Οι επιδράσεις του καπνίσματος | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Οι επιδράσεις του καπνίσματος

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Τα αποτελέσματα αυτής της με-τα-ανάλυσης αποδεικνύουν μια σημαντικά αρνητική επίδραση του καπνίσματος γυναικών κατά τη διάρκεια θεραπείας για υπογονιμότητα. Οι καπνίζοντες ασθενείς παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερες γεννήσεις ανά κύκλο, χαμηλότερα ποσοστά κλινικών κυήσεων, υψηλότερο αριθμό αποβολών καθώς επίσης και υψηλό ποσοστό εξωμήτριας κύησης.

Μία μελέτη ερεύνησε την επιρροή του καπνίσματος στων ζώντων γεννήσεων και βρήκε τον κίνδυνο για τους καπνιστές που δεν πέτυχαν μια ζωντανή γέννηση να είναι εξαιρετικά υψηλότερο από τους μη καπνιστές. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι είναι πιθανόν να προκληθεί βλάβη στο ίδιο το ωάριο σαν αποτέλεσμα μεταλλαξιγόνων που έχουν βρεθεί στον καπνό του τσιγάρου κι έτσι να καταστρέψουν το DNA και να επηρεάσουν τη λειτουργία και βιωσιμότητα των ωοκυττάρων.

Επίσης, το κάπνισμα έχει φανεί να μειώνει τον αριθμό των ώριμων ωαρίων που λαμβάνονται στα πλαίσια της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Τα μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης που συχνά παρατηρήθηκαν σ’ αυτές τις μελέτες, μπορεί να είναι εξαιτίας της μείωσης του πάχους της διαφανούς ζώνης των ωαρίων που παρατηρήθηκαν σε καπνιστές. Τέλος, μελέτες σε ζώα βρήκαν τον καπνό να βλάπτει τη λειτουργία των σαλπίγγων κι έτσι να αυξάνει τον κίνδυνο για εξωμήτρια κύηση. Ένας από τους κύριους παράγοντες υπεύθυνους για την κλινική ετερογένεια των μελετών ήταν η συμμετοχή ομάδων με σημαντική διαφορά ηλικίας σε καπνίζουσες και μη καπνίζουσες γυναίκες. Η ηλικία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην επιτυχία της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς επιδρά αρνητικά τόσο στην ωοθήκη όσο και στην μητρική δεκτικότητα, έτσι όσο αυξάνεται η ηλικία μειώνονται τα ποσοστά εγκυμοσύνης και ζωντανών γεννήσεων.

Το αν καπνίζει ο άνδρας της γυναίκας αναγνωρίστηκε ότι είναι μια ακόμη πιθανή αιτία της κλινικής ετερογένειας μεταξύ των μελετών. Είναι δύσκολο να καθορίσουμε την ακριβή επιρροή του συντρόφου καπνιστή στα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μιας και είναι πιθανόν είτε να έχει άμεση αρνητική επίδραση στα σπερματοζωάρια είτε να είναι σαν αποτέλεσμα του παθητικού καπνίσματος της γυναίκας συντρόφου.

Η έρευνα προτείνει ότι και οι δύο παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά, δηλαδή ο άνδρας σύντροφος καπνιστής καταστρέφει το DNA των σπερματο-ζωαρίων και επιβραδύνει την μελλοντική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και το παθητικό κάπνισμα από τη γυναίκα σύντροφο έχει επιβλαβή επίδραση

Καταλήγοντας, για να βελτιώσουμε τα ποσοστά επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα πρέπει αυτή η απόδειξη για τα μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης αλλά και τις επανειλημμένες αποβολές να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν από κάθε καπνίστρια που προσπαθεί να μείνει έγκυος.

Θέλετε έναν πολύ καλό λόγο για να κόψετε εδώ και τώρα το κάπνισμα;

Διαβάστε τι λένε οι φίλες μας που έγιναν μητέρες με τη βοήθεια του κ. Παράσχου! (Εννοείται, ότι για κάπνισμα, ούτε λόγος!)

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN