Blog for fertility, IVF, obstetrics and gynaecology
προωρο μωρό σε θερμοκοιτίδα

Γνωρίζουμε ότι το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Αμερική (CDC) συνιστούν ένθερμα τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 των εγκύων και των γυναικών που πρόκειται τώρα, στο άμεσο μέλλον ή και στο απώτερο, να κυοφορήσουν. Το ίδιο μάλιστα και η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα.

τριτη δοση εμβολιου κορωνοιο για οσους κανουν εξωσωματικη

Τον εμβολιασμό με την 3η δόση των γυναικών που υποβάλλονται ή θα υποβληθούν σε διαδικασία εξωσωματικής συστήνει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.  

γυναικολογική εξέταση για απόξεση ενδομητρίου

Ποια μέθοδος προτείνεται από το 1/3 των γιατρών χωρίς σαφή οφέλη στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Το ένα τρίτο των ειδικών γονιμότητας εξακολουθεί να συνιστά έναν τύπο θεραπείας για την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης που δεν προσφέρει ξεκάθαρο όφελος για τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Fertility.

αδερφάκια με διαφορά ηλικίας

Πολλοί γονείς, έχοντας αποκτήσει το πρώτο τους παιδί, αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να του χαρίσουν ένα αδερφάκι. Μια μεγάλη μερίδα από αυτούς θεωρούν ότι τα αδερφάκια με δύο χρόνια διαφορά είναι η καλύτερη επιλογή. Κι όμως, μελέτη υποστηρίζει ότι ίσως αυτή η «νόρμα» να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.

γυναικα με δυνατο πονο περιοδου λογω ενδομητριωσης

Η Κατερίνα μόλις διαγνώστηκε με ενδομητρίωση, αφού υπέφερε από δυνατούς πόνους επί 14 χρόνια. Τώρα άρχισε θεραπεία, αισθάνεται καλύτερα και προσπαθεί να μείνει έγκυος. Αυτή είναι η ιστορία της, όπως την διηγείται η ίδια:

«Με λένε Κατερίνα, είμαι 28 ετών, είμαι δασκάλα και πρόσφατα διαγνώστηκα με ενδομητρίωση.

Η πρώτη μου ανάμνηση είναι μάλλον όταν ήμουν περίπου 15 ετών. Κάθε μήνα όταν έρχονταν η περίοδος μου, ξυπνούσα μες στη νύχτα από τον πόνο κι αυτό επαναλαμβάνονταν κάθε μήνα. 

γυναικες με διαφορετικο σωματότυπο

Τελικά, το μεγάλο στήθος στη γυναίκα αποτελεί ένδειξη αυξημένης γονιμότητας; Οι αδύνατες γυναίκες μένουν πιο δύσκολα έγκυος; Μια ανοιχτή λεκάνη είναι σημάδι γονιμότητας;

Σίγουρα έχετε ακούσει κάποια από αυτά. Πρόκειται για μύθους ή πραγματικότητα;

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Human Reproductive Resources, εξέτασε τους βασικούς μύθους που αφορούν διάφορα χαρακτηριστικά του σώματος των γυναικών και πώς μπορεί αυτά να σχετίζονται με τη γονιμότητά τους.

αντισυλληπτικα χαπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2 σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, αποκαλύπτει έρευνα

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2 σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

γυναικα βιολογικο ρολοι

Ασχετα από το αν θέλετε ή όχι να αποκτήσετε παιδιά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε ακούσει για το περίφημο βιολογικό ρολόι της γονιμότητας.

Ισως να το έχετε ακούσει να κτυπά κιόλας, αν είστε γυναίκα μετά τα 35 και χωρίς παιδιά ακόμα για Α) λόγους καριέρας, Β) άποψης ή Γ) επειδή δεν προέκυψε ο κατάλληλος σύντροφος για να τεκνοποιήσετε μαζί του.

ωοθήκες και μήτρα

Οι ωοθήκες είναι ίσως το πιο μαγικό όργανο στο σώμα της γυναίκας. Καλά κρυμμένες στην κοιλιά τους, με αθόρυβη λειτουργία, συντελούν στο θαύμα της ζωής και όχι μόνο.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, επισημαίνει τις ιδιαίτερες πληροφορίες που κάθε γυναίκα χρειάζεται να ξέρει για τις ωοθήκες,

ωάριο γονιμότητα

Περνάς πολλά χρόνια προσπαθώντας να μην μείνεις έγκυος. Μετά, όταν πραγματικά θέλεις να μείνεις έγκυος, τότε αρχίζεις να ψάχνεις τι θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις πιο γρήγορα. Διαβάζεις στο ιντερνετ, στο facebook, το συζητάς με τις φίλες σου. 

Δέχεσαι ένα σωρό πληροφορίες και συμβουλές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι επειδή κάτι συνέβη στην ξαδέρφη ενός ξαδέρφου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αλήθεια. Η μπορεί να συνέβη όντως σε μια γυναίκα αλλά να μην ισχύει σε σένα γιατί απλούστατα είστε διαφορετικές: άλλος τρόπος ζωής, άλλα γονίδια, άλλα θέματα υγείας.

δίδυμα μωρά

Σήμερα πραγματικά γεννιούνται περισσότερα δίδυμα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν και δεν είναι η ιδέα σας. Τα δίδυμα αδέρφια είναι πιο συχνά σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των διδύμων σήμερα είναι μεγαλύτερο από ποτέ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο New Scientist.

μύθοι για το σεξ και τη σύλληψη

Όταν ένα ζευγάρι επιθυμεί την εγκυμοσύνη, υπάρχουν πολλές συμβουλές για το σεξ που υποτίθεται ότι εγγυώνται εύκολη σύλληψη.

Ζητήσαμε από τον Δρ Θάνο Παράσχο, ειδικό σε θέματα γονιμότητας, να μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε αν υπάρχουν «κόλπα» για εύκολη σύλληψη, ώστε να εστιάσετε τις προσπάθειές σας σε σωστές ιατρικές συμβουλές από έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας, κι όχι στις αβάσιμες πεποιθήσεις φίλων και συγγενών.

δεύτερο παιδί, μωρό

Νέα έρευνα δείχνει ότι η πανδημία Covid-19 κάνει τις γυναίκες να διστάζουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί.

Οι μισές από τις μητέρες που ζουν στη Νέα Υόρκη και προσπαθούσαν πριν την πανδημία να επεκτείνουν την οικογένειά τους έχουν σταματήσει να προσπαθούν να συλλάβουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

αυξημενη πιεση στην προεκλαμψια

Η εκλαμψία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις έγκυες γυναίκες και είναι η εξέλιξη της προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία και η εκλαμψία προκαλούν το 15% όλων των πρόωρων γεννήσεων και το 10-15% όλων των μητρικών θανάτων παγκοσμίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 63.000 θανάτους ετησίως.

η δωρεα ωαριων ειναι δωρο απο γυναικα σε γυναικα

Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε το ευχαριστήριο γράμμα μιας γυναίκας που έγινε μητέρα χάρη στη δωρεά ωαρίων.

Διαβάστε την ιστορία της Α.Χ., καθώς και όλες τις πληροφορίες για αυτή την θεραπεία υπογονιμότητας που χαρίζει το ανεκτίμητο δώρο της μητρότητας:

πόσο τυχεροί και ευγνώμονες είμαστε γι' αυτό το απίστευτο δώρο

εμβόλιο covid-19 εγγυος γυναικα

Τα εμβόλια COVID-19 δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οποιοδήποτε εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τον κορωνοϊό, κάνει κάτι στο αναπαραγωγικό σύστημα, παρά τον μύθο που υποστηρίζει το αντίθετο.

ζευγάρι με μωρό

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης, γι' αυτό είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας πολύ πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση και καλά ενημερωμένοι για το τι συνεπάγεται η εξωσωματική γονιμοποίηση, αυτό θα συμβάλλει σημαντικά σε υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.

μπαμπας με μωρο

Σήμερα στις παιδικές χαρές κάποιες φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποιος κρατάει τα παιδιά: ο μπαμπάς ή ο παππούς; Ολοένα μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες αποκτούν παιδιά, όπως συμβαίνει και στις γυναίκες. Ομως για να γίνει κάποιος μπαμπάς σε μεγάλη ηλικία, θα πρέπει να ξεχάσει τις παλιές αντιλήψεις που ήθελαν τους άνδρες να παραμένουν γόνιμοι σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα 80 τους.

σπερματοζωαριο

Είναι αλήθεια ότι οι πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες της λοίμωξης COVΙD-19 στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί. Αυτό όμως που έχει μελετηθεί είναι το πώς επηρεάζεται το σπέρμα των ανδρών από τον SARS-CoV-2.

εγγυος το καλοκαιρι

Το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη εποχή για την εγκυμοσύνη.

Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στη ζέστη και η θερμότητα σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία.

Η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος στο πρώτο τρίμηνο. Οι εναλλαγές διάθεσης στην εγκυμοσύνη το καλοκαίρι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή δυσφορία στην αφόρητη ζέστη.

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!