Blog for υπογονιμότητα, εξωσωματική και γυναικολογία
κατεψυγμένα ωάρια

Τι έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα στην Αμερική για την επιτυχία της εξωσωματικής με κατεψυγμένα ωάρια

μαμά και μωρό

Ένα από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 στο υπουργικό συμβούλιο είναι κι αυτό για τις εξωσωματικές.

Το νέο νομοσχέδιο εγκρίθηκε και φέρνει μεγάλες αλλαγές τόσο στην εξωσωματική γονιμοποίηση όσο και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, που συνήθως αποκαλείται «κατάψυξη ωαρίων».

κοριτσάκι μωρό

Είμαι μια γυναίκα 37 ετών και ζω στην Αθήνα. Το όνομα μου είναι Αφροδίτη Π. και είμαι παντρεμένη 7 χρόνια. Μαμά έγινα πέρυσι (Νοέμβριος 2021) με εξωσωματική γονιμοποίηση στο Εμβιο.

Αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία μου, για να δώσω ελπίδα στις γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα, ελπίζοντας ότι θα τις βοηθήσει να νιώσουν λιγότερο μόνες.

συνέντευξη πάρσχου στην εφημερίδα «το ποντίκι»

Ο κ. Θάνος Παράσχος Μαιευτήρας – Γυναικολόγος απαντά στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» και τη δημοσιογράφο Εύα Μπουργάνη

Πόσο επηρεάζεται η γονιμότητα για μια γυναίκα όσο περνούν τα χρόνια αν υποθέσουμε ότι πληρούνται όλες οι άλλες προϋποθέσεις (υγιεινός τρόπος ζωής, άσκηση, υγεία και των δύο συντρόφων); Θα ήθελα να μου πείτε για παράδειγμα ποσοστό – αν υπάρχει - για μια γυναίκα στα 25, στα 30, 35, 40 και 45 χρόνια.

ωοθηκη

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση μιας ωοθήκης (μονόπλευρη ωοθηκεκτομή) έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό προκύπτει από μια εκτενή μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility από ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες αυτές αποκτούν συνολικά λιγότερα μωρά από τις γυναίκες με δυο ωοθήκες.

σπερματοζωάρια πλησιάζουν ωάριο

Επιστήμονες, στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Μ. Βρετανίας, εντόπισαν έναν νέο γενετικό μηχανισμό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μορφές ανδρικής υπογονιμότητας.

υπερβαρη γυναικα

Να χάσει βάρος μια υπέρβαρη γυναίκα ή να γυμναστεί; Τι από τα δυο ωφελεί την γονιμότητα της παχύσαρκης γυναίκας;

Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι οι παχύσαρκες γυναίκες συχνά δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να χάσουν βάρος πριν από τη σύλληψη.

μητέρα με το νεογέννητο μετά τον τοκετό

Πώς να προετοιμαστείτε για τη λοχεία για να κάνετε τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό πιο εύκολες

Οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά γνωρίζουν ότι ο τοκετός είναι μόνο η αρχή μιας μακράς περιπέτειας που, παρά την ομορφιά της, συνοδεύεται από αρκετή κούραση και stress, ιδίως τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Γι' αυτό σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για το πώς να προετοιμαστείτε για την περίοδο μετά τον τοκετό.

μαμα κραταει αγκαλια το μωρο της

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, ανέδειξε το γεγονός ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή παρουσία αντισωμάτων στα βρέφη σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν από μη εμβολιασμένες αλλά μολυσμένες με COVID-19 μητέρες.

εμβρυα time-lapse τεχνητη νοημοσυνη

Ορισμένοι θεωρούν την εμφάνιση της τεχνολογίας time-lapse στις θεραπείες με  εξωσωματική γονιμοποίηση ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, ενώ άλλοι την απορρίπτουν ως «διαφημιστικό τρικ». 

Ας δούμε όμως τι είναι η διαδικασία time-lapse και τι οφέλη προσφέρει στην εξωσωματική γονιμοποίηση:

προωρο μωρό σε θερμοκοιτίδα

Γνωρίζουμε ότι το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Αμερική (CDC) συνιστούν ένθερμα τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 των εγκύων και των γυναικών που πρόκειται τώρα, στο άμεσο μέλλον ή και στο απώτερο, να κυοφορήσουν. Το ίδιο μάλιστα και η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα.

τριτη δοση εμβολιου κορωνοιο για οσους κανουν εξωσωματικη

Τον εμβολιασμό με την 3η δόση των γυναικών που υποβάλλονται ή θα υποβληθούν σε διαδικασία εξωσωματικής συστήνει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.  

γυναικολογική εξέταση για απόξεση ενδομητρίου

Ποια μέθοδος προτείνεται από το 1/3 των γιατρών χωρίς σαφή οφέλη στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Το ένα τρίτο των ειδικών γονιμότητας εξακολουθεί να συνιστά έναν τύπο θεραπείας για την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης που δεν προσφέρει ξεκάθαρο όφελος για τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Fertility.

αδερφάκια με διαφορά ηλικίας

Πολλοί γονείς, έχοντας αποκτήσει το πρώτο τους παιδί, αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να του χαρίσουν ένα αδερφάκι. Μια μεγάλη μερίδα από αυτούς θεωρούν ότι τα αδερφάκια με δύο χρόνια διαφορά είναι η καλύτερη επιλογή. Κι όμως, μελέτη υποστηρίζει ότι ίσως αυτή η «νόρμα» να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.

γυναικα με δυνατο πονο περιοδου λογω ενδομητριωσης

Η Κατερίνα μόλις διαγνώστηκε με ενδομητρίωση, αφού υπέφερε από δυνατούς πόνους επί 14 χρόνια. Τώρα άρχισε θεραπεία, αισθάνεται καλύτερα και προσπαθεί να μείνει έγκυος. Αυτή είναι η ιστορία της, όπως την διηγείται η ίδια:

«Με λένε Κατερίνα, είμαι 28 ετών, είμαι δασκάλα και πρόσφατα διαγνώστηκα με ενδομητρίωση.

Η πρώτη μου ανάμνηση είναι μάλλον όταν ήμουν περίπου 15 ετών. Κάθε μήνα όταν έρχονταν η περίοδος μου, ξυπνούσα μες στη νύχτα από τον πόνο κι αυτό επαναλαμβάνονταν κάθε μήνα. 

γυναικες με διαφορετικο σωματότυπο

Τελικά, το μεγάλο στήθος στη γυναίκα αποτελεί ένδειξη αυξημένης γονιμότητας; Οι αδύνατες γυναίκες μένουν πιο δύσκολα έγκυος; Μια ανοιχτή λεκάνη είναι σημάδι γονιμότητας;

Σίγουρα έχετε ακούσει κάποια από αυτά. Πρόκειται για μύθους ή πραγματικότητα;

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Human Reproductive Resources, εξέτασε τους βασικούς μύθους που αφορούν διάφορα χαρακτηριστικά του σώματος των γυναικών και πώς μπορεί αυτά να σχετίζονται με τη γονιμότητά τους.

αντισυλληπτικα χαπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2 σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, αποκαλύπτει έρευνα

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2 σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

γυναικα βιολογικο ρολοι

Ασχετα από το αν θέλετε ή όχι να αποκτήσετε παιδιά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε ακούσει για το περίφημο βιολογικό ρολόι της γονιμότητας.

Ισως να το έχετε ακούσει να κτυπά κιόλας, αν είστε γυναίκα μετά τα 35 και χωρίς παιδιά ακόμα για Α) λόγους καριέρας, Β) άποψης ή Γ) επειδή δεν προέκυψε ο κατάλληλος σύντροφος για να τεκνοποιήσετε μαζί του.

ωοθήκες και μήτρα

Οι ωοθήκες είναι ίσως το πιο μαγικό όργανο στο σώμα της γυναίκας. Καλά κρυμμένες στην κοιλιά τους, με αθόρυβη λειτουργία, συντελούν στο θαύμα της ζωής και όχι μόνο.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, επισημαίνει τις ιδιαίτερες πληροφορίες που κάθε γυναίκα χρειάζεται να ξέρει για τις ωοθήκες,

ωάριο γονιμότητα

Περνάς πολλά χρόνια προσπαθώντας να μην μείνεις έγκυος. Μετά, όταν πραγματικά θέλεις να μείνεις έγκυος, τότε αρχίζεις να ψάχνεις τι θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις πιο γρήγορα. Διαβάζεις στο ιντερνετ, στο facebook, το συζητάς με τις φίλες σου. 

Δέχεσαι ένα σωρό πληροφορίες και συμβουλές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι επειδή κάτι συνέβη στην ξαδέρφη ενός ξαδέρφου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αλήθεια. Η μπορεί να συνέβη όντως σε μια γυναίκα αλλά να μην ισχύει σε σένα γιατί απλούστατα είστε διαφορετικές: άλλος τρόπος ζωής, άλλα γονίδια, άλλα θέματα υγείας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού