Ρομποτική χειρουργική | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Ρομποτική χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια μέθοδος εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων με πολύ μικρά εργαλεία προσαρτημένα σε ρομποτικό βραχίονα. Ο χειρουργός ελέγχει τον ρομποτικό βραχίονα με έναν υπολογιστή.

Η ρομποτική χειρουργική είναι παρόμοια με τη λαπαροσκοπική χειρουργική. Οι μικρές, ακριβείς κινήσεις που είναι δυνατές με αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης της προσδίδουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική χειρουργική.

Ρομποτική χειρουργική δε σημαίνει χειρουργική από ένα ρομπότ.

Πάντα η επέμβαση γίνεται από τον χειρουργό, που έχει κάνει ειδική εκπαίδευση για να χειρίζεται το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα. Ο χειρουργός κάθεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα υπολογιστή, βλέπει το χειρουργικό πεδίο σε μεγέθυνση και κατευθύνει τους βραχίονες του συστήματος που εκτελεί τις εντολές του χειρουργού με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Το ρομπότ δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις ούτε εκτελεί τομές. Αντίθετα, ο χειρουργός σας λέει στο ρομπότ τι να κάνει.

Το ρομποτικό σύστημα δεν μπορεί να "σκεφτεί" από μόνο του. Ανταποκρίνεται μόνο στις ακριβείς κινήσεις του χεριού και των δακτύλων του χειρουργού σας. Ο χειρουργός σας βρίσκεται στο χειρουργείο και κατευθύνει τη διαδικασία καθ' όλη τη διάρκεια. Το ρομποτικό σύστημα επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις από ότι το ανθρώπινο χέρι από μόνο του και επιτρέπουν στον χειρουργό σας να εκτελεί με επιτυχία λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις σε δυσπρόσιτα σημεία.

Image
κονσόλα ρομποτικης χειρουργικης da vinci

Η ρομποτική χειρουργική γίνεται λαπαροσκοπικά

Για να χειρουργήσει με το ρομποτικό σύστημα, ο χειρουργός σας πραγματοποιεί μικροσκοπικές τομές στο σώμα σας και εισάγει μικροσκοπικά εργαλεία και μια τρισδιάστατη κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Αυτές είναι οι ομοιότητες με τη λαπαροσκοπική χειρουργική. Η διαφορά είναι ότι στη λαπαροσκοπική χειρουργική ο γιατρός χειρίζεται τα εργαλεία άμεσα, ενώ στη ρομποτική χειρουργική ο χειρουργός κατευθύνει ένα ρομποτικό σύστημα και αυτό εκτελεί τις κινήσεις κατά την επέμβαση.

Σκεφτείτε το σύστημα του ρομποτικού συστήματος σαν ένα βιντεοπαιχνίδι. Όταν παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι, κινείτε ένα κουμπί ελέγχου και το μηχάνημα μεταφράζει τις κινήσεις σας σε πραγματικό χρόνο, μιμούμενο τις κινήσεις σας με ακρίβεια στην οθόνη. Κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικά υποβοηθούμενης επέμβασης, ο χειρουργός σας χρησιμοποιεί τα κύρια χειριστήρια για να χειρίζεται τα εργαλεία, και τα εργαλεία μεταφράζουν τις κινήσεις του χειρουργού σας σε ακριβείς κινήσεις μέσα στο σώμα σας. Ο χειρουργός σας έχει τον έλεγχο καθ' όλη τη διάρκεια και το χειρουργικό σύστημα ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις που δίνει.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπαίνει ανάμεσα στον ασθενή και το χειρουργό προσφέροντας ανεκτίμητες πληροφορίες στο γιατρό και διευκολύνοντας κατά πολύ το έργο του. Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής ανάλυσης, προσφέρει ακριβέστατη τρισδιάστατη και μεγεθυσμένη εικόνα στο χειρουργό, δίνει λεπτομερή αίσθηση των ιστών και ουσιαστικά καθίσταται αρωγός του γιατρού για το μέγιστο όφελος του ασθενή.

Image
βραχιονες ρομποτικης χειρουργικης da vinci

Ρομποτική χειρουργική για γυναικολογικές επεμβάσεις χωρίς τομές

Μια νέα επαναστατική χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται πλέον στον τομέα της γυναικολογίας. Η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία γίνεται μέσω του ομφαλού και η ασθενής χειρουργείται και επιστρέφει στο σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί.

Η νέα μέθοδος αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία είναι η πιο σημαντική καινοτομία της χειρουργικής επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια. Δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με ελάχιστο πόνο και γρήγορη επιστροφή στην εργασία τους.

Η παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτεί 3 έως 5 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και προκαλεί 2 έως 4 μόνιμες ουλές. Επί σειρά ετών οι χειρουργοί διεθνώς αναζητούσαν μεθόδους και εργαλεία που απαιτούν λιγότερες τομές και δεν αφήνουν ουλές. Τελικά τα κατάφεραν με τη ρομποτική χειρουργική και τη μέθοδο S.P.L. (Single Port Laparoscopy) ή LESS (Laparo Endoscopic Single-Site Surgery) .

Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολλές μεγάλες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή που είναι παθολογικά παχύσαρκοι, δεδομένου ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις περιορίζουν την ορατότητα και την κίνηση μέσα στην κοιλιά.

Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής;

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη ρομποτική επέμβαση. Μια λαπαροσκοπική επέμβαση με ρομποτική τεχνολογία σας ωφελεί άμεσα (συντομότερος χρόνος ανάρρωσης) καθώς και έμμεσα:

  • Ο χειρουργός σας έχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης (360 μοίρες) και ακρίβεια στις κινήσεις
  • Ο χειρουργός σας βλέπει μια εικόνα του χειρουργικού πεδίου με μεγάλη μεγέθυνση και υψηλή ανάλυση
  • Ο χειρουργός σας έχει καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή που χειρουργείται
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης
  • Λιγότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μεταγγίσεις αίματος
  • Λιγότερος πόνος από την απλή λαπαροσκοπική επέμβαση
  • Γρηγορότερη ανάρρωση
  • Γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία

Ποιες επεμβάσεις γίνονται ρομποτικά;

Ότι γίνεται με την απλή λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να γίνει και ρομποτικά. Στη γυναικολογία η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε πολλές συνηθισμένες επεμβάσεις όπως:

Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα ή την επομένη με ελάχιστο πόνο.

Ρομποτικό σύστημα Da Vinci και μελλοντικά συστήματα

Το 2022 η ρομποτική χειρουργική παραμένει συνώνυμη του συστήματος da vinci. Το 2000, το χειρουργικό σύστημα da Vinci της Intuitive ήταν η πρώτη ρομποτική συσκευή που έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό οργανισμό FDA για χρήση σε γενικές λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις. Μελλοντικά αναμένεται η χρήση κι άλλων ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική, όπως συστήματα που αναπτύχθηκαν από την Medtronic, την βρετανική CMR Surgical και την Johnson & Johnson.

Η ρομποτική χειρουργική στο μέλλον

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική μόλις τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται σε μαζική κλίμακα. Μελλοντικά αναμένεται ότι όλο και περισσότερα νοσοκομεία θα χρησιμοποιούν χειρουργικό εξοπλισμό με ρομποτική υποβοήθηση, ακόμα και για χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση. Η τεχνολογία θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να καινοτομεί.

Image
ρομποτικό σύστημα χειρουργικής avatera
ρομποτικό σύστημα χειρουργικής από τη γερμανική εταιρεία Avatera

Ο μελλοντικός εξοπλισμός θα είναι πιο ευέλικτος, ευέλικτος, ελαφρύτερος και θα βασίζεται περισσότερο στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Άλλοι τύποι ρομποτικού εξοπλισμού, όπως φορητές συσκευές, θα αναπτυχθούν επίσης και θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της τηλεϊατρικής, δηλαδή της απομακρυσμένης περίθαλψης.

Επίσης, εύκαμπτοι καθετήρες που θα μπορούν να πηγαίνουν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως για παράδειγμα μέσα στους βρόγχους του πνεύμονα, αναμένεται να φέρουν επανάσταση στη χειρουργική.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN