Ασθένειες σε παιδιά γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων, αλλεργιών και άλλων παιδικών ασθενειών μέχρι την ηλικία των 13 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction, ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, εξέτασε 1.038.375 παιδιά που γεννήθηκαν στο Κεμπέκ του Καναδά μεταξύ 2006 και 2020. Από αυτά, 7.160 παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Πώς το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά μητέρων με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω ποικίλων προβλημάτων υγείας από τα παιδιά μητέρων χωρίς Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά της πρώτης ομάδας είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για μολυσματικές ασθένειες και 47% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν για προβλήματα που σχετίζονται με αλλεργίες, όπως το άσθμα.

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Σύμφωνα με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια κοινή διαταραχή των ωοθηκών που μπορεί να επηρεάσει έως και το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι ακανόνιστες περίοδοι και τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων ορμονών, που  μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή/και στο σώμα.  

Διαβάστε περισσότερα για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις εγκυμονούσες με πολυκυστικές ωοθήκες

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, αρκετές μελέτες μέχρι τώρα έχουν δείξει συνδέσεις του ΣΠΩ με προβλήματα  που προκύπτουν στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός.

«Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη επίδραση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών της μητέρας στους απογόνους της είναι ελάχιστα κατανοητή και έχει λάβει λίγη προσοχή. Η εν λόγω έρευνα επομένως αναμφισβήτητα μας δίνει νέες πληροφορίες και συσχετίσεις που χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά και να μελετήσουμε περαιτέρω».

Πώς εξηγείται η συσχέτιση

«Δεδομένου ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, δεν είναι σε θέση να δείξει ότι το ΣΠΩ προκαλεί προβλήματα υγείας στα παιδιά, παρά μόνο ότι σχετίζεται με αυτά» τονίζει ο Δρ. Παράσχος και συνεχίζει: 

«Επίσης, η έρευνα δεν μπορεί να δείξει ποιοι μηχανισμοί μπορεί να εμπλέκονται. Υποψιαζόμαστε όμως, επειδή οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα αντίστασης στα ανδρογόνα και την ινσουλίνη, τα οποία έχουν συνδεθεί με προβλήματα με τον πλακούντα που μπορεί να δημιουργήσουν  ένα μη βέλτιστο περιβάλλον στη μήτρα για το μωρό. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και χαμηλού βαθμού συστηματική φλεγμονή και μετά την γέννηση του μωρού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα για το πώς το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών από το οποίο πάσχει μια μητέρα μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού της.»

Είναι εφικτή η πρόληψη;

Σε αυτή την ερώτηση ο Δρ. Παράσχος εξηγεί πόσο σημαντικός είναι ο εντοπισμός γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών όσο το δυνατόν πιο νωρίς -ιδιαίτερα όμως πριν από την εγκυμοσύνη- ώστε να τους προσφέρονται οι  έγκαιρες παρεμβάσεις όπως διαχείριση βάρους και στρατηγικές για την πρόληψη προβλημάτων όπως ο διαβήτης και οι ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες είναι καλύτερα ρυθμισμένες, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο που δυνητικά μπορεί να κυοφορήσουν.

Τέλος, ο γιατρός υπενθυμίζει ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν σε επίπεδο θεραπείας για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση, ενώ τονίζει για μια ακόμα φορά ότι η πιθανή υπογονιμότητα που μπορεί να προκαλέσει σε μια γυναίκα είναι αντιμετωπίσιμη από τους ειδικούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η άσκηση, οι διατροφικές αλλαγές και τα φάρμακα μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε αυτό το συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, το οποίο μάλιστα είναι αρκετά συχνό στις Ελληνίδες.

Σε ό,τι αφορά πάντως την εν λόγω μελέτη, σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να δούμε εάν η αποτελεσματική διαχείριση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας στους απογόνους και να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη υγεία τους» καταλήγει ο γιατρός.  

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN