Ινομυώματα και Εγκυμοσύνη | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Ινομυώματα και Εγκυμοσύνη

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στην εγκυμοσύνη τα ινομυώματα μπορεί να μεγαλώσουν, επειδή τα οιστρογόνα που αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη τείνουν να διεγείρουν την ανάπτυξή τους.  

Πρέπει να αφαιρεθεί ένα ινομύωμα πριν την εγκυμοσύνη;

Μία γυναίκα που έχει ινομύωμα και προγραμματίζει μια εγκυμοσύνη ή θέλει να συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να συζητήσει με τον γυναικολόγο της αν χρειάζεται να αφαιρεθεί το ινομύωμα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Αν ένα ινομύωμα είναι μικρό και έξω από τη μήτρα, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρείται πριν την εγκυμοσύνη.  

Όταν όμως είναι μέσα ή κοντά στην κοιλότητα της μήτρας, συστήνουμε να αφαιρεθεί, αφού, εκτός του ότι μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, μπορεί, εξαιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης, να αυξηθεί σε μέγεθος, επηρεάζοντας αρνητικά την κύηση. 

Image
ινομύωμα μήτρας

Πότε μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά από αφαίρεση ινομυώματος;

Έπειτα από μια επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος 4 με 6 μήνες μετά. Αν το ινομύωμα είναι μισχωτό και δεν επηρεάζει το σώμα της μήτρας, η εγκυμοσύνη επιτρέπεται πιο σύντομα.

Τέλος, να τονίσουμε ότι, ακόμα κι αν δε δημιουργούν προβλήματα, τα ινομυώματα δεν θα πρέπει να τ΄ αφήνουμε να μεγαλώσουν πολύ, επειδή μειώνονται οι εναλλακτικές για την αντιμετώπισή τους. Γενικά, λοιπόν, ένα ινομύωμα που υπερβαίνει τα 5 εκατοστά καλό είναι να αφαιρείται, ανεξάρτητα από το αν προκαλεί συμπτώματα.

Κατά κανόνα, τα ινομυώματα που είναι εντός της μήτρας αντιμετωπίζονται με  υστεροσκοπική αφαίρεση, ενώ τα υπόλοιπα ινομυώματα τα αντιμετωπίζουμε συνήθως με λαπαρασκόπηση ή ρομποτική χειρουργική.

Η εμπειρία της Βασιλικής από την εγκυμοσύνη της με ύπαρξη μεγάλου ινομυώματος

«Την πρώτη φορά που έμεινα έγκυος, στον υπέρηχο που κάναμε, βρέθηκε ένα ινομύωμα. Όταν υπάρχουν ινομυώματα στην εγκυμοσύνη άλλες φορές απορροφούνται κι άλλες όχι. Στη δική μου περίπτωση το ινομύωμα αναπτυσσόταν μαζί με το παιδί.

Ο κ. Παράσχος το αφαίρεσε την ώρα που γεννούσα. Αφαίρεσε πρώτα το ινομύωμα και μετά έβγαλε το παιδί. Ξέραμε από πριν ότι έτσι θα γινόταν. Και δεν πήγε τίποτα λάθος. Όλα πήγαν σούπερ. Υγιέστατο το παιδί, μια χαρά εγώ.

Μετά από 3 χρόνια μου έβγαλε και μια κύστη στην ωοθήκη με λαπαροσκόπηση και έμεινα αμέσως ξανά έγκυος μετά που καθάρισε η ωοθήκη.»

Βασιλική.


Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN