Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη - τοκετός | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη

Οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν υπογονιμότητα και προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή πιο απλά οι πολυκυστικές ωοθήκες κάνουν δυσκολότερο για μια γυναίκα να πετύχει την εγκυμοσύνη, προκαλούν δηλαδή υπογονιμότητα. Επίσης η ασθενής κινδυνεύει από περισσότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Οι γυναίκες με το πολυκυστικές ωοθήκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες για αποβολή, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία, διαβήτη κύησης, να γεννήσουν μεγάλο μωρό και να έχουν πρόωρο τοκετό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολο τοκετό ή σε καισαρική τομή.

Πολυκυστικές ωοθήκες: μπορώ να μείνω έγκυος;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες γνωρίζουμε ότι προκαλούν ορμονικά προβλήματα. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συχνά είναι παχύσαρκες, αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας.

Σήμερα υπάρχουν διάφορες θεραπείες που έχουν αποδειχθεί επιτυχείς και επιτρέπουν σε πολλές γυναίκες να ξεπεράσουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος αποβολής.

Εκτός από τα φάρμακα, σε κάθε γυναίκα που έχει αυξημένο βάρος λόγω των πολυκυστικών ωοθηκών, συστήνεται να χάσει βάρος κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Εχει διαπιστωθεί ότι απώλεια βάρους 10% είναι αρκετό σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να έχει κανονική περίοδο μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες.

Ποιά λύση υπάρχει για γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που δεν μπορούν να μείνουν έγκυος φυσιολογικά;

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά εξακολουθούν να μην μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, συχνά στρέφονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δηλαδή στην εξωσωματική γονιμοποίηση που προσφέρει πολύ υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης.

Image
εγκυες γυναίκες κάνουν γυμναστικη

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Προβλήματα στην εγκυμοσύνη από PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome)

Για τις έγκυες γυναίκες, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν την προεκλαμψία, μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τη μητέρα όσο και για το μελλοντικό μωρό. Η συνιστώμενη θεραπεία για την επίλυση των συμπτωμάτων είναι ο τοκετός, αν η εγκυμοσύνη σας έχει προχωρήσει αρκετά και έχετε συμπληρώσει χρόνο κύησης που επιτρέπει τον ασφαλή πρόωρο τοκετό. Εάν αναπτύξετε προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, θα πρέπει να παρακολουθείται εξαιρετικά στενά.

Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν την υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη (υψηλή αρτηριακή πίεση) και τον διαβήτη κύησης.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να σας οδηγήσει στο να αποκτήσετε ένα μωρό μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα μωρά κινδυνεύουν περισσότερο από δυστοκία ώμου (όταν ο ώμος του μωρού κολλάει κατά τη διάρκεια του τοκετού).

Τα περισσότερα συμπτώματα του PCOS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσεκτική παρακολούθηση. Εάν αναπτύξετε διαβήτη κύησης, μπορεί να απαιτείται ινσουλίνη για να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

10 συμβουλές για γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και υπογονιμότητα

 1. Αν πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μην απελπίζεστε. Μπορεί να είναι δυσκολότερη η εγκυμοσύνη, αλλά το 90% των γυναικών με πρόβλημα υπογονιμότητας εξαιτίας της πάθησης αυτής, καταφέρνει τελικά να συλλάβει, να γεννήσει και να δημιουργήσει οικογένεια.
 2. Αν έχετε ακανόνιστο κύκλο στην περίοδο σας και δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος, απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας ή σε ένα ειδικό γονιμότητας.
 3. Χάστε βάρος αν έχετε παραπάνω κιλά. Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα ακανόνιστου κύκλου που προκαλεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
 4. Η απώλεια βάρους και η άσκηση καθημερινά, ή μερικές φορές τη βδομάδα, θα μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης
 5. Αν γνωρίζετε ότι πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συζητήστε με τον γιατρό σας τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στον τοκετό. Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία.
 6. Ο κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και αυξάνει με την ηλικία.
 7. Αν ο κύκλος σας διαρκεί περισσότερο απο 35 μέρες ή δεν κάνετε ωορρηξία, τα ωάρια σας ίσως έχουν κακή ποιότητα. Αυτό δυσκολεύει την σύλληψη και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας για την κατάλληλη θεραπεία.
 8. Αν δεν καταφέρνετε να μείνετε έγκυος, καλό είναι να γίνει μια εκτίμηση της γονιμότητας του συντρόφου - συζύγου σας. Οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν υπογονιμότητα, αλλά αν συνυπάρχει υπογονιμότητα και στον άντρα, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται πολύ περισσότερο χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.
 9. Η διέγερση των ωοθηκών σε μια γυναίκα με σύνδρομο PCOS πρέπει να γίνεται από ειδικό γονιμότητας με μεγάλη εμπειρία στις ιδιαιτερότητες της πάθησης αυτής, ώστε να αποφευχθεί το επικίνδυνο σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών.
 10. Μια γυναίκα που χρειάστηκε ειδική θεραπεία για να μείνει έγκυος την πρώτη φορά, μπορεί να συλλάβει με φυσικό τρόπο την 2η ή 3η φορά. Πιθανότατα η πρώτη εγκυμοσύνη επιδρά θετικά στον ορμονικό μηχανισμό που είχε διαταραχτεί από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Επιπλοκές στον τοκετό - Κίνδυνοι για το μωρό

Οι πιθανοί κίνδυνοι για το μωρό περιλαμβάνουν:

 • πρόωρο τοκετό
 • μεγαλύτερο μωρό, οπότε μπορεί να χρειαστεί καισαρική
 • χαμηλότερη βαθμολογία Apgar
 • αν το μωρό σας είναι κορίτσι, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει έως και 50% πιθανότητα να έχει επίσης πολυκυστικές ωοθήκες

Δυσκολίες στο θηλασμό

Κάποιες μαμάδες με πολυκυστικές ωοθήκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στο θηλασμό:

 • Πρώτον, είναι πιθανό το PCOS να επηρεάσει την πρώιμη ανάπτυξη του μαστού. Όταν το PCOS οδηγεί σε ακανόνιστους και λιγότερους εμμηνορροϊκούς κύκλους, ιδίως στην πρώιμη εφηβεία, αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε λιγότερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του μαστικού ιστού στους μαστούς. 
 • Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι οι γυναίκες με PCOS μπορεί να δυσκολεύονται να παράγουν μητρικό γάλα, έχοντας είτε χαμηλή ποσότητα γάλακτος είτε υπερβολική.
 • Η ορμονική διαταραχή λόγω του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να καταστείλει την προλακτίνη, την ορμόνη που είναι απαραίτητη για την παραγωγή γάλακτος.

Είναι ασφαλές να θηλάζετε με PCOS, ακόμη και αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή με ινσουλίνη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη κύησης διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους, αλλά ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας, οπότε αν ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, προετοιμαστείτε κατάλληλα ώστε να έχετε μια επιτυχημένη εμπειρία θηλασμού.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να έχουν μια καλή εγκυμοσύνη

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και την εγκυμοσύνη είναι ότι οι επιπλοκές είναι πιθανές για σας και το μωρό σας. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ότι μπορείτε για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Μιλήστε με το γιατρό σας, ακολουθήστε το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης και διατροφής, και πάρτε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του μαιευτήρα σας. Μπορεί το σύνδρομο να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για σας, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση θα τα καταφέρετε και θα έχετε στην αγκαλιά σας ένα υγιέστατο μωράκι.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN