Σπερματέγχυση - Ποσοστά Επιτυχίας & Κόστος IUI | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Σπερματέγχυση - Ποσοστά Επιτυχίας & Κόστος IUI

Η σπερματέγχυση είναι μια απλή διαδικασία με λίγες παρενέργειες και μπορεί να βοηθήσει ορισμένα ζευγάρια που επιθυμούν την εγκυμοσύνη αλλά δεν μπορούν να την καταφέρουν.

Στην ενδομήτρια σπερματέγχυση ο γιατρός εισάγει κατάλληλα προετοιμασμένο σπέρμα στη μήτρα. Η διαδικασία είναι σημαντικά απλούστερη από την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας, όταν υπάρχει πολύ χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή όταν τα σπερματοζωάρια δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να κολυμπήσουν μέσω του τραχήλου της μήτρας και να ανέβουν στις σάλπιγγες.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η μέθοδος της σπερματέγχυσης;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό εξαρτάται από τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζει το ζευγάρι καθώς και την ηλικία της γυναίκας. Στη βιβλιογραφία κυκλοφορούν  στατιστικά στοιχεία με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και το ποσοστό επιτυχίας 15% ανά προσπάθεια ίσως αποτελεί ένα μέσο όρο αυτών.

Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι η λογική της επιτυχίας της σπερματέγχυσης στηρίζεται στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες, μια που η σπερματέγχυση είναι από τις πιο άνετες και οικονομικές θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι επαναλήψεις, σε συνδυασμό με την σωστή αξιολόγηση των περιστατικών μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας  αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις (π.χ. ηλικία, ποιότητα σπέρματος). Όλα αυτά θα αξιολογηθούν από τον ειδικό γονιμότητας, με τον οποίο θα συζητήσετε τα δικά σας ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Ποιο είναι το κόστος της σπερματέγχυσης;

Δείτε το τρέχον κόστος σπερματέγχυσης στον κατάλογο των θεραπειών που προσφέρει το Κέντρο Γονιμότητας Εμβιο.

Στο τελικό κόστος θα συμπεριληφθεί η προετοιμασία του σπέρματος, η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας (εφόσον γίνει), τα υπερηχογραφήματα και οι αιματολογικές εξετάσεις.

Η διαδικασία της σπερματέγχυσης

Η ενδομητρική σπερματέγχυση (IUI) πραγματοποιείται με ένα πολύ λεπτό κι ευλύγιστο καθετήρα. Ο καθετήρας περνά μέσα από τον τράχηλο και διοχετεύει το επεξεργασμένο σπέρμα στην κοιλότητα της μήτρας.

Πόσο διαρκεί η έγχυση;

Το πολύ δυόμισι λεπτά. Υπολογίστε περίπου ένα με ενάμισι λεπτό για να περάσει ο καθετήρας και να φτάσει μέχρι τη μήτρα και να διοχετευθεί το σπέρμα, κι άλλο ένα λεπτό για να εξαχθεί ο καθετήρας (τόσος χρόνος αρκεί για έναν έμπειρο ειδικό γονιμότητας, ώστε να μην προκληθεί κάποια ενόχληση στη γυναίκα που υποβάλλεται σε σπερματέγχυση).

Πότε πραγματοποιείται η σπερματεγχυση;

Όσο γίνεται πιο κοντά στην ωοθυλακιορρηξία, είτε αυτή είναι φυσική είτε έχει προκληθεί με φάρμακα. Προσπαθούμε να κάνουμε τη σπερματέγχυση έξι ώρες πριν ή μετά την ωορρηξία. Ας σημειωθεί ότι το ωάριο παραμένει ζωντανό το πολύ για ένα 24ωρο μετά την ωοθυλακιορρηξία.

Πόσο διατηρείται ζωντανό το καθαρισμένο σπέρμα;

Περίπου δύο 24ωρα, αν και οι διαβαθμίσεις μεταξύ διαφορετικών ανδρών είναι σημαντικές. Παρ΄όλα αυτά, μετά το πρώτο 24ωρο, αρχίζει να χάνει τη δύναμή του. Το ιδανικό χρονικό περιθώριο είναι να πραγματοποιηθεί η σπερματέγχυση έξι ώρες πριν ή μετά την ωοθυλακιορρηξία.

ενδομητρια σπερματεγχυση

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συλλέξουμε το σπέρμα; Πόσες ώρες πριν από τη σπερματεγχυση;

Το σπέρμα ιδανικά πρέπει να είναι διαθέσιμο μισή με μία ώρα μετά την παραγωγή του, ώστε να προετοιμαστεί για τη σπερματεγχυση. Έτσι προτιμάται η μέθοδος λήψης με αυνανισμό σε ειδικό ήσυχο και απομονωμένο χώρο στην κλινική, μέσα σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που θα σας προμηθεύσουμε.

Αν όμως το σπίτι σας βρίσκεται κοντά μας (Χαλάνδρι), μπορείτε να συλλέξετε το σπέρμα σε αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από εμάς είτε από φαρμακείο. Εν συνεχεία θα προσκομίσετε το σπέρμα στην κλινική, (με την προϋπόθεση ότι η μεταφορά δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα) όπου θα ακολουθήσει η διαδικασία του προετοιμασίας του στο εργαστήριο.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Τι προετοιμασία γίνεται στο εργαστήριο;

Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα σπερματοζωάρια από το σπερματικό υγρό, να συγκεντρώσουμε τα  κινούμενα μόνο σπερματοζωάρια, να απομακρύνουμε τα λευκοκύτταρα, τα άωρα γεννητικά κύτταρα και τις  ελεύθερες ρίζες. Έτσι, βελτιώνουμε τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος.

Η επιλογή της τεχνικής με την οποία θα γίνει η επεξεργασία του σπέρματος έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα του σπέρματος. Ο ειδικός επιλέγει (μεταξύ άλλων) κυρίως ανάμεσα:

  • στην έκπλυση με φυγοκέντρηση και διείσδυση σε φυσιολογικά διαλύματα (swim-up), ή
  • τον διαχωρισμό με φυγοκέντρηση σε στρώματα διαφορετικής πυκνότητας Percoll (density gradient centrifugation).

Έχει νόημα να κάνουμε σπερματέγχυση αν δεν υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των σπερματοζωαρίων;

Βεβαίως, εφόσον υπάρχει πρόβλημα με την τραχηλική βλέννα. Επίσης και σε ανεξήγητη υπογονιμότητα έχει νόημα η σπερματέγχυση εφόσον πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Η διαφορά της σπερματέγχυσης με τη σεξουαλική επαφή είναι ότι από τη σεξουαλική επαφή μόνο τα πιο ισχυρά σπερματοζωάρια περνούν μέσα από την τραχηλική βλέννα, ενώ με τη σπερματέγχυση, έχουμε περισσότερα καλά προετοιμασμένα σπερματοζωάρια στη διάθεσή μας για γονιμοποίηση.

Πόσα ωάρια χρειάζονται για τη σπερματέγχυση;

Γενικά από ένα ως τρία. Αυτή είναι μια απόφαση στην οποία συμμετέχει το ζευγάρι, αφού εξηγήσει ο ιατρός ότι με περισσότερα από ένα ωάρια (π.χ. 2 ή 3) αυξάνονται οι πιθανότητες θετικού τεστ κύησης, ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι πιθανότητες πολύδυμης κύησης (δίδυμα, τρίδυμα κλπ).

Συνηθισμένες ερωτήσεις

Πόσα σπερματοζωάρια χρειάζονται για μια σπερματέγχυση;

  • Χρειάζεται να υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000) κινητά σπερματοζωάρια μετά την προετοιμασία του σπέρματος.
  • Ωστόσο, καλύτερα ποσοστά επιτυχίας έχουμε  με πάνω από 5 εκατομμύρια κινητά σπερματοζωάρια μετά την προετοιμασία στο εργαστήριο.
  • Ακόμα καλύτερα με 10 εκατομμύρια και περισσότερα.

Πονάει η έγχυση;

Οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν πόνο. Η πιο συχνή σύγκριση σε αίσθηση είναι με το Τεστ Παπανικολάου. Δείτε πώς περιγράφει την εμπειρία της σπερματέγχυσης μια ασθενής μας, που έμεινε έγκυος με την πρώτη προσπάθεια σπερματέγχυσης.

Πόσο πρέπει να μείνω ξαπλωμένη μετά την έγχυση;

Παρ΄όλο που ο τράχηλος δεν παραμένει ανοικτός, και το σπέρμα δεν μπορεί να φύγει από τη μήτρα, στο Εμβιο συνιστούμε να μείνετε ξαπλωμένη για μισή ώρα. Ύστερα μπορείτε να γυρίσετε στο σπίτι σας ή στην εργασία σας.

Τι πρέπει να αποφύγω μετά τη διαδικασία;

Αν νιώθετε καλά, όπως οι περισσότερες γυναίκες, δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε κάτι. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες προσέχουν και αποφεύγουν να κουράζονται μετά από τη διαδικασία της σπερματέγχυσης.

Ο φόβος αυτός δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, αλλά, προκειμένου να νιώθετε καλά ψυχολογικά, ας αποφύγετε ό,τι θεωρείτε υπερβολικό για το πρώτο διήμερο.

Υπάρχει πιθανότητα να κυλήσει έξω το σπέρμα;

Το σπέρμα δεν μπορεί να φύγει από τη μήτρα μετά την είσοδό του εκεί. Αυτό που μπορεί να κυλήσει και να το νιώσετε ενδεχομένως είναι τραχηλική βλέννα.

Μπορεί να δω αίμα τις επόμενες ώρες;

Σε κάποιες γυναίκες συμβαίνει να δουν λίγο αίμα, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό και διαρκεί λίγο.

Πότε μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή;

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έρθουν σε επαφή από την ίδια μέρα της σπερματέγχυσης, εφ' όσον δεν υπάρχει κάποια ενόχληση.

Μπορεί να γίνει σπερματέγχυση αν το σπέρμα του συζύγου έχει πρόβλημα;

Αν το σπέρμα έχει σημαντικό πρόβλημα τότε  δεν καλύπτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για γονιμοποίηση με σπερματέγχυση. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση  ή πιο σπάνια  μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σπέρμα δότη (ετερόλογη σπερματέγχυση). Σε αυτή την περίπτωση, το σπέρμα προέρχεται από τράπεζα σπέρματος στη Δανία, με την οποία συνεργαζόμαστε αποκλειστικά.

Αν όμως το σπέρμα έχει μέτριο μόνο πρόβλημα τότε η σπερματέγχυση είναι δυνατόν να γίνει . Οι παράμετροι του σπέρματος υπολογίζονται με ακρίβεια από το γιατρό ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα προς σπερματέγχυση δείγματα και να αποκλειστούν τα ακατάλληλα.

Για τη γυναίκα ποιες είναι οι προϋποθέσεις για σπερματέγχυση;

Για να έχει νόημα η θεραπεία, θα πρέπει οι σάλπιγγες της γυναίκας να είναι ανοιχτές όπως αποδεικνύεται από την υστεροσαλπιγγογραφία, ώστε να είναι δυνατή η η συνάντηση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο και η γονιμοποίηση του.

Πόσες προσπάθειες σπερματέγχυσης έχει νόημα να κάνω πριν ξεκινήσω μια εξωσωματική;

Ο αριθμός δεν είναι αυστηρά καθορισμένος,  εξαρτάται κυρίως από την ηλικία της γυναίκας και γενικά από την πρόγνωση του ζεύγους.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN