί να απέβαινε ακόμη και μοιραίος για μια γυναίκα ή για το βρέφος της. Η μέθοδος της καισαρικής αναπτύχθηκε ως εναλλακτική για την αποφυγή αυτών των παραγόντων που μπορεί να καθιστούσαν τον φυσιολογικό τοκετό από εξαιρετικά δύσκολο έως επικίνδυνο.

Πότε πρέπει μια γυναίκα να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξωσωματικής;

Για τα ζευγάρια που ο στόχος - μωρό δεν μπορεί να επιτευχθεί, παρά την επιθυμία και τις προσπάθειες για σύλληψη, είναι γνωστό ότι υπάρχει πάντα η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Αυτό που στην ουσία κάνει η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι να γονιμοποιεί το ωάριο με το σπερματοζωάριο εκτός της μήτρας και μετά να το τοποθετεί μέσα στη μήτρα ως έμβρυο, για να αναπτυχθεί εκεί και να προχωρήσει η εγκυμοσύνη.

Εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο: σε ποιες γυναίκες ταιριάζει;

Σίγουρα, αυτήν τη μέθοδο μπορεί να τη δοκιμάσει κάθε γυναίκα, που έχει κάνει αρκετούς κύκλους εξωσωματικής χωρίς επιτυχία, και παρόλα αυτά θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια χωρίς άλλη φαρμακευτική επιβάρυνση.

Τι είναι ο προεμφυτευτικός έλεγχος;

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, είναι ο ειδικός που επιλέξαμε να μας εξηγήσει περισσότερα για την προεμφυτευτική διάγνωση PGD, την τεχνική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τους ειδικούς της υπογονιμότητας, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και προλαμβάνοντας γενετικές κληρονομικές ασθένειες. Ο ίδιος, εξάλλου, συμμετείχε στην ομάδα που έκανε την πρώτη προεμφυτευτική γενετική διάγνωση στον κόσμο. Ορίστε, λοιπόν, τι πρέπει να ξέρουμε. 

Πως γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η φυσική γονιμοποίηση μπορεί να εμποδίζεται από διάφορους βιολογικούς παράγοντες, που σχετίζονται κυρίως με τη δυναμική των ωαρίων και/ή των σπερματοζωαρίων.

Αν έχετε προσπαθήσει να κάνετε παιδί με άλλες, ηπιότερες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας ή η σπερματέγχυση και δεν πετύχατε, τότε μπορείτε να καταφύγετε στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσετε ένα υγιές παιδάκι.

Η Ελλάδα αποτελεί τη «γη της επαγγελίας» για τα υπογόνιμα ζευγάρια απ’ όλον τον κόσμο

Για τους λάτρεις της, η Ελλάδα είναι κυρίως γνωστή για τις φυσικές της ομορφιές, τον ήλιο της, τα μοναδικά καταπληκτικά νησιά της, τη μεσογειακή της κουζίνα, τους γεμάτους πάθος ανθρώπους της και φυσικά την πανάρχαιη ιστορία της. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει αναπτυχθεί ένας νέος πόλος έλξης επισκεψιμότητας, που προέρχεται από τον ιατρικό τουρισμό. Οι θεραπείες γονιμότητας αποτελούν πλέον τον κύριο τομέα μεταξύ των άλλων ιατρικών πεδίων που ωθεί χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Ερευνητές αφαίρεσαν με επιτυχία μεταλλαγμένο γονίδιο από πρώιμα έμβρυα

Μια πρωτοποριακή ιατρική ομάδα από την Αμερική, με επικεφαλής τον S. Mitalipov, φαίνεται ότι προχώρησε στην τροποποίηση του DNA πρώιμων ανθρώπινων εμβρύων, απομακρύνοντας παθογόνο γονίδιο.
Όπως αναφέρει δημοσίευση του MIT Technology Review, για τη διόρθωση του DNA, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο CRISPR-Cas9, το οποίο επιτρέπει στους ερευνητές να παρεμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές της έλικας του DNA, κόβοντας και τροποποιώντας μικρά κομμάτια του.

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών για να μπορέσετε να αποκτήσετε παιδί

Έχετε άστατη περίοδο, ακμή, έντονη τριχοφυΐα, επιπλέον βάρος –κάποιο απ’ όλα, μερικά από όλα ή όλα αυτά μαζί; Τότε, δεν είναι απίθανο πίσω από αυτά τα συμπτώματα να κρύβεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, το οποίο έχετε ένα λόγο παραπάνω να το διευρενήσετε, αν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί. Ο  Δρ. Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, μας ενημερώνει σχετικά. 
 
Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν πολυκυστικές ωοθήκες;

Κίνδυνοι από την εξωσωματική γονιμοποίηση

Όπως όλες οι ιατρικές πράξεις και θεραπείες, έτσι και η διαδικασία της εξωσωματικής μπορεί να ενέχει και κάποιους κινδύνους.

Πώς να μείνω έγκυος

Η επιθυμία απόκτησης μωρού εντείνεται ακόμη περισσότερο, όσο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να καταβάλλεται από άγχος και απογοήτευση. Το επιπρόσθετο στρες «σαμποτάρει» την προσπάθεια, επιτείνοντας το πρόβλημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ξεπεραστεί. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επισπεύσετε τη σύλληψη, ξεπερνώντας τυχόν εμπόδια. 

 Εκτός όμως τις προκακοήθεις και κακοήθεις αλλαγές, το τεστ pap μπορεί να εντοπίσει τον ιό HPV

Στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου για την υγεία της γυναίκας, περιλαμβάνεται η ετήσια επανάληψη του Τest Pap, που θεωρείται το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου. Νέες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι εξετάσεις, όπως το Thin Prep και το ΗPV DNA testing, μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη διαγνωστική εγκυρότητα. 

Στάδια εξωσωματικής εγκυμοσύνης

Η φυσική γονιμοποίηση μπορεί να εμποδίζεται από διάφορους βιολογικούς παράγοντες, που σχετίζονται κυρίως με τη δυναμική των ωαρίων και/ή των σπερματοζωαρίων.

Αν έχετε προσπαθήσει να κάνετε παιδί με άλλες, ηπιότερες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας ή η σπερματέγχυση και δεν πετύχατε, τότε μπορείτε να καταφύγετε στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσετε ένα υγιές παιδάκι.

Συζήτηση μεταξύ δυο διδύμων στην κοιλιά της μαμάς τους...

Στη μήτρα μιας μητέρας βρίσκονται δύο μωρά. Το ένα ρωτά το άλλο: «Πιστεύεις στη ζωή μετά τον τοκετό;» κι εκείνο απάντησε,
«Γιατί ρωτάς; Φυσικά. Κάτι θα υπάρχει μετά τον τοκετό. Μπορεί να είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε, για αυτό που θα ακολουθήσει αργότερα.»
«Ανοησίες», είπε το πρώτο. «Δεν υπάρχει ζωή μετά τον τοκετό. Τι είδους ζωή θα ήταν αυτή»;
Το δεύτερο είπε, «Δεν ξέρω, αλλά θα υπάρχει περισσότερο φως από ό, τι εδώ. Ίσως να περπατάμε με τα πόδια μας και να τρώμε με το στόμα. Ίσως να έχουμε περισσότερες αισθήσεις που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τώρα».

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε με τον Δ. Θάνο Παράσχο σήμερα