Τα εμβόλια COVID-19 δεν επηρεάζουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Τα εμβόλια COVID-19 δεν επηρεάζουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος

εμβόλιο covid-19 εγγυος γυναικα

Τα εμβόλια COVID-19 δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οποιοδήποτε εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τον κορωνοϊό, κάνει κάτι στο αναπαραγωγικό σύστημα, παρά τον μύθο που υποστηρίζει το αντίθετο.

Κανένας κίνδυνος υπογονιμότητας εξαιτίας του εμβολίου Covid-19

Η μείωση των ποσοστών γονιμότητας είναι ένας φόβος που έχουν πολλοί άνθρωποι όταν λαμβάνουν το εμβόλιο Covid-19. Ωστόσο η μελέτη της Pfizer έδειξε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των ποσοστών εγκυμοσύνης στην ομάδα γυναικών που έλαβαν το εμβόλιο και σε εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. 

Οι ερευνητές έχουν εξετάσει ανεπίσημες αναφορές για βραχυπρόθεσμες αλλαγές μετά το εμβόλιο, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι το εμβόλιο αυτό σχετίζεται με οποιονδήποτε κίνδυνο υπογονιμότητας. Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν υπάρχει κανένας βιολογικός λόγος για να επηρεαστεί το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Συγκρίσιμα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των εμβολιασμένων μαμάδων και των ανεμβολίαστων όσον αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την υγεία του νεογνού.

Το εμβόλιο προσφέρει αποφυγή σοβαρής νόσου στις έγκυες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι οι έγκυες που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να διασωληνωθούν σε σχέση με τις μη έγκυες συνομηλίκους τους. 

Τα εμβόλια COVID-19 έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την αποφυγή σοβαρής νόσου σε ερευνητικές μελέτες που διεξήγαγε το CDC με δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της πανδημίας. 

Το εμβόλιο Covid-19 αποτελεί την καλύτερη λύση για γυναίκες και άντρες που θέλουν να κάνουν παιδιά

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας και ειδικός γονιμότητας στο κέντρο Εμβιο, λέει χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζουμε ότι ανησυχείτε για την ασφάλεια ενός εμβολίου, γι' αυτό και είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι το CVID-19 δεν επηρεάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σας και είναι ασφαλές τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, παρέχει έναν ασφαλή τρόπο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου!

Στην κλινική μας  ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με την ανησυχία αυτή και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει κανένας εύλογος λόγος - κανένας ιατρικός ή επιστημονικός μηχανισμός - για να αλληλεπιδράσει το εμβόλιο με τα αναπαραγωγικά όργανα μιας γυναίκας ή να επηρεάσει ένα ωάριο που έχει απελευθερωθεί ή γονιμοποιηθεί.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μύθο που βασίζεται στην υπόθεση ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει την επίθεση του οργανισμού στη συγκυτίνη-1, μια πρωτεΐνη στον πλακούντα που μοιράζεται ένα μικρό κομμάτι του γενετικού κώδικα με την πρωτεΐνη της ακίδας του κοροναϊού.

Ένας καλός παραλληλισμός είναι σαν να μπερδεύεις έναν ελέφαντα με ένα ποντίκι, επειδή είναι και τα δύο γκρι. Υπάρχει μια μικρή ομοιότητα, αλλά συνολικά η κατασκευή των 2 πρωτεϊνών είναι τόσο διαφορετική και το ανοσοποιητικό μας σύστημα πάρα πολύ έξυπνο για να μπερδευτεί από τις ελάχιστες ομοιότητες που υπάρχουν.

Επίσης, το εμβόλιο COVID αποτελεί την καλύτερη λύση για τους άνδρες που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η νόσος COVID-19 στο αναπαραγωγικό τους σύστημα. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο ιός SARS-COV2 έχει βρεθεί σε δείγματα σπέρματος ανδρών και μπορεί να επηρεάσει τις ανδρικές ορμόνες, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της φυσιολογικής γονιμότητας.

Είτε απλά προσπαθείτε να συλλάβετε με φυσικό τρόπο, είτε ετοιμάζεστε να προχωρήσετε σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεν έχετε την πολυτέλεια να αναβάλλετε τον εμβολιασμό σας ενάντια στον κορωνοϊό, γιατί προέχει το να προστατεύσετε εσάς και τους αγαπημένους σας από την επικίνδυνη αυτή ασθένεια και τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει σε μια εγκυμοσύνη, όπως ο πρόωρος τοκετός.»

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN