Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Θάνος Παράσχος – Ειδικός Γονιμότητας

Διευθύνοντας το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης EmBIO από το 1996, ο ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση Θάνος Παράσχος έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους.

Η Πρώτη Προεμφυτευτική Διάγνωση στον κόσμο

Το 1989 συμμετείχε στην ομάδα (T. Paraschos, J. Soussis, J.C. Harper, E. Kontogianni, D. Packham, A.H. Handyside) που πραγματοποίησε την πρώτη προεμφυτευτική γενετική διάγνωση στον κόσμο μαζί με τον Καθηγητή Robert Winston στο Νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου.

Ο άκαμπτος καθετήρας εμβρυομεταφοράς δίνει ελπίδες μητρότητας σε γυναίκες που δεν θα μπορούσαν να κάνουν εξωσωματική

Ως Επιμελητής Α΄ υπό τον Robert Winston (1993-1995), ο Θάνος Παράσχος και η ομάδα του (που αποτελούσαν οι εμβρυολόγοι Raul Margara, Karin Dawson) αντιμετώπισαν μία σημαντική πρόκληση: Ορισμένες εμβρυομεταφορές ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν εξαιτίας ανατομικών ανωμαλιών (τράχηλος με έντονη κάμψη, ψευδείς δίοδοι του ενδοτραχήλου προς τη μήτρα, μήτρα με έντονη πρόσθια ή οπίσθια κλίση και ινομυώματα που φράσσουν τον ενδοτραχηλικό σωλήνα).

Για να ξεπεράσει αυτές τις ανατομικές δυσκολίες, ο Θάνος Παράσχος επινόησε τον άκαμπτο καθετήρα εμβρυομεταφοράς, που χρησιμοποιούν από τότε χιλιάδες ειδικοί γονιμότητας σε όλο τον κόσμο. Ο άκαμπτος καθετήρας εμβρυομεταφοράς (rigid Wallace catheter ή Wallace Stylet) δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό γονιμότητας να μεταφέρει τα έμβρυα ακόμα και σε γυναίκες με ανατομικές ανωμαλίες.

Με τη χρήση του άκαμπτου καθετήρα εμβρυομεταφοράς αυξήθηκαν τα ποσοστά εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση διεθνώς. Το Wallace Stylet χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Hammersmith το 1995 από τον Θάνο Παράσχο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Προγράμματος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης υπό τον Καθηγητή Robert Winston.

Μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών επιτυχίας εξωσωματικής με τον Καθετήρα Εμβρυομεταφοράς με Ηχοανάκλαση

Την ίδια εποχή, οι ειδικοί γονιμότητας στο Νοσοκομείο Hammersmith συνειδητοποίησαν ότι είχαν ανάγκη να βλέπουν το μονοπάτι που ακολουθούσε ο καθετήρας εμβρυομεταφοράς. Μέχρι τότε, όλες οι εμβρυομεταφορές γίνονταν στα τυφλά, βάσει της εμπειρίας του γυναικολόγου. Ο Θάνος Παράσχος σχεδίασε τον καθετήρα εμβρυομεταφοράς με υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Ο καθετήρας εμβρυομεταφοράς με ηχοανάκλαση χρησιμοποιείται έκτοτε από ολοένα και περισσότερους εμβρυολόγους. Χάρη στη χρήση του έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα ποσοστά εγκυμοσύνης διεθνώς.

Εμπειρία σε Θεραπείες Γονιμότητας

Ως συντονιστής προγραμμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Νοσοκομείο Hammersmith ο Θάνος Παράσχος είχε αναλάβει να εκπαιδεύει γυναικολόγους από την Αγγλία και απ’ όλο τον κόσμο σε όλες τις διαδικασίες εξωσωματικής: πρόκληση ωορρηξίας για σπερματέγχυση, ωοληψία, εμβρυομεταφορά κ.λπ.

Μαζί με τον Καθηγητή Winston, πραγματοποιούσε επεμβάσεις σε σάλπιγγες μέσω μικροσκοπίου, καθώς και διαγνωστικές λαπαροσκοπήσεις και υστεροσκοπήσεις για επεμβάσεις υπογονιμότητας (διάνοιξη σαλπίγγων κ.ά.)

Υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία της κλινικής εξωσωματικής γονιμοποίησης του Νοσοκομείου Hammersmith, πραγματοποίησε περισσότερα από χίλια κολπικά και κοιλιακά υπερηχογραφήματα για παρακολούθηση ωορρηξίας και στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Επίσης, πολλά τεστ μετά τη συνουσία, υστεροσαλπιγγογραφίες, λαπαροσκοπήσεις και υστεροσκοπήσεις.

Στο Νοσοκομείο Southmead, στο Bristol, πραγματοποίησε πολυάριθμες λαπαροσκοπήσεις και σαλπιγγοτομές για ωοληψία, ενδοσαλπιγγική µεταφορά γαµετών (GIFT) και εμβρυομεταφορά. Όλες αυτές οι τεχνικές είναι πολύ σημαντικές στη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων στους πρώτους μήνες της κύησης, καθώς και των παθήσεων των ωοθηκών και της μήτρας.

Παρακολουθώντας ασθενείς που υπόκειντο σε πρόκληση ωορρηξίας, απόκτησε μεγάλη εμπειρία σε όλες τις μορφές πρόκλησης ωορρηξίας και ωοθηκικής υπερδιέγερσης. Στο ίδιο διάστημα πραγματοποίησε περισσότερες από χίλιες διακολπικές ωοληψίες.

Οι ανακοινώσεις και οι μελέτες του για την υπογονιμότητα έχουν χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες γιατρούς γονιμότητας και κέντρα γονιμότητας σε όλο τον κόσμο που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αν χρειάζεστε μία πρώτη δωρεάν εκτίμηση της γονιμότητάς σας, επικοινωνήστε με την ιατρική ομάδα του Εμβιο!


Διαβάστε περισσότερα για τον Θάνο Παράσχο:


Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN