Θάνος Παράσχος και Bob Edwards | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Θάνος Παράσχος και Bob Edwards

Ο Δρ Παράσχος περιγράφει τον τιμημένο με Νόμπελ Ιατρικής για τη συνεισφορά του στον τομέα της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Bob Edwards, όπως τον έχει γνωρίσει στα διεθνή συνέδρια για την εξωσωματική γονιμοποίηση:

«Πέρα από εξαιρετικός επιστήμονας και κοφτερό μυαλό, ο Bob Edwards είναι ένας απλός άνθρωπος. Πραγματικά μετριόφρων, ανέμενε με επίγνωση την αναγνώριση της προσφοράς του».

Ο Δρ Παράσχος επισημαίνει την προσφορά του Bob Edwards «στην Αναγεννησιακή Ιατρική και στους ορίζοντες που άνοιξε στις γονιδιακές θεραπείες. Με τη ρηξικέλευθη έρευνά του, ο Bob Edwards οραματίστηκε τη δυνατότητα να μπορούμε να αναπλάσουμε ένα κατεστραμμένο μέλος του ανθρώπινου σώματος».

O εμβρυολόγος Bob Edwards και ο γυναικολόγος Patrick Steptoe, ειδικοί σε θέματα γονιμότητας ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που κατάφεραν να ολοκληρώσουν έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης με επιτυχία (απομόνωση ωαρίου, γονιμοποίησή του από σπερματοζωάριο και εμφύτευση του παραγόμενου εμβρύου στη μήτρα της μητέρας).

Η Louise Brown, το πρώτο παιδί στον κόσμο που γεννήθηκε με τη μέθοδο της εξωσωματικής, έγινε μητέρα

Η γέννηση της Louise Brown το 1978, με καισαρική τομή στο Oldham, Lancashire προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Louise Brown, το πρώτο παιδί στον κόσμο που γεννήθηκε με τη μέθοδο της εξωσωματικής, έγινε μητέρα. Γέννησε ένα πανέμορφο αγοράκι στο νοσοκομείο St Michael's στο Bristol της Αγγλίας, λίγο πριν τα χριστούγεννα. Το αγοράκι ονομάζεται Cameron και ζυγίζει περίπου 3 κιλά, μικροσκοπικός αλλά τέλειος όπως μαρτυράει και η ίδια η μητέρα του σε συνέντευξή της σε αγγλικό περιοδικό. Η σύλληψη του μωρού έγινε φυσιολογικά, χωρίς τη βοήθεια της εξωσωματικής.

Σε συνέντευξή της η εικοσιοκτάχρονη πλέον Louise, της οποίας η σύλληψη με τη μέθοδο της εξωσωματικής την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτει ότι θεωρεί λάθος οι γονείς να χρησιμοποιούν την επιστήμη για να επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους. Επίσης μιλάει για τα πειράγματα και τα αστεία που δεχόταν στο σχολείο επειδή ήταν «παιδί του σωλήνα».

Σαν μωρό, η Louise δε γνώριζε απολύτως τίποτα για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η σύλληψής της, είχε αντιληφθεί όμως ότι η προσοχή και το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης την έκαναν να νιώθει άβολα. «Δεν νιώθω περισσότερο σημαντική από οποιονδήποτε άλλο» είπε η ίδια σε συνέντευξή της πριν από τρία χρόνια.

Σαν ενήλικας έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στην κλινική γονιμότητας Bourn Hall κοντά στο Cambridge. Η κλινική αυτή ιδρύθηκε από τους άνδρες που της έδωσαν ζωή και ο σκοπός της επίσκεψής της ήταν για να γιορτάσουν την 25η επέτειο από τη γέννησή της. «Συνέχιζα φυσιολογικά τη ζωή μου» εξομολογείται, εμφανώς νευρική εξαιτίας της συνέντευξης. «Οι γονείς μας δεν φέρονταν στη Natalie διαφορετικά από εμένα» προσθέτει. Η Natalie, είναι η μικρότερη αδερφή της, το τεσαρακοστό παιδί που γεννήθηκε με τη μέθοδο της εξωσωματικής. Η Natalie ήταν η πρώτη από όλα αυτά τα παιδιά που γέννησε το δικό της παιδί, ένα κοριτσάκι το Μάιο του 1999. Η Louise ήταν πέντε χρονών όταν οι γονείς της, της εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η σύλληψή της, ένα πρωινό πριν το σχολείο.

Ο γυναικολόγος Steptoe πέθανε το 1988. Ο εμβρυλόγος Bob Edwards όμως κράτησε στενή επαφή με την οικογένεια της Louise. Ήταν μάλιστα επίτιμος καλεσμένος στο γόμο της Louise το 2004.

Θάνος Παράσχος, Robert Edwards, Ντίνα Κατρανιά
Θάνος Παράσχος, Robert Edwards, Ντίνα Κατρανιά

Κάθε χρόνο πάνω από 9000 παιδιά γεννιούνται έχοντας συλληφθεί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου για γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών, χρησιμοποιώντας τα δικά τους ωάρια, είναι περίπου 30%.

* Διαβάστε περισσότερα: Sir Robert Edwards, ο πρωτοπόρος της εξωσωματικής γονιμοποίησης


Διαβάστε περισσότερα για τον Θάνο Παράσχο:


Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN