Διαζευγμένες γυναίκες και κατεψυγμένα ωάρια | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Διαζευγμένες γυναίκες και κατεψυγμένα ωάρια

κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος

Αρκετές γυναίκες στη σημερινή εποχή αφιερώνουν σημαντικό χρόνο από τη ζωή τους σε σπουδές και καριέρα αναβάλλοντας τη μητρότητα. Άλλες βιώνουν οικονομική ανασφάλεια που είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο κι άλλες δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο ή και όλα αυτά μαζί. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι αυξανόμενος ο αριθμός γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων για παράταση της γονιμότητάς τους, με σκοπό να γίνουν αργότερα μητέρες.

Υπάρχει όμως και η ομάδα  των παντρεμένων γυναικών που μπορεί να είχαν καταψύξει τα ωάριά τους όσο ήταν σε γάμο και τελικά χωρίζουν και ξαναπαντρεύονται και θα ήθελαν να γίνουν ή να ξαναγίνουν μητέρες με τον νέο τους σύντροφο, χρησιμοποιώντας τα ωάρια που καταψύχθηκαν την περίοδο που ήταν παντρεμένες.

Τι έχει αλλάξει νομοθετικά σχετικά με τα δικαιώματα των διαζευγμένων γυναικών στα κατεψυγμένα ωάριά τους

Σε αυτό το σημείο υπήρχε μέχρι πρότινος ένα νομικό κόλλημα στερώντας σε αυτές τις γυναίκες την χρήση των κατεψυγμένων ωαρίων.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ποιο ήταν το παλιό νομικό πλαίσιο και ποιο είναι το καινούργιο για αυτή την ομάδα γυναικών, δίνοντας απαντήσεις σε 5 καίριας σημασίας ερωτήσεις.

Κύριε Παράσχο, θέλετε να μας εξηγήσετε τι ίσχυε νομικά για τα ωάρια των γυναικών που τα είχαν κρυοσυντηρήσει εντός γάμου σε περίπτωση που οδηγούνταν σε διαζύγιο;

Οι γυναίκες που είχαν κρυοσυντηρήσει ωάρια εντός του γάμου δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν αν χώριζαν. Πιο συγκεκριμένα, το γενετικό υλικό των γυναικών αλλά και των ανδρών που κρυοσυντηρήθηκε εντός γάμου δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κανέναν από τους δυο αν χώριζαν. Με βάση τον παλιό νόμο το γεννητικό υλικό μιας  γυναίκας (ωάρια) ή ενός άνδρα (σπέρμα) ήταν εγκλωβισμένο στο πλαίσιο του γάμου και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κανέναν από τους δυο ούτε μετά τη λύση του γάμου. Οι γυναίκες που χώριζαν, δηλαδή, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ωάρια που κρυοσυντήρησαν όσο ήταν παντρεμένες μετά το διαζύγιό τους. Και αυτό είναι κατά την άποψή μου ήταν ένας νομικός αποκλεισμός της συγκεκριμένης ομάδας με πιο σοβαρές επιπτώσεις για τις γυναίκες, γιατί η γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της μέχρι μια ορισμένη ηλικία.

Και τι άλλαξε στη νομοθεσία;

Πλέον, όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετά το διαζύγιο το γεννητικό υλικό (ωάρια ή σπέρμα) που είχαν κρυοσυντηρήσει εντός γάμου. Εφόσον υπάρξει διαζύγιο τα ωάρια είναι περιουσία της γυναίκας. Της ανήκουν. Το ίδιο ισχύει και για το σπέρμα του άνδρα. 

Διαβάστε περισσότερα: νέος νόμος για την εξωσωματική με όριο ηλικίας τα 54 έτη για τη γυναίκα

Αν μια γυναίκα είχε καταψύξει ωάρια όσο ήταν ελεύθερη; Πριν παντρευτεί ή χωρίσει;

Σε αυτή την περίπτωση τα ωάρια είναι δικά της και τα διαχειρίζεται εκείνη όπως θέλει.

Και για τα έμβρυα που κρυοσυντηρήθηκαν στο πλαίσιο γάμου, τι ισχύει;

Τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα είναι κοινή περιουσία του ζευγαριού είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι. Το κατεψυγμένο έμβρυο είναι κοινή περιουσία του ζευγαριού που μπορεί να παραμείνει στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση, να δωρηθεί, να καταστραφεί ή να μεταφερθεί σε άλλη μονάδα.

Θα πρέπει να συναινέσουν και οι δύο για το τι θα απογίνουν τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα, αν χωρίσει το ζευγάρι με διαζύγιο ή χωρίς.

Αν μια γυναίκα είναι εν διαστάσει, τι ισχύει;  

Αν μια γυναίκα δεν έχει πάρει διαζύγιο, δηλαδή δεν έχει λυθεί νομικά ο γάμος, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ωάρια που κατέψυξε κατά το διάστημα που ήταν σε γάμο για να κάνει εξωσωματική με άλλον σύντροφο.

Αν όμως προκύψει σύλληψη με φυσικό τρόπο με άλλο σύντροφο, ακόμα κι αν η γυναίκα είναι σε διάσταση, το παιδί που φέρνει στον κόσμο θεωρείται τέκνο του νόμιμου συζύγου, ακόμα κι αν ο βιολογικός πατέρας είναι άλλος.

Σε ό,τι αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση, το νομικό πλαίσιο είναι αυστηρό σε αυτή την περίπτωση, με στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια του παιδιού και των εμπλεκόμενων.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN