Η επιτυχημένη ιστορία δωρεάς ωαρίων στο CNN | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Η επιτυχημένη ιστορία δωρεάς ωαρίων στο CNN

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από ωάριο δότριας σε μεταμοσχευμένη μητέρα

CNN, 12 Οκτωβρίου 2014

Πως μια γυναίκα 43 χρονών με μεταμόσχευση νεφρού απο Γαλλία έγινε μητέρα χάρη στην πρωτοποριακή θεραπεία εξωσωματικής, που πραγματοποιήθηκε στο Εμβιο με τον Δρ. Παράσχο στην Αθήνα

μωρό που γεννήθηκε με εξωσωματική cnn

Έχετε ποτέ φανταστεί τον εαυτό σας ως νικητή σε μία κατάσταση που δε νικιέται;

Στα 43 της η A. Α. είναι η πρώτη μέχρι τώρα μητέρα με μεταμοσχευμένο νεφρό που προχώρησε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιώντας ωάριο δότριας, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να κρατήσει ένα μωρό στην αγκαλιά της.

Επτά χρόνια πριν η Α.Α.  υποδέχτηκε με χαρά το νεφρό δότη που άλλαξε τη ζωή της. Από τρεις αιμοκαθάρσεις που χρειαζόταν να κάνει κάθε βδομάδα, ξεκίνησε να ζει τη ζωή μιας φυσιολογικής γυναίκας. Έχοντας πλέον το πολύτιμο δώρο της υγείας στα χέρια της, είχε μια ακόμα ευχή. Να γίνει μητέρα. Και γιατί όχι; Υπήρχε ήδη από το 1963, η περίπτωση μιας γυναίκας που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού και κατάφερε να γίνει μητέρα.  Παρόλα αυτά ο νεφρολόγος της Α. Α. δε μοιραζόταν τον ενθουσιασμό της.

Εσύ θα έπαιρνες αυτό το ρίσκο;

Σύμφωνα με την άποψη του νεφρολόγου, το εγχείρημα να αποκτήσει παιδί ήταν κάτι που δε θα έπρεπε να το σκέφτεται, επειδή οι πιθανές επιπλοκές μιας εγκυμοσύνης μπορούσαν να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία της Α.Α., ενώ ήταν μεγαλύτερος κι ο κίνδυνος ενός πρόωρου τοκετού. «Ο άνδρας μου όμως κι εγώ θέλαμε πολύ ένα μωρό», περιγράφει η μεταμοσχευμένη γυναίκα.  «Επειδή δεν μπορούσαμε να τα καταφέρουμε, ο άνδρας μου άρχισε να κάνει έρευνα για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Κάτι τέτοιο φυσικά εμπεριείχε ρίσκο, αφού μια πολύδημη κύηση θα ήταν επιβαρυντική για τον οργανισμό μου. Δυστυχώς στα 42 μου τα ωάρια μου δεν ήταν καλής ποιότητας και αρκετά σε αριθμό, οπότε αρχίσαμε να εξετάζουμε την εναλλακτική να χρησιμοποιήσω ωάρια δότριας».

Δωρεά ωαρίων σαν να λέμε… μεταμόσχευση;

Σύμφωνα με τους επικεφαλής έρευνας που διεξήχθη από το Leiden University Medical Centre στην Ολλανδία, όταν γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας, η οργανισμός της γυναίκας που τα δέχεται, εκτίθεται σε ξένα αντισώματα και μπορεί να αντιδράσει απορρίπτοντας το έμβρυο, μια αντίδραση που ισχύει και στη μεταμόσχευση οργάνων (σύνδρομο απόρριψης μεταμοσχευμένων οργάνων). Ο βαθμός αντίδρασης του οργανισμού είναι  μικρότερος, όταν είναι μόνο το σπέρμα αυτό που αναγνωρίζεται ως ξένος οργανισμός από το ανοσοποιητικό σύστημα τη μητέρας.  Στην περίπτωση, όμως, που η γονιμοποίηση έχει γίνει με ωάριο δότριας, τότε ο βαθμός αντίδρασης του οργανισμού της μητέρας είναι μεγαλύτερος, πράγμα που μοιάζει λίγο πολύ με μια δεύτερη μεταμόσχευση. Η Α.Α., όμως, ήθελε οπωσδήποτε να αποκτήσει παιδί.

«Η μόνη μου ανησυχία ήταν πώς θα συνδύαζα τα φάρμακα που χρειαζόταν να πάρω για να μειωθεί πιθανότητα απόρριψης του μεταμοσχευμένου οργάνου με τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης».

Η διαδικασία της εξωσωματικής ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Ιατρικό Κέντρο EmBIO, στην Αθήνα.  Ένα μήνα αργότερα έγινε εμβρυομεταφορά τριών εμβρύων και ένα από αυτά τα κατάφερε. 

« Το σώμα μου αντέδρασε θετικά!», θυμάται η Α.Α. «Ακολούθησε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης και ο υπέρηχος κατά τη διάρκεια του οποίου ακούσαμε για πρώτη φορά την καρδιά του μωρού. Το μαγικό ταξίδι της εγκυμοσύνης είχε ξεκινήσει!»

Το πρώτο μωρό από ωάριο δότριας που ήρθε στον κόσμο από μεταμοσχευμένη μητέρα

Το μωρό της Α.Α. γεννήθηκε αντί για τον Ιούλιο του 2014 τον Μάιο, στις 32 βδομάδες κύησης, ζυγίζοντας 1300 γραμμάρια. Ο άνδρας της έπρεπε να διανύει καθημερινά περίπου 50 χιλιόμετρα για να επισκεφτεί το μωρό που ήταν στη θερμοκοιτίδα.

Παρά τις δυσκολίες, όμως, όλα πήγαν κατ’ ευχήν και σύντομα το ζευγάρι είχε το μωρό του στο σπίτι!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN