Περίδεση Τραχήλου | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Περίδεση Τραχήλου

Η περίδεση τραχήλου εφαρμόζεται σε γυναίκες που εμφανίζουν ανεπάρκεια τραχήλου. Με τον όρο ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου εννοούμε την αδυναμία του τραχήλου της μήτρας να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη λόγω ανατομικών, λειτουργικών, συγγενών και επίκτητων αιτιών.

ΑΙΤΙΑ

Διάφοροι ερευνητές παραδέχονται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τραχηλική ανεπάρκεια επέρχεται μετά από:

  • Χειρουργικούς τραυματισμούς του τραχήλου
  • Βίαιη ή μεγάλη διαστολή στην προσπάθεια εκκένωσης της μήτρας σε ένα χρόνο
  • Γυναικολογικές επεμβάσεις
  • Εκ γενετής ανωμαλίες των αδένων του Muller
  • Έλλειψη κολλαγόνου και ελαστίνης στον τράχηλο
  • ‘Εκθεση της μήτρας σε διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES)

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της τραχηλικής ανεπάρκειας έχει βασιστεί κυρίως στην παρουσία ανώδυνης τραχηλικής διαστολής. Ιστορικό προηγηθέντος τραχηλικού τραύματος,αποβολής κυήματος κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, πυελική διάταση, αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις ή τραχηλική διαστολή χωρίς αξιολογήσιμα σημεία πόνου και χωρίς την αίσθηση συστολών, θεωρήθηκε επαρκές για να τεθεί η διάγνωση.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΔΕΣΗΣ

  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού ή αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης χωρίς ιστορικό βιοψίας ή τραχηλικής αφαίρεσης
  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού ή αποβολής κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης χωρίς ιστορικό βιοψίας ή τραχηλικής αφαίρεσης.
  • Ιστορικό πρόωρων τοκετών ή τριών ή περισσοτέρων αποβολών κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης χωρίς ιστορικό βιοψίας ή τραχηλικής αφαίρεσης.
  • Ιστορικό βιοψίας ή κωνοειδούς εκτομής τραχήλου
  • Προηγηθείσα αυτόματη αποβολή στο πρώτο τρίμηνο, τραχηλική ή μητρική ανωμαλία που βρέθηκε κατά την εξέταση ή προηγηθείσα διακοπή της κύησης.
  • Πολύδυμη κύηση

Η διάγνωση της τραχηλικής ανεπάρκειας γίνεται περί την 12η εβδομάδα με την κλινική εξέταση και τον υπερηχογραφικό έλεγχο και πρέπει να εφαρμόζεται την 13η με 16η εβδομάδα κύησης. Σε καποιες περιπτωσεις ομως μπορει να εφαρμοστει και πολυ αργοτερα εαν υπαρχει επειγουσα ενδειξη.

Η επείγουσα θεραπευτική περίδεση συχνά συστήνεται για γυναίκες που έχουν υπερηχογραφικές αλλαγές συνοδευόμενες από τράχηλο μικρού μήκους ή χοανοειδούς σχήματος. Αυτές οι γυναίκες συχνά κάνουν υπερηχογραφήματα γιατί έχουν παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό ή μπορεί να αναφέρουν μη ειδικά συμπτώματα όπως πόνο στην ράχη, συσπάσεις μήτρας, πυελική πίεση ή βλεννώδεις κολπικές εκκρίσεις.

Γυναίκες που παρουσιάζουν προχωρημένη τραχηλική διαστολή αλλά όχι φαινόμενα για αιφνίδιο τοκετό είναι υποψήφιες για εφαρμογή επείγουσας περίδεσης.

Πολλά χειρουργικά μοντέλα έχουν προταθεί αλλά δύο είναι οι τεχνικές περίδεσης που εφαρμόζονται. Οι τεχνικές των Shirodkar και McDonald. Κατά τη μέθοδο του Shirodkar επιχειρείται τοποθέτηση των ραφών όσο το δυνατών πιο κοντά στο έσω τραχηλικό στόμιο. Η ουροδόχος κύστη και το ορθό έντερο διαχωρίζονται από τον τράχηλό, η ραφή τοποθετείται και δένεται και ο βλεννογόνος αποκαθίσταται γύρω από τον κόμπο. Χρησιμοποιούνται συνήθεις ραφές από πολυπροπυλένιο ή πολυεστερικές.

Η ευρέως διαδεδομένη μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η μέθοδος κατά McDonald σύμφωνα με την οποία, ραφή από ένα απλό νημάτιο (όπως μετάξι ή πολυπροπυλένιο) ή πολυεστερικές ταινίες, τοποθετούνται στην αυχενοκολπική σύνδεση.

Η επιτυχία της περίδεσης του τραχήλου είναι 85% με 90%. Επισης σε περιπτωσεις που μετα απο κωνοειδη εκτομη η μετα απο αλλη επεμβαση στον τραχηλο λειπει μεγαλο μερος αυτου τοτε εφαρμοζουμε την λαπαροσκοπικη περιδεση του τραχηλου που ειναι μια πολυ εξιδικευμενη τεχνικη και εφαρμοστηκε με επιτυχια για πρωτη φορα στην Ελλαδα απο την ομαδα μας

Συμβουλευθείτε τον Έμπειρο Χειρουργό - Μαιευτήρα Θάνο Παράσχο!

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο στα τηλέφωνα +(30) 210 6774104 και +(30) 697 3000432 ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN