Εξωσωματική με δανεικά ωάρια

Εξωσωματική με δανεικά ωάρια

Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που, για πολλούς διαφορετικούς λόγους, χρειάζονται δανεικά ωάρια για να επιτύχουν την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Κάθε χρόνο 1500 άτομα γεννιούνται από εξωσωματική με δανεικά ωάρια και παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχουν γεννηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά από δωρεά ωαρίων.

Δανεικά ωάρια ή δωρεά ωαρίων; Υπάρχει διαφορά;

Και οι δύο φράσεις περιγράφουν την ίδια διαδικασία. Ο όρος «δωρεά ωαρίων» είναι πιο σωστός, αλλά στο ευρύ κοινό έχει καθιερωθεί ο όρος «δανεικά ωάρια»

Η δωρεά ωαρίων είναι μια ανώνυμη διαδικασία κατά την οποία η δότρια παρέχει (δανεικά) ωάρια σε μια άλλη γυναίκα. Τα ωάρια αυτά γονιμοποιούνται με το σπέρμα που προέρχεται από τον σύζυγο/σύντροφο της λήπτριας ή με σπέρμα από δότη σπέρματος. Αφότου γίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση, τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρονται στην λήπτρια γυναίκα.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα της χρήσης δανεικών ωαρίων

Η εξωσωματική με δανεικά ωάρια παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, που φτάνουν το 70%. Ο λόγος είναι ότι τα δανεικά ωάρια προέρχονται από υγιείς δότριες μικρής ηλικίας. Δείτε τον παρακάτω πίνακα:

Ποσοστά Επιτυχίας Εξωσωματικών με Δωρεά Ωαρίων στο Εμβιο

Ετος

Εμβρυομεταφορές

Κλινικές Εγκυμοσύνες

Ποσοστό Επιτυχίας (εγκυμοσύνες ανά εμβρυομεταφορά)

2021 812 561 77.8%
2020 782 531 76.5%
2019 768 523 77.2%
2018 708 488 73.8%
2017 678 435 72.9%
2016 641 455 71.2%
2015 628 433 71.8%
2014 608 395 72.3%
2013 510 360 70,6%
2012 490 338 70.9%
2011 503 350 70%
2010 449 291 69%
2009 358 243 68%
2008 309 191 62%
 

Η δωρεά ωαρίων αποτελεί επιλογή για τις ακόλουθες ομάδες γυναικών:

Α) Γυναίκες που έχουν χάσει την δυνατότητα να παράγουν ικανό αριθμό ωαρίων για γονιμοποίηση. Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν γυναίκες με

 • πρόωρη εμμηνόπαυση
 • στειρότητα λόγω θεραπείας καρκίνου
 • δυσλειτουργικές ωοθήκες (γυναίκες μεγάλης ηλικίας)
 • ανύπαρκτες ωοθήκες ή υποπλασμένες (turner`s syndrome)

Β) Γυναίκες των οποίων οι ωοθήκες παράγουν ικανό αριθμό ωαρίων αλλά:

 • μεταφέρουν κληρονομούμενη γονιδιακή ανωμαλία π.χ μυική δυστροφία Duchenne, αιμορροφιλία
 • έχουν μειωμένη ανταπόκριση σε φάρμακα διέγερσης ωοθηκών
 • έχουν υποστεί πολλές θεραπείες εξωσωματικής χωρίς να επιτευχθεί εγκυμοσύνη
 • έχουν ιστορικό πολλαπλών αποβολών

Το Embio διενεργεί ένα πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων βασισμένο σε μια τράπεζα δωρητών που επιθυμούν ανώνυμα να δωρήσουν τα ωάριά τους. Όλες οι δότριες εξετάζονται εξονυχιστικά και λαμβάνουν συμβουλευτική καθοδήγηση πριν αρχίσει η θεραπεία . Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο να ταιριάζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά δότριας-λήπτριας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες με δωρεάν online ραντεβού!

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη για την ποιότητα των δανεικών ωαρίων που θα χρησιμοποιήσω;

Για να γίνει μία γυναίκα δότρια ωαρίων στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων στην τράπεζα ωαρίων του ΕmBio, θα πρέπει να πληροί όλες τις παρακάτω προδιαγραφές:

 • Να είναι κάτω από 35 χρονών.
 • Να μην έχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό γενετικών ασθενειών.
 • Ο δείκτης μάζας σώματος να είναι μικρότερος από 32.
 • Να έχει FSH μικρότερη από 8.
 • Να έχει και τις 2 ωοθήκες.

Επίσης όλες οι δότριες εξετάζονται λεπτομερώς από ένα γυναικολόγο και ελέγχονται για χλαμύδια, κυτταρομεγαλοιό, κυστική ίνωση, ηπατίτιδα Β και C, AIDS, καρυότυπο, σύφιλη, αναιμία.

Η δωρεά ωαρίων είναι ανώνυμη;

Ναι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Ποια είναι η διαδικασία για την εξωσωματική με δωρεά ωαρίων;

1. Επικοινωνία με έναν γυναικολόγο ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας: Πριν ενταχθείτε σε ένα πρόγραμμα δωρεάς εμβρύων, είναι αναγκαία η συνάντηση με ένα ειδικό γυναικολόγο, ο οποίος θα καταγράψει ένα πλήρες ιστορικό και θα κάνει μια γυναικολογική εξέταση.

2. Συνάντηση με τον συντονιστή του προγράμματος: Η συνάντηση περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας ειδικής φόρμας, όπου το ζευγάρι καταγράφει τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί να έχει η δότρια των ωαρίων.

3. Συμβουλευτική: Το ζευγάρι, εάν θέλει, συζητά με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια διαδικασία. Επίσης, οι μέλλοντες γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του παιδιού που θα γεννηθεί από δανεικά ωάρια και να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα πάνω στο θέμα.

4. Αιματολογικός έλεγχος: Οι αιματολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται εξαρτώνται από το πρόγραμμα εξωσωματικής που ακολουθεί το κάθε ζευγάρι. Οι κοινές εξετάσεις σε όλα τα προγράμματα είναι για: Ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα Β και C (και για τον σύντροφο).

5. Ανάλυση σπέρματος: Για την εξέταση απαιτείται αποχή 2-3 ημερών.

6. Υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και υστεροσκόπηση ή υστεροσαλπιγγογραφία, εάν χρειάζεται.

7. Χορήγηση φαρμάκων.

8. Συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων συγκατάθεσης.

9. Οργάνωση των ραντεβού: Ο υπεύθυνος ιατρός θα σας προγραμματίσει τα ραντεβού σας σύμφωνα με το πρόγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσετε.

10. Επιλογή δότριας: Όλες οι δότριες ωαρίων στο ΕmBIO είναι κάτω των 30 ετών. Ο υπεύθυνος ιατρός θα λάβει υπόψη του όλα τα χαρακτηριστικά της δότριας που επιθυμείτε και θα επιλέξει την πιο κατάλληλη δότρια για εσάς. Θα σας ενημερώσει για τα χαρακτηριστικά της δότριας που επιλέχθηκε και αφού πάρει την έγκρισή σας, θα ξεκινήσει η θεραπεία.

11. Αρχή θεραπείας: Περιλαμβάνει την προετοιμασία της μήτρας για να δεχθεί τα έμβρυα που επιλέχθηκαν για εμβρυομεταφορά.

12. Γονιμοποίηση: Περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση των ωαρίων της δότριας με το σπέρμα του συζύγου ή δότη. Μετά τη γονιμοποίηση θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των εμβρύων που προέκυψαν.

13. ICSI: Είναι μια τεχνική που συνήθως εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιούνται ωάρια δότριας. Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί μετά το σπερμοδιάγραμμα του συντρόφου.

14. Εμβρυομεταφορά: Τα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα. Η διαδικασία διαρκεί 15 λεπτά. Στη συνέχεια, θα είστε σε θέση να φύγετε από την κλινική και να συνεχίσετε φυσιολογικά τη ζωή σας μετά από μία ώρα περίπου (δεν χρειάζεται διανυκτέρευση). Αφού ενημερωθείτε για τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων, οι εμβρυολόγοι θα σας προτείνουν τον αριθμό των εμβρύων που πρέπει να μεταφερθούν. Είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να είναι παρόντες σε αυτή τη διαδικασία. Σε περίπτωση μεταφοράς βλαστοκυστών, μεταφέρονται το πολύ δύο.

Σημαντικές πληροφορίες

Σε μερικές περιπτώσεις, η δότρια των ωαρίων αντιδρά πολύ καλά στα φάρμακα, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμος ένας μεγάλος αριθμός ωαρίων. Κάποια από τα έμβρυα που μένουν μετά την εμβρυομεταφορά μπορούν να καταψυχθούν, αν είναι καλής ποιότητας, για να τα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον. Θα ενημερωθείτε γι' αυτό και, εάν επιθυμείτε, μπορούμε να καταψύξουμε και να διατηρήσουμε τα έμβρυά σας που περίσσεψαν μετά την εμβρυομεταφορά. Αν παρουσιαστούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας της δότριας που οδηγήσουν σε ακύρωση του κύκλου, η επόμενη διαθέσιμη δότρια θα διατεθεί σε εσάς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες με δωρεάν online ραντεβού!

Τι λένε γυναίκες που έμειναν έγκυες με δανεικό ωάριο

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού