Κατάψυξη ωαρίων, μια λύση στην εποχή του κορωνοϊού | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Κατάψυξη ωαρίων, μια λύση στην εποχή του κορωνοϊού

καταψυξη ωαρίων

Η ανθρωπότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στην επιστημονική κοινότητα, που προσπαθεί να βρει την «αχίλλειο πτέρνα» του κορωνοϊού Sars-Cov-2, για να νικήσει αυτή την τόσο επικίνδυνη λοίμωξη. Πολλά έχουν “παγώσει” τον τελευταίο καιρό λόγω της υγειονομικής κρίσης και βέβαια, σ΄ αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσε παρά να επηρεαστεί και ο τομέας της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η επιστήμη, όμως, στον τομέα τη Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής διαθέτει εναλλακτικές που επιτρέπουν σε κάθε υπογόνιμο ζευγάρι να συνεχίσει το όνειρο για ένα παιδί.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, έρχεται να ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης που ακολουθούν σήμερα οι Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α).

Ο Δρ. Παράσχος τονίζει ότι οι έγκυες δεν αντιμετωπίζουν σήμερα μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό Covid-19 ή επιπλοκών απ΄ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ενώ η λοίμωξη από αυτόν δεν φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής ή εμβρυικών ανωμαλιών.

Στην Ελλάδα παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, εναρμονιζόμενοι πλήρως με τις οδηγίες και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, της Αμερικάνικης Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Μαιευτήρων- Γυναικολόγων EBCOG και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ). Έτσι, οι ειδικοί της εξωσωματικής γονιμοποίησης καλούμαστε να εφαρμόσουμε αποφάσεις, πάντοτε με πρωταρχικό μας μέλημα την υγεία και την ασφάλεια τόσο του ζευγαριού όσο και των μωρών που θα γεννηθούν μετά από αυτήν τη διαδικασία.

Κορωνοϊός και θεραπείες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής - Το “πάγωμα” ωαρίων μέσω της κρυοσυντήρησης είναι μια ασφαλής λύση

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι Μ.Ι.Υ.Α θα πρέπει να εξετάζουν ενδελεχώς ανά περίπτωση ασθενούς τη δυνατότητα έναρξης νέων κύκλων, δίνοντας προτεραιότητα σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις. Αυτές είναι οι ογκολογικοί ασθενείς, αναφορικά με την κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπέρματος.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που βρίσκονται κοντά στο ανώτατο θεσπισμένο ηλικιακό όριο εφαρμογής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, καθώς και αυτές με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρονική καθυστέρηση δεν ενδείκνυται. Θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους αν χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα - λόγω των ορίων ηλικίας - στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το “πάγωμα” των ωαρίων (κατάψυξη) μέσω των μεθόδων κρυοσυντήρησης είναι μια λύση. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που μπαίνουν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι νεαρής ηλικίας και δεν έχουν κατά τα άλλα κάποιο σοβαρό νόσημα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις που βρίσκεται η θεραπεία σε εξέλιξη, συστήνεται να ολοκληρώνεται με κρυοσυντήρηση των εμβρύων ή των ωαρίων, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του ωαρίου που καταψύχεται ή ότι υπάρχει ιικό φορτίο στο γενετικό υλικό που θα καταψυχθεί. Όσο αναφορά την εμβρυομεταφορά, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί αργότερα, με την προϋπόθεση ότι οι γυναίκες είναι υγιείς και το επιτρέπουν οι συνθήκες λειτουργίας της Μ.Ι.Υ.Α. Και βέβαια, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η σωστή ενημέρωσή τους.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN