Blog για υπογονιμότητα, εξωσωματική και γυναικολογία
prp πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια

Η Πένη πάντα ονειρευόταν να δημιουργήσει οικογένεια, αλλά μετά από χρόνια προσπαθειών να συλλάβει με φυσικό τρόπο και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, είχε αρχίσει να χάνει την ελπίδα της. 

Στη δύσκολη αυτή φάση της ζωής της, αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του Θάνου Παράσχου όταν τον άκουσε να μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική σε μια πρωινή εκπομπή.

ectolife τεχνητη μητρα

Ενας Γερμανός βιοτεχνολόγος και youtuber, o Hashem Al-Ghaili, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζει την υποθετική δημιουργία της τεχνητής μήτρας από την εταιρεία Ectolife.

o θανος παρασχος μιλα στο action24tv για τις εξωσωματικες μετά τον κορονοιο

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος μιλά στο action24tv για την αύξηση των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά την ύφεση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Όταν το COVID-19 χτύπησε τους πρώτους μήνες του 2020, είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη πρωτοφανών μέτρων σε όλες τις υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως. Η Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την πανδημία και οι θεραπείες γονιμότητας μειώθηκαν στο ελάχιστο.

γυναικα δοκιμαζει νεα θεραπεια για καρκινο μαστου

Μια γυναίκα που έπασχε από καρκίνο του μαστού επί 23 χρόνια και η οποία είχε περάσει από 12 διαφορετικά είδη θεραπείας, έδειξε δραματική ανταπόκριση σε ένα νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου σε κλινική δοκιμή.

Μια πρόσφατη 6μηνη παρακολούθηση δεν έδειξε κανένα στοιχείο νέας ή υποτροπιάζουσας νόσου και οι απεικονίσεις έδειξαν υποχώρηση μιας απομακρυσμένης μεγάλης μετάστασης αριστερά στα επινεφρίδια, καθώς και σε άλλα σημεία. Μια μικρή εστία υπολειμματικής βλάβης παραμένει στο στέρνο, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με ουλώδη ιστό.

κυστη στην ωοθηκη

Πόσο πιθανό είναι το άγχος να προκαλέσει την εμφάνιση μιας κύστης ωοθήκης; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες.

Συνδέεται το άγχος με την κύστη ωοθήκης;

Η απάντηση του Δρ. Παράσχου  πάνω σε αυτό το ερώτημα είναι όχι. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να συνδέουν το σχηματισμό λειτουργικών κύστεων των ωοθηκών με αυξημένα επίπεδα στρες.

Για να αποκλείσει αυτή την συσχέτιση μια γυναίκα είναι σημαντικό να καταλάβει ποιος είναι ο μηχανισμός που μπορεί να δημιουργήσει μια κύστη στις ωοθήκες της.

ωοθήκη απελευθέρωση ωαρίου

Με πόσα ωάρια γεννιέται ένα κορίτσι; Πόσα ωάρια χάνονται κάθε μήνα; Μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων με την ηλικία; Ο Δρ. Θάνος Παράσχος μοιράζεται 8 βασικές πληροφορίες που πρέπει κάθε γυναίκα να ξέρει για τα ωάριά της.

4 μυθοι για την γυναικεια υπογονιμοτητα

Τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα συχνά έρχονται αντιμέτωπα με αυτόκλητες συμβουλές και μη επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητά τους που μπορεί να επιδεινώσουν την ανησυχία τους.

Μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με την υπογονιμότητα που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να τεκνοποιήσει και τις οποίες σχολιάζει ο Ειδικός Γονιμότητας Δρ. Θάνος Παράσχος, είναι οι εξής: 

γυναικα κανει τεστ εγκυμοσυνης

Η δευτερογενής υπογονιμότητα αφορά τη γυναίκα που έχει συλλάβει μία τουλάχιστον φορά ή έμεινε έγκυος και γέννησε παλιότερα, αλλά αργότερα με το πέρασμα του χρόνου, χάνει τη γονιμότητα της.

κατεψυγμένα ωάρια

Τι έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα στην Αμερική για την επιτυχία της εξωσωματικής με κατεψυγμένα ωάρια

μαμά και μωρό

Το νέο νομοσχέδιο για την εξωσωματική ψηφίστηκε και φέρνει μεγάλες αλλαγές τόσο στην εξωσωματική γονιμοποίηση όσο και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, που συνήθως αποκαλείται «κατάψυξη ωαρίων».

κοριτσάκι μωρό

Είμαι μια γυναίκα 37 ετών και ζω στην Αθήνα. Το όνομα μου είναι Αφροδίτη Π. και είμαι παντρεμένη 7 χρόνια. Μαμά έγινα πέρυσι (Νοέμβριος 2021) με εξωσωματική γονιμοποίηση στο Εμβιο.

Αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία μου, για να δώσω ελπίδα στις γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα, ελπίζοντας ότι θα τις βοηθήσει να νιώσουν λιγότερο μόνες.

συνέντευξη πάρσχου στην εφημερίδα «το ποντίκι»

Ο κ. Θάνος Παράσχος Μαιευτήρας – Γυναικολόγος απαντά στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» και τη δημοσιογράφο Εύα Μπουργάνη

Πόσο επηρεάζεται η γονιμότητα για μια γυναίκα όσο περνούν τα χρόνια αν υποθέσουμε ότι πληρούνται όλες οι άλλες προϋποθέσεις (υγιεινός τρόπος ζωής, άσκηση, υγεία και των δύο συντρόφων); Θα ήθελα να μου πείτε για παράδειγμα ποσοστό – αν υπάρχει - για μια γυναίκα στα 25, στα 30, 35, 40 και 45 χρόνια.

ωοθηκη

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση μιας ωοθήκης (μονόπλευρη ωοθηκεκτομή) έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό προκύπτει από μια εκτενή μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility από ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες αυτές αποκτούν συνολικά λιγότερα μωρά από τις γυναίκες με δυο ωοθήκες.

σπερματοζωάρια πλησιάζουν ωάριο

Επιστήμονες, στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Μ. Βρετανίας, εντόπισαν έναν νέο γενετικό μηχανισμό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μορφές ανδρικής υπογονιμότητας.

υπερβαρη γυναικα

Να χάσει βάρος μια υπέρβαρη γυναίκα ή να γυμναστεί; Τι από τα δυο ωφελεί την γονιμότητα της παχύσαρκης γυναίκας;

Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι οι παχύσαρκες γυναίκες συχνά δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να χάσουν βάρος πριν από τη σύλληψη.

μητέρα με το νεογέννητο μετά τον τοκετό

Πώς να προετοιμαστείτε για τη λοχεία για να κάνετε τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό πιο εύκολες

μαμα κραταει αγκαλια το μωρο της

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, ανέδειξε το γεγονός ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή παρουσία αντισωμάτων στα βρέφη σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν από μη εμβολιασμένες αλλά μολυσμένες με COVID-19 μητέρες.

εμβρυα time-lapse τεχνητη νοημοσυνη

Ορισμένοι θεωρούν την εμφάνιση της τεχνολογίας time-lapse στις θεραπείες με  εξωσωματική γονιμοποίηση ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, ενώ άλλοι την απορρίπτουν ως «διαφημιστικό τρικ». 

Ας δούμε όμως τι είναι η διαδικασία time-lapse και τι οφέλη προσφέρει στην εξωσωματική γονιμοποίηση:

προωρο μωρό σε θερμοκοιτίδα

Γνωρίζουμε ότι το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Αμερική (CDC) συνιστούν ένθερμα τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 των εγκύων και των γυναικών που πρόκειται τώρα, στο άμεσο μέλλον ή και στο απώτερο, να κυοφορήσουν. Το ίδιο μάλιστα και η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα.

τριτη δοση εμβολιου κορωνοιο για οσους κανουν εξωσωματικη

Τον εμβολιασμό με την 3η δόση των γυναικών που υποβάλλονται ή θα υποβληθούν σε διαδικασία εξωσωματικής συστήνει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.  

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN