Εξωσωματική γονιμοποίηση στην Αθήνα, EmBIO

Εξωσωματική Γονιμοποίηση IVF

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι η κλασική και καθιερωμένη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην οποία ένα ωάριο που έχει συλλεχθεί από τις ωοθήκες τις γυναίκας γονιμοποιείται από σπερματοζωάριο του άντρα μέσα στο εργαστήριο για τη δημιουργία εμβρύου, που στη συνέχεια μεταφέρεται για εμφύτευση πίσω στη μήτρα με σκοπό την εγκυμοσύνη. 

Είναι η θεραπεία που έχει δώσει την ευκαιρία σε εκατομμύρια ζευγάρια να γίνουν γονείς από το 1978 και μετά. Ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι σε διαρκή εξέλιξη, οι θεραπείες γίνονται πιο αποτελεσματικές με διαρκώς υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Σήμερα η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία γονιμότητας που διαθέτουμε, ειδικά όταν συνδυαστεί με δωρεά ωαρίων για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκα.

Οι ειδικοί στη γονιμότητα από το 1996

Η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων, που θα σας συνοδεύσουν στο ταξίδι προς τη μητρότητα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το Κέντρο Εξωσωματικής Embio είναι μια από τις κορυφαίες κλινικές γονιμότητας στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Έχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, βοηθήσαμε να δημιουργηθούν χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο με περισσότερα από 30.000 πανέμορφα, υγιή μωράκια.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ONLINE

φέρνουμε υγιη μωρα στον κοσμο

Η εξωσωματική γονιμοποίηση από το 1978 μέχρι σήμερα

Από τα «παιδιά του σωλήνα» με πρώτη τη Λουίζ Μπράουν το 1978, φτάσαμε σήμερα να συζητάμε για πάνω από  5 εκατομμύρια παιδιά που έχουν γεννηθεί μέχρι σήμερα με θεραπείες γονιμότητας. Τα παιδιά αυτά είναι παντού γύρω μας: είναι τα δικά μας παιδιά, τα ανίψια μας, τα παιδιά των καλύτερων φίλων μας.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δίνει ελπίδα και λύσεις στα υπογόνιμα ζευγάρια, που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 15% του ενήλικου πληθυσμού. Κάτι που η κοινωνία το έδειχνε κάποτε με το δάχτυλο σαν ένα πείραμα που δεν γνώριζε πού θα οδηγούσε, σήμερα είναι μια διαδεδομένη θεραπεία που δεν ξενίζει κανέναν.

stork with baby

Εξωσωματική στο Κέντρο Εμβιο

Το Κέντρο Εξωσωματικής Εμβιο ειδικεύεται στις θεραπείες γονιμότητας από το 1996. Ακολουθούμε όλες τις σύγχρονες εξελίξεις και διαθέτουμε τον πιο προηγμένο εξοπλισμό, που μας προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με μικρότερα κέντρα.

Χάρη στην μεγάλη εμπειρία, την άριστη εκπαίδευση δίπλα στους πρωτοπόρους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Lord Professor Bob Edwards, Sir Robert Winston) και τις συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της γυναικολογίας (Καθηγητής Κύπρος Νικολαίδης), το Εμβιο έχει καθιερωθεί σαν ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιμότητας στην Ευρώπη και προσφέρει ολιστική φροντίδα που ανεβάζει τα ποσοστά επιτυχίας πάνω από 78%.

Η τελευταία τάση είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Αναπαραγωγική Ιατρική και το Εμβιο προσφέρει την πολλά υποσχόμενη επιλογή εμβρύων με time-lapse, όπως και την αναζωογόνηση ωοθηκών.

Τα 30.000 μωρά που γεννήθηκαν με θεραπείες υπογονιμότητας από το 1996 είναι ο μεγαλύτερος έπαινος για το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό μας. Ταυτόχρονα αποτελεί μια υπόσχεση από εμάς προς εσάς, ότι θα σας βοηθήσουμε να πραγματοποιήσετε το όνειρο της μητρότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, όσο πολύπλοκο κι αν είναι το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζετε.

Πότε αρχίζουμε να σκεφτόμαστε για εξωσωματική

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι η πρώτη λύση στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Το ζευγάρι θα πρέπει προηγουμένως να έχει προσπαθήσει να επιτύχει σύλληψη στο εύλογο διάστημα του ενός έτους χωρίς προφυλάξεις.

Μετά τα 35, μια γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευθεί ειδικό γονιμότητας αν έχει επαφές χωρίς προφυλάξεις με τον σύντροφό της για έξι μήνες χωρίς να μείνει έγκυος. Κι αυτό γιατί η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς μετά τα 35 έτη.

Αν λοιπόν σε αυτό το διάστημα δεν έχει υπάρξει εγκυμοσύνη, τότε πρέπει να εξετασθούν τα αίτια της υπογονιμότητας, η οποία μπορεί να αφορά τη γυναίκα ή τον άνδρα ή – σπανιότερα – και τους δύο.

Αν έχουμε να κάνουμε με ανδρική υπογονιμότητα (προβλήματα σπέρματος όπως ολιγοσπερμία, ασθενοσπερμία ή κινητικότητα σπέρματος), τα πράγματα είναι πιο εύκολα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί σύλληψη με την απλούστερη και οικονομικότερη μέθοδο της σπερματέγχυσης.

Αν όμως εντοπισθούν προβλήματα με την ποιότητα των ωαρίων λόγω ηλικίας της γυναίκας ή άλλα προβλήματα (ορμονολογικά, πρόωρη εμμηνόπαυση) και εφ’ όσον δούμε ότι δεν υφίστανται άλλοι αρνητικοί παράγοντες (ενδομητρίωση, κλειστές σάλπιγγες, κύστεις, ινομυώματα, διάφραγμα μήτρας, αντισπερμικά αντισώματα κ.λπ.) και παρ’ όλα αυτά η γυναίκα δεν μένει έγκυος, στις περισσότερες περιπτώσεις η πιο άμεσα αποτελεσματική λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η Μαίρη Συνατσάκη συζητά με τον Θάνο Παράσχο για την έγκαιρη διάγνωση της υπογονιμότητας

Η Μαίρη Συνατσάκη βρέθηκε με τον γυναικολόγο της Θάνο Παράσχο στο Κέντρο Γονιμότητας EmBIO και έκαναν μια μεγάλη συζήτηση για την γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες, την εξωσωματική, την κατάψυξη ωαρίων, τη δωρεά ωαρίων και πολλά άλλα θέματα. 

Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκαν στην έγκαιρη διερεύνηση της γονιμότητας μιας γυναίκας, που καλό είναι να ξεκινά από την ηλικία των 30 ετών, άσχετα από το αν η γυναίκα επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά στην ηλικία εκείνη ή όχι. Με μερικές απλές εξετάσεις κάθε γυναίκα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν υπάρχει μείωση της γονιμότητας της, ώστε να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για να διατηρήσει την ικανότητα της να αποκτήσει παιδιά με τα δικά της ωάρια όταν θα είναι έτοιμη στο μέλλον. Σήμερα η κατάψυξη ωαρίων είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας για πολλά χρόνια, αρκεί να γίνει έγκαιρα, τότε που η ποιότητα των ωαρίων είναι η καλύτερη.

Οπως έχει δηλώσει η ίδια η Μαίρη Συνατσάκη σε συνεντεύξεις της «Ήμουν γεμάτη ανυπομονησία για την εγκυμοσύνη μου, ωστόσο δεν ήταν τόσο εύκολο  να το καταφέρω. Ήμουν μία από τις γυναίκες που εύχονταν να είχαν κάνει έλεγχο υπογονιμότητας στα 25 τους. Όταν έφτασα στα 33, συνειδητοποίησα ότι δεν θα ήταν ένα απλό ταξίδι - έπρεπε να διευθετήσουμε κάποια θέματα. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη, επειδή όταν κάποιος είναι 25 ετών, δεν σκέφτεται την ηλικία του στα 30, 35 και 40 του.»


Μέθοδοι / τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Εξωσωματική με Φυσικό Κύκλο

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο πραγματοποιείται μεν στο εμβρυολογικό εργαστήριο, όμως χρησιμοποιεί μόνο ένα ωάριο, αυτό που παρήγε η γυναίκα κατά τη φυσιολογική της μηνιαία ωορρηξία.

Με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα δεν παίρνει φάρμακα ωοθηκικής διέγερσης. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σχετικά μειωμένες σε σχέση με την κλασική μέθοδο εξωσωματικής.

Κλασική Εξωσωματική

Η κλασική μέθοδος εξωσωματικής γίνεται με φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών για ανάπτυξη πολλαπλών ώριμων ωοθυλακίων ταυτόχρονα. Ο αυξημένος αριθμός καλής ποιότητας ωαρίων είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας.

Μια ειδική περίπτωση είναι η εξωσωματική με κατεψυγμένα ωάρια, όταν δηλαδή η γυναίκα έχει καταψύξει ωάρια σε νεότερη ηλικία για να εξασφαλίσει καλής ποιότητας ωάρια για το μέλλον.

 

Εξωσωματική με μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Η μικρογονιμοποίηση (ICSI) χρησιμοποιείται όταν παρεμποδίζεται η διείσδυση του σπέρματος στο ωάριο λόγω ανδρικής υπογονιμότητας (μειωμένη κινητικότητα ή ανώμαλη μορφολογία σπέρματος).

Ανοίγεται μια οπή στο περίβλημα του ωαρίου και με τη βοήθεια μιας πιπέτας, ένα σπερματοζωάριο εισάγεται στο εσωτερικό του ωαρίου.

Εξωσωματική με Δωρεά Γενετικού Υλικού

Εξωσωματική με δανεικά ωάρια και / ή σπέρμα. Πολλές φορές, ανάλογα με το ιστορικού ενός ζευγαριού ή ενός ατόμου μεμονωμένα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση γενετικού υλικού από δότες.

Μπορεί δηλαδή για την επιτυχία της εξωσωματικής να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ωάρια δότριας ή σπέρμα δότη ή και τα δύο.

stork with baby

Διαδικασία Εξωσωματικής

Στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής emBIO παρέχουμε εξαιρετικά εξατομικευμένη φροντίδα προσφέροντας όλες τις θεραπείες και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

  1. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής σας, ο σύμβουλος μας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας συμβουλεύσει ποιες θεραπείες γονιμότητας εκτιμάται ότι θα είναι πιο αποτελεσματικές για την περίπτωσή σας. Εφόσον αποφασίσετε να προχωρήσετε με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), τότε θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, γνωρίζοντας ότι η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι σε κανένα στάδιο επώδυνη: 
  2. Διέγερση ωοθηκών. Οι ωοθήκες με τη βοήθεια ειδικών φαρμάκων διεγείρονται, προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότερα ωοθυλάκια και να παραχθούν περισσότερα ωάρια. Οσο περισσότερα ωάρια έχουμε στη διάθεση μας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής.
  3. Συλλογή ωαρίων. Όταν ο γιατρός διαπιστώσει υπερηχογραφικά ότι τα ωοθυλάκια έχουν φτάσει σε επαρκές μέγεθος και αριθμό, προγραμματίζεται η συλλογή ωαρίων. Διαρκεί λίγα λεπτά και γίνεται με ελαφριά αναισθησία (μέθη).
  4. Γονιμοποίηση ωαρίων. Μόλις συλλεχθούν τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια του αρσενικού συντρόφου ή του δότη, μπορεί να ξεκινήσει στο εργαστήριο η διαδικασία της  γονιμοποίησης των ωαρίων, χωρίς ή με μικρογονιμοποίηση (ICSI) αν υπάρχει μειωμένη κινητικότητα ή ανώμαλη μορφολογία σπέρματος. 
  5. Καλλιέργεια και αξιολόγηση εμβρύων στο εργαστήριο. Τα γονιμοποιημένα ωάρια παρακολουθούνται στενά στο εμβρυολογικό εργαστήριο, καθώς εξελίσσονται σε έμβρυα και επιλέγονται τα πιο κατάλληλα για τη μεταφορά στη μήτρα.
  6. Εμβρυομεταφορά. Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς περιλαμβάνει την τοποθέτηση του εμβρύου στη μήτρα χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καθετήρα. Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη.
  7. Μετά τη μεταφορά - Εγκυμοσύνη. Εφόσον όλα πάνε καλά και επιτευχθεί η εμφύτευση των εμβρύων στην μήτρα, χρειάζονται 10 μέρες περίπου για να μπορεί να ανιχνευθεί η ορμόνη hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) στο αίμα και να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας επιλέγοντας έμβρυα χωρίς γενετικές ασθένειες

Σε περίπτωση που γνωρίζουμε ότι υπάρχει στο ζευγάρι κάποια φυλοσύνδετη πάθηση, με την τεχνική της προεμφυτευτικής διάγνωσης μπορούμε να επιλέξουμε από τα γονιμοποιημένα έμβρυα αυτά που δεν φέρουν κληρονομική ασθένεια. Συνήθως οι φυλοσύνδετες παθήσεις μεταφέρονται στα αρσενικά έμβρυα, οπότε επιλέγουμε τα θηλυκά έμβρυα για τη μεταφορά. Η επιλογή φύλου γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους, δηλαδή, για την αποφυγή γενετικά κληρονομούμενων νοσημάτων στο έμβρυο.

Το 1989 ο Διευθυντής και Ιδρυτής του ΕΜΒΙΟ Θάνος Παράσχος, ως υπεύθυνος τότε για την οργάνωση και εφαρμογή του προγράμματος Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου Hammersmith στο Λονδίνο, συμμετείχε στην πρώτη προεμφυτευτική διάγνωση (PGD) που έγινε στον κόσμο, μαζί με τον επινοητή της, Καθηγητή Robert Winston.

Σήμερα η Προεμφυτευτική Διάγνωση χρησιμοποιείται στο EMBIO για να επιβεβαιώσει ότι τα έμβρυα φέρουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και δεν φέρουν κληρονομικές παθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης αν έχουν προηγηθεί αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής ή επανειλημμένες αποβολές.

Από τι εξαρτάται η επιτυχία της εξωσωματικής;

Κατ’ αρχήν, από την ηλικία της γυναίκας. Όσο μικρότερη είναι σε ηλικία η γυναίκα τόσο πιο αυξημένα είναι τα ποσοστά επιτυχίας εξωσωματικής (ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες δεν συλλαμβάνουν. Η επιτυχία της εξωσωματικής εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του ωαρίου και του εμβρύου.

Έτσι κάποιες γυναίκες συλλαμβάνουν με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής, ενώ άλλες χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες. Αν κάποια γυναίκα κάνει 3-4 προσπάθειες σε ένα σωστά οργανωμένο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης και δεν συλλάβει, τότε θα πρέπει να της δοθούν σαφείς απαντήσεις για το ποιο είναι το πρόβλημα υπογονιμότητας και τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.

Αναζωογόνηση μήτρας και αναζωογόνηση ωοθηκών, 2 νέες θεραπείες που αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Ο Διευθυντής του ΕΜΒΙΟ, Γυναικολόγος και Ειδικός Γονιμότητας Θάνος Παράσχος πιστεύει ότι ο μέγιστος αριθμός προσπαθειών είναι 5 ή 6 εφ’ όσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συγκεκριμένα, αν η γυναίκα ανταποκρίνεται καλά στις ορμόνες γονιμότητας.

Όσο αφορά την πλευρά της ιατρικής φροντίδας, η επιτυχία μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον γιατρό, αλλά σε ολόκληρη την ομάδα που ασχολείται με την ή τον υπογόνιμο ασθενή.

Την ομάδα γονιμότητας στο ΕΜΒΙΟ αποτελούν καταξιωμένοι εμβρυολόγοι και μαίες με άριστη κατάρτιση, που παρακολουθούν στενά τις τελευταίες τεχνολογίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο ΕΜΒΙΟ, όπως γενικότερα στα σωστά οργανωμένα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι ομάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελούνται από 10-15 εξειδικευμένα στελέχη.

Ο Θάνος Παράσχος και η επιστημονική ομάδα του είναι στη διάθεσή σας για μια προσωπική, εξατομικευμένη θεραπεία γονιμότητας από την πρώτη στιγμή της ενημέρωσης μέχρι τη σύλληψη και στη συνέχεια, αν το επιθυμείτε, για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας μέχρι και τον τοκετό.

Φροντίδα

Το 97% των ασθενών μας συστήνουν το emBIO. Είμαστε μαζί σας σε κάθε στάδιο της θεραπείας σας, παρέχοντας υποστήριξη και φροντίδα.

μωρό κοριτσακι

Αντιμετωπιζοντας δυσκολιες λογω ηλικιας (47 χρονων) να αποκτησω παιδι αλλα και τις προκαταληψεις των γιατρων στο εξωτερικο, απευθυνθηκα στην κλινικη Εμβιο. Ειχα την μεγαλη τυχη να μιλησω με τον γιατρο Δρ. Παρασχο, ο οποιος ειναι ενας παρα πολυ εμπειρος γιατρος και ενας καταπληκτικος ανθρωπος. 

Η οργανωση της κλινικης σε ολα τα επιπεδα, η ειδικη υποστηριξη απο τον γιατρο Δρ. Παρασχο, την δεσποινις Αννα καθως και ο επαγγελματισμος ολων ειναι κατι που δεν εχω ξαναδει αλλου σε αυτον τον τομεα. Πανω απο ολα ομως ο ανθρωπινος παραγοντας παιζει εναν απο τους σημαντικοτερους παραγοντες για την επιτυχη εκβαση της ολης προσπαθειας. Στο Εμβιο αντιμετωπιζεται κανεις με ευγενεια, ψυχικη ενθαρρυνση καθως και με πολυ θετικη διαθεση. 

Το αποτελεσμα ειναι οτι με την πρωτη προσπαθεια εμεινα εγκυος σε διδυμα και ειμαι παρα πολυ ευτυχισμενη! Απο την πλευρα μου θερμες ευχαριστιες στον Δρ. Παρασχο, στην δεσποινις Αννα και σε ολο το προσωπικο του Εμβιο για την καταπληκτικη δουλεια τους.

Patricia
Germany

Ενσυναίσθηση

Στο κέντρο εξωσωματικής emΒΙΟ δίνουμε μεγάλη σημασία στην ψυχολογική υποστήριξη των προσώπων που απευθύνονται σε εμάς και στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια σχέση υποστήριξης μαζί τους ως συνοδοιπόροι στο ταξίδι τους. 

Κάθε ζευγάρι ή μεμονωμένο άτομο με υπογονιμότητα που μας επισκέπτεται δεν είναι απλά ένα περιστατικό για εμάς. Η προσέγγισή μας είναι πάνω από όλα ανθρώπινη. Στόχος μας δεν είναι μόνο η επίτευξη εγκυμοσύνης, αλλά η ολιστική υποστήριξη για τη δημιουργίας οικογένειας σε όλα τα στάδια και επίπεδα. 

Συμπληρώστε αυτό το απλό ερωτηματολόγιο και μάθετε αν η εξωσωματική είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να μείνετε εσείς έγκυος.
1. Έχετε συμπληρώσει τουλάχιστον ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών με τον σύντροφό σας και δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη;
2. Έχει ελεγχθεί πρόσφατα η ποιότητα σπέρματος του συντρόφου σας με σπερμοδιάγραμμα;
Τιμές σπερμοδιαγράμματος:
3. Έχετε ελέγξει την τραχηλική βλέννα σας;
4. Γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία;
5. Έχετε κλειστές σάλπιγγες;
Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN