Blog για υπογονιμότητα, εξωσωματική και γυναικολογία
μαμά και μωρό

Το νέο νομοσχέδιο για την εξωσωματική ψηφίστηκε και φέρνει μεγάλες αλλαγές τόσο στην εξωσωματική γονιμοποίηση όσο και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, που συνήθως αποκαλείται «κατάψυξη ωαρίων».

κοριτσάκι μωρό

Είμαι μια γυναίκα 37 ετών και ζω στην Αθήνα. Το όνομα μου είναι Αφροδίτη Π. και είμαι παντρεμένη 7 χρόνια. Μαμά έγινα πέρυσι (Νοέμβριος 2021) με εξωσωματική γονιμοποίηση στο Εμβιο.

Αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία μου, για να δώσω ελπίδα στις γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα, ελπίζοντας ότι θα τις βοηθήσει να νιώσουν λιγότερο μόνες.

prp πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια

Η Πένη πάντα ονειρευόταν να δημιουργήσει οικογένεια, αλλά μετά από χρόνια προσπαθειών να συλλάβει με φυσικό τρόπο και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, είχε αρχίσει να χάνει την ελπίδα της. 

Στη δύσκολη αυτή φάση της ζωής της, αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του Θάνου Παράσχου όταν τον άκουσε να μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική σε μια πρωινή εκπομπή.

tzesika mpraoun didyma eksosomatiki

Σε μια εμπνευσμένη αφήγηση επιμονής και χαράς, η εντυπωσιακή ηθοποιός του "Downton Abbey", Jessica Brown Findlay, εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της αποκτώντας δίδυμα αγοράκια, με εξωσωματική γονιμοποίηση.

κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος

Αρκετές γυναίκες στη σημερινή εποχή αφιερώνουν σημαντικό χρόνο από τη ζωή τους σε σπουδές και καριέρα αναβάλλοντας τη μητρότητα. Άλλες βιώνουν οικονομική ανασφάλεια που είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο κι άλλες δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο ή και όλα αυτά μαζί. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι αυξανόμενος ο αριθμός γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων για παράταση της γονιμότητάς τους, με σκοπό να γίνουν αργότερα μητέρες.

μικρογονιμοποιηση ωαριου στο εμβρυολογικο εργαστηριο

Τα ρομπότ μικρογονιμοποίησης θα απλοποιήσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μια ομάδα μηχανικών στη Βαρκελώνη ανέπτυξε ρομπότ έγχυσης σπέρματος μέσα στα ωάρια. Πρόκειται δηλαδή για ρομπότ που αναλαμβάνουν τους λεπτεπίλεπτους χειρισμούς που πρέπει να κάνει ένας εμβρυολόγος για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο μεταφέροντας μέσα σε αυτό ένα υγιές σπερματοζωάριο.

υποδοχείς χοληστερόλης

Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να συνδέεται με την υψηλή χοληστερόλη. Αυτό υποστηρίζουν οι επικεφαλής έρευνας που διεξήχθη από το Κέντρο Βιοενεργειακής και το Τμήμα Ιατρικής στο Ινστιτούτο Μεθοδιστών Ερευνών του Χιούστον.

Προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια που είχαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης και ήταν υπογόνιμα. Όπως φαίνεται οι επιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν την υπογονιμότητα των ποντικιών μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης με τη χορήγηση μιας βακτηριακής πρωτεΐνης. 

ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση - μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας - επηρεάζει 1 στις 9 γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι είναι μια τόσο κοινή πάθηση, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτήν. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος απαντά στους 4 πιο κοινούς μύθους.

ελυτρα μυελινης πολλαπλη σκληρυνση

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η εξωσωματική είναι ασφαλής για τις γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι πιο πιθανό να έχουν έξαρση της νόσου μετά τη λήψη θεραπειών γονιμότητας από ό,τι είναι πριν από τις θεραπείες τους. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό διαδικτυακό τεύχος Νευρολογία, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, συμμετείχαν 65 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη, οι οποίες υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον μία θεραπεία γονιμότητας.

γυναικα με πονο απο ενδομητριωση

Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση συχνά απευθύνονται σε διαδικτυακά φόρουμ θέλοντας να συνδεθούν με άλλες που περνούν παρόμοιες εμπειρίες. Τα διαδικτυακά φόρουμ μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση κοινότητας και υποστήριξης σε γυναίκες με ιατρικά προβλήματα.

ectolife τεχνητη μητρα

Ενας Γερμανός βιοτεχνολόγος και youtuber, o Hashem Al-Ghaili, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζει την υποθετική δημιουργία της τεχνητής μήτρας από την εταιρεία Ectolife.

o θανος παρασχος μιλα στο action24tv για τις εξωσωματικες μετά τον κορονοιο

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος μιλά στο action24tv για την αύξηση των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά την ύφεση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Όταν το COVID-19 χτύπησε τους πρώτους μήνες του 2020, είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη πρωτοφανών μέτρων σε όλες τις υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως. Η Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την πανδημία και οι θεραπείες γονιμότητας μειώθηκαν στο ελάχιστο.

γυναικα δοκιμαζει νεα θεραπεια για καρκινο μαστου

Μια γυναίκα που έπασχε από καρκίνο του μαστού επί 23 χρόνια και η οποία είχε περάσει από 12 διαφορετικά είδη θεραπείας, έδειξε δραματική ανταπόκριση σε ένα νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου σε κλινική δοκιμή.

Μια πρόσφατη 6μηνη παρακολούθηση δεν έδειξε κανένα στοιχείο νέας ή υποτροπιάζουσας νόσου και οι απεικονίσεις έδειξαν υποχώρηση μιας απομακρυσμένης μεγάλης μετάστασης αριστερά στα επινεφρίδια, καθώς και σε άλλα σημεία. Μια μικρή εστία υπολειμματικής βλάβης παραμένει στο στέρνο, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με ουλώδη ιστό.

κυστη στην ωοθηκη

Πόσο πιθανό είναι το άγχος να προκαλέσει την εμφάνιση μιας κύστης ωοθήκης; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες.

Συνδέεται το άγχος με την κύστη ωοθήκης;

Η απάντηση του Δρ. Παράσχου  πάνω σε αυτό το ερώτημα είναι όχι. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να συνδέουν το σχηματισμό λειτουργικών κύστεων των ωοθηκών με αυξημένα επίπεδα στρες.

Για να αποκλείσει αυτή την συσχέτιση μια γυναίκα είναι σημαντικό να καταλάβει ποιος είναι ο μηχανισμός που μπορεί να δημιουργήσει μια κύστη στις ωοθήκες της.

ωοθήκη απελευθέρωση ωαρίου

Με πόσα ωάρια γεννιέται ένα κορίτσι; Πόσα ωάρια χάνονται κάθε μήνα; Μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων με την ηλικία; Ο Δρ. Θάνος Παράσχος μοιράζεται 8 βασικές πληροφορίες που πρέπει κάθε γυναίκα να ξέρει για τα ωάριά της.

4 μυθοι για την γυναικεια υπογονιμοτητα

Τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα συχνά έρχονται αντιμέτωπα με αυτόκλητες συμβουλές και μη επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητά τους που μπορεί να επιδεινώσουν την ανησυχία τους.

Μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με την υπογονιμότητα που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να τεκνοποιήσει και τις οποίες σχολιάζει ο Ειδικός Γονιμότητας Δρ. Θάνος Παράσχος, είναι οι εξής: 

γυναικα κανει τεστ εγκυμοσυνης

Η δευτερογενής υπογονιμότητα αφορά τη γυναίκα που έχει συλλάβει μία τουλάχιστον φορά ή έμεινε έγκυος και γέννησε παλιότερα, αλλά αργότερα με το πέρασμα του χρόνου, χάνει τη γονιμότητα της.

κατεψυγμένα ωάρια

Τι έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα στην Αμερική για την επιτυχία της εξωσωματικής με κατεψυγμένα ωάρια

συνέντευξη πάρσχου στην εφημερίδα «το ποντίκι»

Ο κ. Θάνος Παράσχος Μαιευτήρας – Γυναικολόγος απαντά στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» και τη δημοσιογράφο Εύα Μπουργάνη

Πόσο επηρεάζεται η γονιμότητα για μια γυναίκα όσο περνούν τα χρόνια αν υποθέσουμε ότι πληρούνται όλες οι άλλες προϋποθέσεις (υγιεινός τρόπος ζωής, άσκηση, υγεία και των δύο συντρόφων); Θα ήθελα να μου πείτε για παράδειγμα ποσοστό – αν υπάρχει - για μια γυναίκα στα 25, στα 30, 35, 40 και 45 χρόνια.

ωοθηκη

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση μιας ωοθήκης (μονόπλευρη ωοθηκεκτομή) έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό προκύπτει από μια εκτενή μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility από ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες αυτές αποκτούν συνολικά λιγότερα μωρά από τις γυναίκες με δυο ωοθήκες.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN