Εξωσωματική με όριο ηλικίας τα 54 στην Ελλάδα

Τα 54 είναι το νέο όριο ηλικίας για εξωσωματική

μαμά και μωρό

Το νέο νομοσχέδιο για την εξωσωματική ψηφίστηκε και φέρνει μεγάλες αλλαγές τόσο στην εξωσωματική γονιμοποίηση όσο και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, που συνήθως αποκαλείται «κατάψυξη ωαρίων».

Το σημαντικότερο σημείο του νομοσχεδίου αφορά στην αύξηση του ορίου ηλικίας για εξωσωματική στα 54 έτη,  δίνοντας έτσι  τη δυνατότητα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες στατιστικές, στην Ελλάδα το 2007 είχαν γεννηθεί 52 παιδιά από γυναίκες άνω των 50 ετών, 74 παιδιά το 2009, 128 παιδιά το 2017, 135 παιδιά το 2019 και 187 παιδιά το 2021.

Δεν έχουν όλες οι χώρες όριο ηλικίας για εξωσωματική. Στην Αγγλία, Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία, Πολωνία, Λιθουανία αλλά και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας.

Εξωσωματική με όριο ηλικίας τα 54 στην Ελλάδα

  • αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη από τα 52
  • κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο πλέον για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους.
  • κατάργηση της απαιτούμενης συναίνεσης του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
  • επιτρέπεται πλέον στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

Διαβάστε περισσότερα: Διαζευγμένες γυναίκες και κατεψυγμένα ωάρια

Γιατί είναι σημαντική η αύξηση του ορίου ηλικίας για εξωσωματική

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο, ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός γονιμότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τα καλύτερα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας είναι στα 20 της. Η γονιμότητα μειώνεται σταδιακά στη δεκαετία των '30, ιδιαίτερα μετά τα 35. Κάθε μήνα που προσπαθεί, μια υγιής, γόνιμη γυναίκα 30 ετών έχει 20% πιθανότητα να μείνει έγκυος. Μέχρι την ηλικία των 40, η πιθανότητα μιας γυναίκας είναι μικρότερη από 5% ανά κύκλο, επομένως λιγότερες από 5 στις 100 γυναίκες αναμένεται να είναι επιτυχημένες κάθε μήνα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι γυναίκες δεν παραμένουν γόνιμες μέχρι την εμμηνόπαυση. Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι τα 51, αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη κάποια στιγμή στα 40 τους. Αυτά τα ποσοστά ισχύουν για τη φυσική σύλληψη, καθώς και για τη σύλληψη με τη χρήση θεραπείας γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Επιπλέον, ο κίνδυνος για αποβολή και γενετικές ανωμαλίες αρχίζει επίσης να αυξάνεται μετά την ηλικία των 35 ετών. Μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη  ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στα 40 υπάρχει μια απότομη πτώση στην ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος φυσικά στα 40 της και οι πιθανότητες να συλλάβει μετά από 3 μήνες προσπάθειας είναι περίπου 7 τοις εκατό.

Παρόλα αυτά αρκετές γυναίκες στα 40 τους μπορούν ακόμα να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και μωρό, αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μετά τα σαράντα πάντως είναι πιο πιθανό να χρειαστούν ωάριο δότρια προκειμένου να πετύχουν εγκυμοσύνη.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός της αύξησης του ορίου ηλικίας για εξωσωματική, όμως είναι ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζει ότι όσο πιο νωρίς (σε μικρότερη ηλικία)  μια γυναίκα προσπαθήσει να μείνει έγκυος, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να το καταφέρει, όπως και να έχει μια καλή εγκυμοσύνη.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN