5 ερωτήσεις για την κατάψυξη ωαρίων | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

5 ερωτήσεις για την κατάψυξη ωαρίων

ωάριο στο εμβρυολογικο εργαστηριο

Την κατάψυξη ωαρίων την ακούς όλο και πιο συχνά πλέον ως μέθοδο παράτασης της γυναικείας γονιμότητας. Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις και αν χρειάζεται άμεσα να καταφύγεις σε αυτήν.

Αν έχεις διανύσει τα μισά της τρίτης δεκαετίας της ζωής σου και το σενάριο «παντρεύομαι και κάνω οικογένεια» φαντάζει πολύ μακρινό είτε γιατί δεν έχεις βρει τον κατάλληλο σύντροφο, είτε γιατί χρειάζεται να εστιάσεις σε καριέρα και σπουδές, τότε είναι σημαντικό να ξέρεις μια βασική παράμετρο όσον αφορά τη γονιμότητα σου: ότι μετά τα 35 πιθανόν να δυσκολευτείς να συλλάβεις περισσότερο απ’ ό,τι σε νεότερη ηλικία.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό τον βασικό νόμο της φύσης, δύο είναι οι εναλλακτικές σου: είτε να επισπεύσεις μια πιθανή εγκυμοσύνη είτε να εξετάσεις εναλλακτικές που μπορούν να σου εξασφαλίσουν παράταση της γονιμότητάς σου. Ευτυχώς η επιστήμη είναι με το μέρος σου. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια εναλλακτική για την οποία χρειάζεται να μάθεις περισσότερα και ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να σου δώσει τις βασικές απαντήσεις που χρειάζεται να ξέρεις σε 5 βασικά ερωτήματα σχετικά με αυτή.

Πότε πρέπει να σκεφτώ την κατάψυξη ωαρίων;

Εκτός από τις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία - η οποία ως γνωστό μπορεί να πλήξει αρνητικά τη γονιμότητά τους- κάθε γυναίκα που διανύει τη δεκαετία των 30 και δεν αναμένεται σύντομα να κάνει παιδί, είτε γιατί δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο είτε γιατί χρειάζεται ν’ αναβάλλει τη μητρότητα λόγω σπουδών και καριέρας, καλό θα ήταν να συζητήσει με τον γιατρό της αυτή την εναλλακτική, που εξασφαλίζει μια παράταση της γονιμότητας, δεδομένου ότι αυτή αρχίζει να φθίνει ήδη από τα 35.

Επίσης, αν η μητέρα της είχε παρουσιάσει πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν τα 40, θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της, μια και μπορεί να έχει και η ίδια κληρονομήσει αυτή την τάση, οπότε θα πρέπει να προνοήσει, καταψύχοντας τα ωάριά της, αφού μία σημαντική επίπτωση της πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι η ωοθηκική ανεπάρκεια.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία, για να καταψύξω τα ωάρια μου;

Είναι σημαντικό να μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή. Όταν δηλαδή η γονιμότητά σας θα έχει ήδη φθίνει, πράγμα που ισχύει ιδιαίτερα μετά τα σαράντα.  Όσο πιο μεγάλη είναι σε ηλικία μια γυναίκα, τόσο μειώνεται και ο αριθμός αλλά και η ποιότητα των ωαρίων. Η πιο κατάλληλη ηλικία για μια γυναίκα για να κάνει κρυοσυντήρηση των ωαρίων της είναι η ηλικία κάτω από 38 ετών.  Σε αυτές τις ηλικίες είναι πιο αυξημένες οι πιθανότητες και να καταψυχθούν περισσότερα ωάρια αλλά και η ποιότητά τους να οδηγήσει σε επιτυχή γονιμοποίηση αργότερα.

Μετά τα σαράντα είναι μάταιη η κατάψυξη ωαρίων;

Δε θα έλεγα ότι είναι μάταιο. Απλά μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας. Εξάλλου, ακόμα και ένα ωάριο να γονιμοποιηθεί και να έχουμε εγκυμοσύνη θεωρείται επιτυχία. Απλά είναι σημαντικό να ξέρουν οι γυναίκες πότε η μέθοδος της κατάψυξης μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τι χρειάζεται να κάνω για να καταψύξω τα ωάριά μου;

Αν σκέφτεστε ότι θέλετε να καταψύξετε τα ωάρια σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αφού γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις, ώστε να αξιολογηθεί η γονιμότητά σας, ακολουθεί σύντομη θεραπεία, ώστε να παράγετε αριθμό ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια με τη διαδικασία της ωοληψίας θα συλλεχθούν. Κατόπιν τα ωάριά σας θα καταψυχθούν με τη μέθοδο της υαλοποίησης, που είναι μια νέα μέθοδος που εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, όταν τα ωάρια χρειαστεί ν’ αποψυχθούν και να ξεκινήσει η διαδικασία της γονιμοποίησης στον χρόνο που θα επιλέξετε. Στη συνέχεια γίνεται η εμβρυομεταφορά που καλώς εχόντων οδηγεί στην εγκυμοσύνη.

Για πόσα χρόνια μπορούν να συντηρηθούν τα ωάρια στην κατάψυξη;

Περίπου δέκα χρόνια. Το σημαντικό είναι όμως μια γυναίκα να μην αναβάλλει την απόφαση να γίνει μητέρα, επειδή έχει κρυοσυντηρημένα ωάρια. Θα πρέπει να θυμάται ότι όσο πιο μικρή είναι σε ηλικία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί. Αντίθετα, όσο αυξάνουν τα χρόνια της, αυξάνονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα που μπορεί να αποτρέψουν μια εγκυμοσύνη, ακόμα και με εξωσωματική και αποψυγμένα ωάρια.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN