5 μύθοι για τα ινομυώματα μήτρας | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

5 μύθοι για τα ινομυώματα μήτρας

inomyoma mitras

Παρά το γεγονός ότι τα ινομυώματα της μήτρας είναι πολύ κοινά στις γυναίκες, υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με αυτούς τους καλοήθεις όγκους. Ας δούμε 5 συνηθισμένους μύθους για τα ινομυώματα.

ΜΥΘΟΣ: Εάν έχετε ινομυώματα, θα αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία και πόνο

Παρόλο που τα ινομυώματα εμφανίζονται πολύ συχνά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μεταξύ 50-80% των γυναικών με ινομυώματα δεν θα εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα ινομυώματος. Πολλές γυναίκες με ασυμπτωματικά ινομυώματα δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν την κατάσταση. Και, επειδή οι όγκοι του ινομυώματος είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις, οι γυναίκες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί να αδιαφορήσουν για τη θεραπεία.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

ΜΥΘΟΣ: Μια απλή εξέταση υπερήχων θα εντοπίσει τυχόν ινομυώματα της μήτρας

Εάν υπάρχει υποψία ινομυωμάτων, το πρώτο διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι γυναικολόγοι για να επιβεβαιώσουν την υποψία είναι υπερηχογράφημα του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος απεικόνισης δεν αποκαλύπτει πάντα όλα τα υπάρχοντα ινομυώματα. 

Το μέγεθος και η θέση των ινομυωμάτων της μήτρας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, και εξαιρετικά μικρά ινομυώματα, υποβλεννογόνα ινομυώματα και μικρά ινομυώματα που κρύβονται πίσω από μεγαλύτερους όγκους, δεν είναι πάντα ανιχνεύσιμα μέσω ενός απλού πυελικού υπερήχου.

Για σαφέστερη οπτικοποίηση των όγκων, οι γιατροί συχνά βασίζονται σε λαπαροσκοπικό υπερηχογράφημα. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο λαπαροσκοπικός υπέρηχος μπορεί να ανιχνεύσει έως και διπλάσιο αριθμό ινομυωμάτων από το απλό υπερηχογράφημα.

ΜΥΘΟΣ: Οι όγκοι των ινομυωμάτων θα γίνουν καρκινικοί

Τα ινομυώματα της μήτρας, επίσης γνωστά ως λειομυώματα, είναι σχεδόν πάντα καλοήθη: σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, λιγότερο από 0,01% των (αφαιρεθέντων) ινομυωμάτων γίνονται καρκινικά. 

Ενώ τα ινομυώματα συνήθως συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση, αυτά που εμφανίζονται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ο καρκινικός τύπος, που ονομάζεται λειομυοσάρκωμα. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι - ανεξάρτητα από την ηλικία - τα  ινομυώματα δεν αυξάνουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο στα αναπαραγωγικά της όργανα.

ΜΥΘΟΣ: Η αφαίρεση του ενδομητρίου είναι μια μέθοδος θεραπείας των ινομυωμάτων

Η εκτομή του ενδομητρίου χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας. Η τεχνική συνεπάγεται την υστεροσκοπική αφαίρεση του στρώματος που καλύπτει τη μήτρα και είναι γνωστό σαν ενδομήτριο, μειώνοντας έτσι ή εξαλείφοντας την εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Η αφαίρεση του ενδομητρίου δεν αποτελεί θεραπεία για τα ινομυώματα. Η καταστροφή των ινομυωμάτων που μπορεί να συμβεί με τη διαδικασία αυτή είναι τυχαία και μπορεί να παραμείνουν υπολείμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξανά.

ΜΥΘΟΣ: Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα ινομυώματα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής της γυναίκας

Η ανάπτυξη των ινομυωμάτων τροφοδοτείται από οιστρογόνα. Κατά συνέπεια, τα ινομυώματα θα αναπτυχθούν και θα συρρικνωθούν ανάλογα με τις διακυμάνσεις των ορμονών του σώματος. 

Οι έγκυες γυναίκες συχνά παρουσιάζουν ταχεία ανάπτυξη στα υπάρχοντα ινομυώματα και μπορεί να αναπτύξουν νέα ινομυώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων που παράγουν το σώμα τους. 

Αντίθετα, τα ινομυώματα συνήθως συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση, επειδή οι ωοθήκες έχουν σταματήσει να παράγουν οιστρογόνα. Ομως στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης ορμονών μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να συμβεί το αντίθετο, δεδομένου ότι αντικαθιστούν τεχνητά το οιστρογόνο που λείπει.

Παρόλο που τα ινομυώματα τείνουν να εξαφανίζονται φυσικά μετά την εμμηνόπαυση, όταν παρεμβαίνουν αρνητικά στην ποιότητα ζωής, συνιστάται να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας με έναν γυναικολόγο. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες και δεν είναι απαραίτητο να υπομένετε την μακροχρόνια ταλαιπωρία!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN