Θα πετύχει η εξωσωματική με κατεψυγμένα ωάρια; | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Θα πετύχει η εξωσωματική με κατεψυγμένα ωάρια;

κατεψυγμένα ωάρια

Τι έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα στην Αμερική για την επιτυχία της εξωσωματικής με κατεψυγμένα ωάρια

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια μέθοδος παράτασης της γυναικείας γονιμότητας που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελεί την ασφαλέστερη εναλλακτική για να αποκτήσει μωρό η γυναίκα που καθυστερεί για διάφορους λόγους την τεκνοποίηση ή χρειάζεται να διαφυλάξει τη γονιμότητά της για ιατρικούς λόγους.

Μάλιστα τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και περισσότερο διάσημες να δηλώνουν την πρόθεσή τους να καταψύξουν τα ωάριά τους και να προχωρούν στη διαδικασία αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι η μέθοδος έχει κερδίσει μεταξύ άλλων και την αποδοχή του κοινού.

Πόσο πιθανό είναι να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί αν καταψύξει τα ωάριά της;

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος ανάλυσε τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει γίνει μέχρι τώρα στις ΗΠΑ για τα αποτελέσματα διατήρησης της γονιμότητας των γυναικών μετά από απόψυξη ωαρίων που είχαν καταψυχθεί.

Πόσα χρόνια διήρκησε η μελέτη

Η μελέτη που διήρκησε 15 χρόνια διεξήχθη από την Ιατρική Σχολής NYU Grossman και του Κέντρου Γονιμότητας NYU Langone και εξέτασε περιπτώσεις γυναικών που είχαν καταψύξει και αποψύξει τα ωάριά τους. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Γονιμότητα και Στειρότητα, διαπίστωσε ότι σημαντικός αριθμός των γυναικών που μελετήθηκε είχε αποκτήσει περισσότερα από ένα παιδιά μέσω της διατήρησης ωαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος η έρευνα διαπίστωσε ότι το 70% των γυναικών που κατέψυξαν τα ωάριά τους όταν ήταν μικρότερες από την ηλικία των 38 κατάφεραν να ξεπαγώσουν τουλάχιστον 20 ωάρια σε μεταγενέστερο χρόνο και απέκτησαν τουλάχιστον ένα μωρό.

Τονίζει όμως ότι στη μελέτη συμμετείχαν 543 γυναίκες με μέση ηλικία 38 ετών κατά τη στιγμή της πρώτης κατάψυξης ωαρίων, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη βέλτιστη ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων που συνίσταται να είναι μικρότερη από 35 ετών.

Αυτές οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε 800 κύκλους κατάψυξης ωαρίων, 605 αποψύξεις ωαρίων και 436 εμβρυομεταφορές μεταξύ 2005-2020.

Τουλάχιστον ένα παιδί αποκτούν οι γυναίκες που καταψύχουν ωάρια

Η έρευνα διαπίστωσε ότι συνολικά το 39% των γυναικών μεταξύ 27-44 ετών, με πλειοψηφία μεταξύ 35-40 ετών, απέκτησαν τουλάχιστον ένα παιδί από τα κατεψυγμένα ωάριά τους. Σε όλες τις ηλικίες γυναικών στις οποίες έγινε απόψυξη σε περισσότερα από 20 ωάρια το ποσοστό γεννήσεων ήταν 58%.

Ο Δρ. Παράσχος τονίζει τέλος ότι τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας έδειξαν επίσης ότι ο γενετικός έλεγχος πριν από την αναπαραγωγή με έμβρυα από κατεψυγμένα και αποψυγμένα ωάρια είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά αποβολής και υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων ανά μεταφορά. Αυτό ίσως εξηγεί τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής κατά τη διαδικασία της οποίας γίνεται χρήση κατεψυγμένων ωαρίων.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN