Λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος

Η ινομυωματεκτομή είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται από τη μήτρα τα ινομυώματα και έτσι διορθώνεται οποιοδήποτε πρόβλημα έχει προκαλέσει το ινομύωμα ή τα ινομυώματα (αν είναι πολλά).

Ενδείξεις ινομυωματεκτομής

Στις ενδείξεις ινομυωματεκτομής περιλαμβάνονται:

  • ο πυελικός πόνος
  • τα ταχέως αυξανόμενα ινομυώματα
  • η υπογονιμότητα ή οι καθ’έξιν αποβολές
  • η απόφραξη των ουρητήρων (σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη) εξαιτίας του μεγέθους του ινομυώματος
  • η αδυναμία αξιολόγησης των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης ή του υπέρηχου.
Image
ινομύωμα μήτρας

Αφαίρεση ινομυωμάτων με λαπαροσκόπηση

Στο κέντρο μας, οι ινομυωματεκτομές πραγματοποιούνται με τη λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Μπορούμε έτσι να αφαιρούμε ινομυωμάτα μεγέθους μέχρι και 10-15cm σε οποιαδήποτε θέση.

Όταν υπάρχουν υποβλεννογόνια ινομυώματα (αυτά που αναπτύσσονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας), πραγματοποιούμε υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, δεν απαιτείται νοσηλεία.

Ανάρρωση μετά από αφαίρεση ινομυώματος

Η ανάρρωση μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση γίνεται με παραμονή στο νοσοκομείο για λιγότερο από 24 ώρες και επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες σε 1-2 εβδομάδες (σε σύγκριση με τις 4-6 εβδομάδες μετά από μια «ανοιχτή» επέμβαση στην κοιλιακή χώρα).

Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων και το βαθμό της απαιτούμενης ανακατασκευής της μήτρας, αν υπάρχει η επιθυμία για μια μελλοντική εγκυμοσύνη, μπορεί να χρειαστεί να γίνει καισαρική τομή για τον τοκετό. Αυτή η σύσταση είναι η ίδια για διαδικασίες που πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά ή με κανονική μεγάλη τομή (λαπαροτομία).

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η ινομυωματεκτομή;

Η λαπαροσκόπηση και η ρομποτική χειρουργική επιτρέπουν σήμερα στον χειρουργό απόλυτη ακρίβεια στην αφαίρεση των ινομυωμάτων. Έτσι, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν ξανά στο μέλλον, η ποιότητα της ζωής σας και ο στόχος της μητρότητας είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να σκεφθείτε όταν αποφασίσετε να αφαιρέσετε τα ινομυώματα από τη μήτρα σας.

Αλλες ερωτήσεις

Πόσο πρέπει να λείψετε από την εργασία σας;

Μία μέρα. Ξεκουραστείτε ένα 24ωρο μετά τη λαπαροσκοπική ή τη ρομποτική επέμβαση κι ύστερα θα είστε έτοιμη να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Οι ακριβέστατοι χειρισμοί που επιτυγχάνονται με τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτικη χειρουργικη προστατεύουν τους ιστούς του σώματος από παράπλευρους τραυματισμούς. Έτσι ο οργανισμός δεν ταλαιπωρείται και αναρρώνει αμέσως μετά την αφαίρεση ινομυώματος.

Μένουν σημάδια μετά την αφαίρεση ινομυωμάτων;

Ήδη από την τεχνική της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, μιλάμε για μικροσκοπικές τομές, που γίνονται σχεδόν αόρατες με τον καιρό. Τώρα όμως, με τις τελευταίες εξελίξεις της ενδοσκοπικής χειρουργικής, έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε το ινομύωμα μέσα από τον ομφαλό, οπότε δεν μένει κανένα απολύτως σημάδι.

Θα πονάτε μετά την ινομυωματεκτομή;

Όχι. Η αποφυγή των εσωτερικών τραυματισμών με τις νέες χειρουργικές μεθόδους έχει σαν αποτέλεσμα να μην πονάτε καθόλου βγαίνοντας από το χειρουργείο. Με ένα ήπιο αναλγητικό για 1-2 μέρες, θα ξεχάσετε ότι κάνατε εγχείρηση και αφαιρέσατε τα ινομυώματα που σας ενοχλούσαν ή δεν σας επέτρεπαν να επιτύχετε μια εγκυμοσύνη.

Η εμπειρία της Εβελίνας μετά από λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος

«Είχα αίμα ανάμεσα στις περιόδους. Στον υπέρηχο ο κ. Παράσχος το είδε αμέσως το ινομύωμα. Ήξερα τι έπρεπε να γίνει. Δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ήξερα και τι να περιμένω και έτσι ακριβώς έγινε. Για μια βδομάδα μετά τη λαπαροσκόπηση λίγος πόνος, όπως μου είχε πει ο γιατρός. Δεν χρειάστηκε όμως να πάρω κανένα αναλγητικό.
Μετά από 3-4 μέρες κόψανε τα ράμματα. Και μετά όλα τα έκανα κανονικά: δουλειές, μπάνιο. Αιμορραγία δεν είχα καθόλου μετά την εγχείρηση. Μου ήρθε κανονικά περίοδος. Άψογη εξυπηρέτηση, άψογη επικοινωνία και άμεση ανταπόκριση από τον γιατρό σε οτιδήποτε χρειάστηκα πριν και μετά την επέμβαση.»

Εβελίνα Ζ.

Φωτογραφίες από επεμβάσεις αφαίρεσης ινομυωμάτων

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN