Εξωσωματική με δανεικά ωάρια | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Εξωσωματική με δανεικά ωάρια

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που, για πολλούς διαφορετικούς λόγους, χρειάζονται δανεικά ωάρια για να επιτύχουν την πολυπόθητη εγκυμοσύνη.

Κάθε χρόνο χιλιάδες μωρά (3000 στην Αμερική, 1500 στην Αγγλία, 450 στην Ελλάδα) γεννιούνται από εξωσωματική με δανεικά ωάρια και παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχουν γεννηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά από δωρεά ωαρίων.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Δανεικά ωάρια ή δωρεά ωαρίων; Υπάρχει διαφορά;

Και οι δύο φράσεις περιγράφουν την ίδια διαδικασία. Ο όρος «δωρεά ωαρίων» είναι πιο σωστός, αλλά στο ευρύ κοινό έχει καθιερωθεί ο όρος «δανεικά ωάρια»

Η δωρεά ωαρίων είναι μια ανώνυμη διαδικασία κατά την οποία η δότρια δωρίζει (δανεικά) ωάρια σε μια άλλη γυναίκα. Τα ωάρια αυτά γονιμοποιούνται με το σπέρμα που προέρχεται από τον σύζυγο / σύντροφο της λήπτριας ή με σπέρμα από δότη. Αφού γίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση, τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρονται στην μήτρα της λήπτριας.

εμπειρια από εξωσωματικη με δωρεα ωαριων

Ποιο είναι το πλεονέκτημα της χρήσης δανεικών ωαρίων

Η εξωσωματική με δανεικά ωάρια παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, που φτάνουν το 78% στην πρώτη προσπάθεια.

Ο βασικός λόγος είναι ότι τα δανεικά ωάρια προέρχονται από υγιείς δότριες μικρής ηλικίας.

ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική με δανεικά ωάρια

Η δωρεά ωαρίων αποτελεί επιλογή για τις ακόλουθες ομάδες γυναικών:

Α) Γυναίκες που δεν παράγουν πια αρκετά ωάρια για γονιμοποίηση, δηλαδή γυναίκες με:

 • πρόωρη εμμηνόπαυση
 • στειρότητα λόγω θεραπείας καρκίνου
 • δυσλειτουργικές ωοθήκες (γυναίκες μεγάλης ηλικίας)
 • ανύπαρκτες ωοθήκες ή υποπλαστικές (turner`s syndrome)

Β) Γυναίκες των οποίων οι ωοθήκες παράγουν ικανό αριθμό ωαρίων αλλά:

 • μεταφέρουν κληρονομούμενη γονιδιακή ανωμαλία π.χ μυϊκή δυστροφία Duchenne, αιμορροφιλία
 • έχουν μειωμένη ανταπόκριση σε φάρμακα διέγερσης ωοθηκών
 • έχουν υποστεί πολλές θεραπείες εξωσωματικής χωρίς να επιτευχθεί εγκυμοσύνη
 • έχουν ιστορικό πολλαπλών αποβολών
spacer with stork

Δανεικά ωάρια χωρίς λίστα αναμονής

Για γυναίκες που χρειάζονται δανεικά ωάρια φροντίσαμε να μηδενίσουμε τον χρόνο αναμονής για την εύρεση κατάλληλης δότριας.

Το EmBIO προσφέρει ένα πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων βασισμένο σε ένα αριθμό δοτριών που επιθυμούν ανώνυμα να δωρίσουν τα ωάριά τους. Όλες οι δότριες εξετάζονται εξονυχιστικά και λαμβάνουν συμβουλευτική καθοδήγηση πριν αρχίσει η θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα αν επιθυμείτε να γίνετε δότρια ωαρίων για γυναίκες που τα χρειάζονται.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του


Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη για την ποιότητα των δανεικών ωαρίων που θα χρησιμοποιήσω;

Για να γίνει μία γυναίκα δότρια ωαρίων στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων στην τράπεζα ωαρίων του ΕmBio, θα πρέπει να πληροί όλες τις παρακάτω προδιαγραφές:

 • Να είναι από 19 - 35 ετών
 • Να μην έχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό γενετικών ασθενειών.
 • Ο δείκτης μάζας σώματος να είναι μικρότερος από 32.
 • Να έχει FSH μικρότερη από 8.
 • Να έχει και τις 2 ωοθήκες.

Επίσης όλες οι δότριες εξετάζονται λεπτομερώς από ένα γυναικολόγο και ελέγχονται για χλαμύδια, κυτταρομεγαλοιό, κυστική ίνωση, ηπατίτιδα Β και C, AIDS, καρυότυπο, σύφιλη, αναιμία.

ωάριο με σπερματοζωάρια

Η δωρεά ωαρίων είναι ανώνυμη;

Ναι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Υπάρχει όριο ηλικίας για εξωσωματική στην Ελλάδα;

Αυτή τη στιγμή το όριο ηλικίας είναι τα 50 έτη, αλλά αναμένεται να αυξηθεί με νέο νόμο στα 54 έτη.

Μπορώ να επιλέξω τα χαρακτηριστικά της δότριας να ταιριάζουν με τα δικά μου;

Εσείς θα επιλέξετε τα βασικά χαρακτηριστικά (χρώμα μαλλιών, ματιών, επιδερμίδας, ύψους, κλπ.) της δότριας και εμείς θα φροντίσουμε να βρούμε αυτήν που ταιριάζει περισσότερο. Διαβάστε περισσότερα για τις δότριες ωαρίων.

Πόσο κοστίζει η εξωσωματική με δανεικά ωάρια;

Στο EmBIO γίνεται διαρκής προσπάθεια το κόστος κάθε θεραπείας γονιμότητας να είναι όσο πιο προσιτό γίνεται. Δείτε εδώ το κόστος της δωρεάς ωαρίων.

Μπορεί να γίνει επίσης δωρεά σπέρματος ή χρήση παρένθετης μητέρας;

Ναι, για ζευγάρια που χρειάζονται ωάρια αλλά και σπέρμα δότη, υπάρχει η δυνατότητα αυτή.

Δυνατή είναι επίσης η εξωσωματική με παρένθετη μητέρα, όταν δηλαδή μια άλλη γυναίκα αναλαμβάνει να κυοφορήσει το έμβρυο ενός ζευγαριού.

Ποια είναι η διαδικασία για την εξωσωματική με δωρεά ωαρίων;

Το ζευγάρι ή η γυναίκα που θα κάνει την εξωσωματική με δανεικά ωάρια πρέπει να επιλέξει τα χαρακτηριστικά της δότριας που επιθυμεί. Η ομάδα γονιμότητας του EmBIO θα συντονίσει τους κύκλους της δότριας και της λήπτριας για να επιτευχθεί όποτε είναι δυνατόν η εμβρυομεταφορά φρέσκων εμβρύων. Ο συγχρονισμός των κύκλων περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη δημιουργία στο ενδομήτριο της λήπτριας ενός φιλόξενου περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την εμφύτευση των εμβρύων.

Όλα τα ώριμα ωάρια που παράγονται σε έναν ενιαίο κύκλο γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου / συζύγου ή του δωρητή σπέρματος (αν χρειάζεται). Εάν υπάρχουν πλεονάζοντα έμβρυα μετά την εμβρυομεταφορά, συνιστάται ανεπιφύλακτα η κρυοσυντήρηση εμβρύων. Τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερες προσπάθειες εξωσωματικής, είτε το αποτέλεσμα της προηγούμενης εμβρυομεταφοράς είναι επιτυχές είτε όχι.

Η διαδικασία αναλυτικά:

 1. Επικοινωνία με έναν γυναικολόγο ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας: Πριν ενταχθείτε σε ένα πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων, πρέπει να καταγραφεί ένα πλήρες ιστορικό και να γίνουν πολύ εξειδικευμένες γυναικολογικές εξετάσεις.
 2. Συνάντηση με τον συντονιστή του προγράμματος: Η συνάντηση περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας ειδικής φόρμας, όπου το ζευγάρι καταγράφει τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί να έχει η δότρια των ωαρίων.
 3. Συμβουλευτική: Το ζευγάρι, εάν θέλει, συζητά με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια διαδικασία. Επίσης, οι μέλλοντες γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του παιδιού που θα γεννηθεί από δανεικά ωάρια και να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα πάνω στο θέμα.
 4. Αιματολογικός έλεγχος: Οι αιματολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται εξαρτώνται από το πρόγραμμα εξωσωματικής που ακολουθεί το κάθε ζευγάρι. Οι κοινές εξετάσεις για το ζευγάρι σε όλα τα προγράμματα είναι για ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα C και Β.
 5. Ανάλυση σπέρματος: Για την εξέταση απαιτείται αποχή 2-3 ημερών.
 6. Υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και υστεροσκόπηση ή υστεροσαλπιγγογραφία, εάν χρειάζεται.
 7. Χορήγηση φαρμάκων.
 8. Συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων συγκατάθεσης.
 9. Οργάνωση των ραντεβού: Ο υπεύθυνος ιατρός θα σας προγραμματίσει τα ραντεβού σας σύμφωνα με το πρόγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσετε.
 10. Επιλογή δότριας: Όλες οι δότριες ωαρίων στο ΕmBIO είναι κάτω των 30 ετών. Ο υπεύθυνος ιατρός θα λάβει υπόψη του όλα τα χαρακτηριστικά της δότριας που επιθυμείτε και θα επιλέξει την πιο κατάλληλη δότρια για εσάς. Θα σας ενημερώσει για τα χαρακτηριστικά της δότριας που επιλέχθηκε και αφού πάρει την έγκρισή σας, θα ξεκινήσει η θεραπεία.
 11. Αρχή θεραπείας: Περιλαμβάνει την προετοιμασία της μήτρας για να δεχθεί τα έμβρυα που επιλέχθηκαν για εμβρυομεταφορά.
 12. Γονιμοποίηση: Περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση των ωαρίων της δότριας με το σπέρμα του συζύγου ή δότη. Μετά τη γονιμοποίηση θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των εμβρύων που προέκυψαν.
 13. Μικρογονιμοποίηση ICSI: Είναι μια τεχνική που συνήθως εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιούνται ωάρια δότριας. Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί μετά το σπερμοδιάγραμμα του συντρόφου.
 14. Γενετικός έλεγχος PGD: κατόπιν επιλογής τα γονιμοποιημένα ωάρια ελέγχονται διεξοδικά προκειμένου να εντοπιστεί η ύπαρξη προβλημάτων στο DNA και στα χρωματοσώματα και η ύπαρξη κληρονομικών ασθενειών.
 15. Εμβρυομεταφορά: Αφού ενημερωθείτε για τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων, ο γιατρός σας και οι εμβρυολόγοι θα σας προτείνουν τον αριθμό των εμβρύων που πρέπει να μεταφερθούν στη μήτρα. Είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να είναι παρόντες σε αυτή τη διαδικασία. Σε περίπτωση μεταφοράς βλαστοκυστών, μεταφέρονται το πολύ δύο. Τα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα. Η διαδικασία διαρκεί 15 λεπτά. Στη συνέχεια, θα είστε σε θέση να φύγετε από την κλινική μετά από μία ώρα περίπου και να συνεχίσετε φυσιολογικά τη ζωή σας. Μετά την πάροδο 12 ημερών θα γίνει εξέταση αίματος για την ανίχνευση της εγκυμοσύνης.

Σημαντικές πληροφορίες

Αν παρουσιαστούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας της δότριας που οδηγήσουν σε ακύρωση του κύκλου, η επόμενη διαθέσιμη δότρια θα διατεθεί σε εσάς.

Τι λένε γυναίκες που έμειναν έγκυες με δανεικό ωάριο

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες με δωρεάν online ραντεβού!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN