Τεστ Παπ - ThinPrep Pap Test- Τεστ Παπανικολάου

Τεστ Παπ - ThinPrep Pap Test

Τι είναι το τεστ Παπ;

Το τεστ παπ ή τεστ Παπανικολάου είναι μια εξέταση των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος είναι το άνοιγμα της μήτρας που τη συνδέει με τον κόλπο.

Το τεστ Παπ (test Pap) αναζητά κύτταρα που δεν είναι φυσιολογικά και μπορεί να υποδεικνύουν ύπαρξη προκαρκινωματώδους κατάστασησ του τραχήλου της μήτρας ή ακόμη και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το ThinPrep Pap Test ή τεστ Παπ υγρής φάσης είναι εξελιγμένη μορφή του ίδιου τεστ, που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Image
test pap at embio center in athens greece

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ Παπ;

Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κάθε ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο, που πρέπει να περιλαμβάνει:

  • γυναικολογική εξέταση
  • διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών
  • τεστ Παπανικολάου

Συνηθισμένα ευρήματα σε φυσιολογικό και σε παθολογικό Τεστ Παπ

Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου και στην εμμηνόπαυση

Ο ετήσιος αυτός έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και στις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση. Η συχνότητα δεν είναι καθορισμένη και ποικίλλει στις οδηγίες που δίνονται στις διάφορες χώρες π.χ. ανάμεσα στα 3 ή τα 5 έτη. Στις γυναίκες που έχει διαγνωσθεί πρόβλημα θα πρέπει ο έλεγχος να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες.

Παρόλο όμως που η αξία του Τest Pap είναι μεγάλη στον προληπτικό έλεγχο της γυναίκας, επειδή μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα, ώστε να προβούμε σε κατάλληλη θεραπεία, πριν ακόμα εμφανιστεί ο καρκίνος, σήμερα ξέρουμε ότι δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στο Τεστ Παπ και στο ThinPrep Pap Test;

Στο ThinPrep Test τα κύτταρα συλλέγονται με τον ίδιο τρόπο όπως στο κλασικό παπ τεστ από τον τράχηλο της μήτρας αλλά αντί να επιστρωθούν στη γυάλινη πλάκα, τοποθετούνται με το βουρτσάκι της λήψης σε φιαλίδιο με διάλυμα συντήρησης.

Στο εργαστήριο, στη συνέχεια μέσω ειδικού φίλτρου τα κύτταρα επιστρώνονται από το φιαλίδιο στη γυάλινη πλάκα. Το αποτέλεσμα είναι η μονόστιβη (σε ένα επίπεδο) και ομογενοποιημένη επίστρωση του υλικού. Αυτό βοηθάει στο να μην αλληλεπικαλύπτονται τα κύτταρα.

Έτσι, το screening του επιχρίσματος γίνεται γρήγορα γιατί το υλικό είναι πιο ευκρινές (αφού το φίλτρο συγκρατεί τη βλέννα, το αίμα, τα πολυμορφοπύρηνα λευκά).

Υπολογίζεται ότι στο Thin Prep η ευαισθησία στην ανεύρεση παθολογικών κυττάρων μπορεί να αυξηθεί κατά 10% και να προσεγγίζει το  80%. Με αυτό τον τρόπο ελέγχονται με μεγαλύτερη αξιοπιστία πιθανές προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο. Επίσης, με την εξέταση thin prep μπορεί να γίνει ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ιός HPV).  

Γιατί το συμβατικό τεστ Παπ δεν είναι αρκετό;

Διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το κλασικό Test Pap έχει σχετικά χαμηλή ευαισθησία στην ανεύρεση παθολογικών κυττάρων, σε ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 70%.

Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων επειδή το δείγμα που συλλέγεται παραμένει σε ένα ποσοστό του στη συσκευή λήψης (βούρτσα, σπάτουλα), με αποτέλεσμα μόνο το 20% να επιστρώνεται τελικά στο γυάλινο πλακάκι που εξετάζεται στο μικροσκόπιο. 

Αυτό το διαγνωστικό κενό έρχεται να συμπληρώσει μια εξέταση που ονομάζεται Thin Prep - Κυτταρολογία Υγρής Φάσης που αποτελεί σήμερα την πιο ευαίσθητη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Έγκυρες μελέτες παγκοσμίως έχουν αποδείξει ότι το ThinPrep Pap Test δίνει ακριβέστερα αποτελέσματα από ό,τι το κλασικό Test Pap.

Το Thin Prep μπορεί ή πρέπει να αντικαταστήσει το συμβατικό Test Pap στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο;

Γενικά ναι, το Thin Prep θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Ο  γιατρός θα συστήσει τις εξετάσεις που θεωρεί σκόπιμο να γίνουν, ανάλογα με το ιστορικό της κάθε γυναίκας και τα ευρήματα των εξετάσεων ή τις ενδείξεις που υπάρχουν. Σε συγκεκριμένα περιστατικά είναι απαραίτητη η διεξαγωγή του Thin Pep, καθώς πλέον αποδεικνύεται η πιο ευαίσθητη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας, ειδικά όταν συνδυάζεται με το HPV DNA test.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Ποια άλλη εξέλιξη υπάρχει στις δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου  για τον καρκίνο του τραχήλου;

Υπάρχει το HPV DNA testing, με το οποίο ανιχνεύεται με μοριακές τεχνικές (PCR) το DNA των 14 υψηλού κινδύνου στελεχών του ιού ΗPV.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας λοίμωξης από υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού ΗPV. Επομένως ιδιαίτερα αυτά τα υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού θεωρούνται πιο επιβλαβή και είναι αυτά ακριβώς που ανιχνεύει η συγκεκριμένη εξέταση.  

Αυτή η εξέταση, όταν προστίθεται στο Thin Prep Test αυξάνει την απόδοσή του στο 88%. Υπάρχει δυνατότητα ανίχνευσης παράλληλα  και τύπων χαμηλού κινδύνου του ιού HPV, όπως τα στελέχη 6 και 11 που προκαλούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Tο HPV DNA testing συστήνεται να γίνεται κάθε  5 έτη σε γυναίκες από 30 ως 65 ετών ανεξάρτητα από το αποτελέσματα του τεστ παπ. 

Yπάρχει ακόμη το τεστ APTIMA το οποίο έχει δυνατότητα να ανιχνεύει το mRNA του ιού HPV - αντίγραφα των ογκοπρωτεινών Ε6/Ε7. Με το τεστ αυτό εντοπίζεται ενεργός λοίμωξη και θεωρείται πιο ακριβής μέθοδος, ενδεικτική της εξέλιξης προς κακοήθεια.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Τεστ Παπανικολάου

Πόσο χρόνο χρειάζεται η διαδικασία;

Η λήψη του τραχηλικού επιχρίσματος χρειάζεται λίγα λεπτά μόνο και γίνεται από τον γυναικολόγο σας ή ειδικά εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια. Πρόκειται για απλή και εύκολη διαδικασία.

Είναι επώδυνο το Τεστ Παπ;

Η λήψη τραχηλικού επιχρίσματος δεν προκαλεί πόνο, αλλά ίσως νιώσετε μια ελαφριά ενόχληση.

Αν είναι η πρώτη φορά που θα κάνετε τεστ Παπ, είναι αναμενόμενο να ανησυχείτε για μια διαδικασία που δεν έχετε βιώσει ξανά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντραπείτε να μιλήσετε για την ανησυχία σας με το γυναικολόγο σας. Μπορείτε ακόμα να του ζητήσετε να σας δείξει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει για να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό σε αυτά.

Χρειάζεται τεστ Παπ μετά από υστερεκτομή;

Γυναίκες που έκαναν αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή), δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ Παπ, εκτός αν είχαν παθολογικές εξετάσεις τραχήλου μήτρας (παθολογικά τεστ παπ ή HPV DNA test ή κωνοειδείς εκτομές) πριν γίνει η υστερεκτομή.

Γυναίκες σε μονογαμική σχέση ή με μειωμένη ερωτική δραστηριότητα πρέπει να ελέγχονται;

Ναι, οι παραπάνω συνθήκες δεν θεωρούνται ικανές να σας εξαιρέσουν από την ανάγκη προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου.

Γυναίκες κάτω των 21 ετών ή άνω των 65 ετών χρειάζονται τεστ Παπ;

Σε πολύ νεαρές γυναίκες κάτω των 21  δεν είναι αναγκαίο το τεστ παπ σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρία κολποσκόπησης και Παθολογίας τραχήλου. 

Σε γυναίκες άνω των 65  ετών, αν τα 3 προηγούμενα τεστ παπ ήταν αρνητικά ή δύο HPV DNA test ήταν αρνητικά, δεν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες, εκτός αν είχαν προηγηθεί παθολογικές εξετάσεις τραχήλου ή κωνοειδής εκτομή. Ο έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται 25 έτη μετά την κωνοειδή εκτομή σύμφωνα με τις οδηγίες.  

Πιθανά να είναι ωφέλιμο να συνεχίζουν τον έλεγχο ακόμη και αν δεν υπήρχε ιστορικό διότι 20% των καρκίνων του τραχήλου συμβαίνει μετά τα 65 έτη.

Μπορώ να κάνω test Pap ενώ έχω την περίοδο μου;

Είναι προτιμότερο να γίνεται η εξέταση όταν δεν έχετε περίοδο, για να μην επηρεαστεί αρνητικά η ακρίβεια των αποτελεσμάτων από την παρουσία του αίματος. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 5 μέρες μετά την περίοδο σας.

Χρειάζεται προετοιμασία πριν το τεστ;

  • Αποχή από το σεξ για 2-3 μέρες πριν την εξέταση
  • Αποφύγετε τη χρήση κολπικής κρέμας, κολπικών πλύσεων, υπόθετων, λιπαντικών ή άλλων ενδοκολπικών προϊόντων τις 2 προηγούμενες μέρες
  • Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν για 48 ώρες
  • Αν έχετε αδειάσει την ουροδόχο κύστη πριν την εξέταση, θα αισθάνεστε πιο άνετα

Χρειάζεται κάτι μετά την εξέταση;

Ισως υπάρξει λίγο αίμα από κάποια αμυχή στον τράχηλο ή στον κόλπο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για έντονη αιμορραγία και συνήθως σταματά μετά από λίγες ώρες.

Αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές για 1-2 μέρες μετά την εξέταση, ειδικά αν έχετε λίγο αίμα.

Ποιo είναι το κόστος ενός Παπ τεστ;

Για να μάθετε το κόστος ενός τεστ Παπ, δείτε τα πακέτα εξετάσεων του Κέντρου EmBIO, όπως το πακέτο Παπ τεστ μαζί με γυναικολογική εξέταση και υπέρηχο.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα στο Παπ τεστ;

Λίγες μέρες μετά το τεστ θα πάρετε τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Εάν έχετε αρνητικό αποτέλεσμα, σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν ασυνήθιστα ή πιθανά καρκινικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας σας.

Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο. Ο τράχηλος σας θα μπορούσε να έχει φλεγμονή (τραχηλίτιδα ή κολπίτιδα) ή να εμφανίζει ένα μικρό αριθμό άτυπων κυττάρων (ASCUS).

Τις περισσότερες φορές, ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε HPV DNA ή mRNA test και να παρακολουθείστε στενά , επίσης ίσως χρειαστεί κολποσκόπηση.

Βίντεο - Πως γίνεται το Τεστ Παπ

Δείτε το βίντεο όπου ο Δρ Θάνος Παράσχος εξηγεί τι προσφέρει σε κάθε γυναίκα η εξέταση αυτή και πως ακριβώς γίνεται.

Συμβουλευτείτε μας δωρεάν για την προστασία σας από τον ιό των κονδυλωμάτων HPV και για την πιο κατάλληλη αντιμετώπιση ανάλογα με την περίπτωση!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN