Πολυκυστικές Ωοθήκες και Ακμή | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Πολυκυστικές Ωοθήκες και Ακμή

ακμη σε ενηλικη γυναικα

Ακμή σε ενήλικες γυναίκες συχνά συνδέεται με τις Πολυκυστικές Ωοθήκες

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι η ακμή είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους εφήβους. Κι όμως 1 στις 2 γυναίκες ηλικίας 21-30 χρόνων παρουσιάζουν ακμή, όπως επίσης και το ¼ των γυναικών μεταξύ 30 και 40.

Η ακμή αυτή συνήθως οφείλεται σε διαταραχή των ορμονών ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές στο πρόσωπο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ορμόνες όπως στη γνάθο, στα μάγουλα, στο πηγούνι και στις γωνίες του λαιμού, εν αντιθέσει με τους εφήβους που βγάζουν σπυράκια συνήθως στο μέτωπο και στη μύτη και στα πλάγια της, δηλαδή στη λεγόμενη περιοχή Τ.

Οι Πολυκυστικές Ωοθήκες μπορούν να προκαλέσουν ακμή στις ενήλικες γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες. Αυτή η υψηλή τεστοστερόνη, που είναι κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, αναγκάζει τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν πάρα πολύ από το λιπαρό σμήγμα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την ακμή.

Θεραπεία για την ακμή που οφείλεται σε Πολυκυστικές Ωοθήκες

Η θεραπεία για την ακμή είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με την περίπτωση, και μπορεί να συμπεριλαμβάνει σκευάσματα για τοπική χρήση, αντιβιοτικά από το στόμα, ρετινοειδή.

Αν, όμως, διαπιστωθεί ότι η ακμή είναι ορμονοεξαρτώμενη και συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στόχος πρέπει να είναι να μειωθούν τα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων, πράγμα που αντιμετωπίζεται με αντισυλληπτικά ή άλλα εξειδικευμένα φάρμακα, όπως τα αντιανδρογόνα.

Ενημερώστε το γυναικολόγο σας αν εμφανίσετε ακμή ενηλίκων

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό μια γυναίκα που εκδηλώνει ακμή, εκτός από τον δερματολόγο που θα απευθυνθεί, να ενημερώσει και τον γυναικολόγο της, ώστε να διερευνηθεί αν πίσω από αυτή κρύβεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών γιατί εκτός από την ακμή υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με  πολυκυστικές ωοθήκες όπως είναι η υπερτρίχωση, η ανωορρηξία, αραιομηνόρροια, αλλά και η υπογονιμότητα..

Φυσικά, η υπογονιμότητα είναι το τελευταίο που θα μπορούσε να υποψιαστεί μια γυναίκα που εκδηλώνει ακμή και με την οποία έρχεται τυχαία αντιμέτωπη, όταν θελήσει να κάνει οικογένεια, οπότε και ανακαλύπτει ότι δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να συλλάβει. Καλό όμως είναι να γνωρίζει από νωρίς αν έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή όχι και αν αυτό πλήττει την γονιμότητά της. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, η δυνατότητα να γίνει εύκολα μητέρα και να αποκτήσει παιδί μπορεί να διασφαλιστεί με τη βοήθεια ενός ειδικού στην υπογονιμότητα.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN