Κάπνισμα, γονιμότητα και εξωσωματική | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Κάπνισμα, γονιμότητα και εξωσωματική

Το κάπνισμα, μια συνήθεια χωρίς σύνορα, έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με πολλά προβλήματα υγείας. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη γονιμότητα, τόσο στη φυσική σύλληψη όσο και στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι σημαντικές.

Από τη μείωση της ποιότητας και του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες έως την επίδραση στην ωοθηκική εφεδρεία και την ποιότητα των ωαρίων στις γυναίκες, οι τοξίνες του τσιγάρου αγγίζουν κάθε πτυχή της αναπαραγωγικής υγείας.

Επιπλέον, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τόσο σημαντικά για πολλούς επίδοξους γονείς, είναι αρκετά χαμηλότερα στους καπνιστές, καθιστώντας το ταξίδι προς τη γονεϊκότητα ακόμη πιο δύσκολο.

γυναίκα καπνίζει τσιγάρο

Τι πραγματικά εισπνέετε όταν καπνίζετε ένα τσιγάρο

Τα τσιγάρα, που αντιμετωπίζονται συχνά σαν απλά καπνός τυλιγμένος σε χαρτί, έχουν πολύ πιο σύνθετη σύνθεση. Όταν ανάβει, ένα μόνο τσιγάρο απελευθερώνει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες, από τις οποίες εκατοντάδες είναι τοξικές και περίπου 70 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Ορισμένα από τα πιο επιβλαβή συστατικά περιλαμβάνουν:

  • Νικοτίνη: Η κύρια εθιστική ουσία στα τσιγάρα. Αν και δεν είναι καρκινογόνος, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
  • Πίσσα: Ένα κολλώδες υπόλειμμα που περιέχει τις περισσότερες από τις καρκινογόνες ενώσεις, εγκαθίσταται στους πνεύμονες, οδηγώντας σε αναπνευστικά προβλήματα.
  • Μονοξείδιο του άνθρακα: Αυτό το αέριο εμποδίζει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, επιβαρύνοντας την καρδιά και το σώμα.
  • Φορμαλδεΰδη, βενζόλιο και βινυλοχλωρίδιο: Γνωστές καρκινογόνες ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Ενώ το κάπνισμα μπορεί να προσφέρει στιγμιαία ευχαρίστηση ή ανακούφιση από το άγχος σε κάποιους, οι συστημικές επιπτώσεις του στην υγεία είναι βαθιές και εκτεταμένες. Οι χημικές ουσίες που εισπνέονται με κάθε ρουφηξιά του τσιγάρου διεξάγουν έναν σιωπηλό πόλεμο στο σώμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία και την ανθεκτικότητά του.


Επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανδρική γονιμότητα

Ποιότητα και αριθμός σπερματοζωαρίων

Το κάπνισμα επηρεάζει το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, ιδιαίτερα την ποιότητα του σπέρματος. Μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι οι καπνιστές έχουν μειωμένη συγκέντρωση σπέρματος, μειωμένη κινητικότητα και υψηλότερο ποσοστό μορφολογικά μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.

Επίσης, οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να βλάψουν το DNA του σπέρματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης και αυξημένο κίνδυνο αποβολής και καρκίνου στην παιδική ηλικία.

Στυτική λειτουργία και κάπνισμα

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι ένα άλλο πρόβλημα για τους άνδρες καπνιστές. Οι χημικές ουσίες στα τσιγάρα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τη ροή του αίματος στο πέος. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης. Επιπλέον, η ανισορροπία στο αντιοξειδωτικό σύστημα που προκαλείται από το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την Σ.Δ.


Η επίδραση του καπνίσματος στη γυναικεία γονιμότητα

Απόθεμα ωοθηκών και ποιότητα ωαρίων

Στις γυναίκες, το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει την απώλεια ωαρίων και να μειώσει το αποθεματικό των ωοθηκών. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνίστριες μπορεί να φτάσουν στην εμμηνόπαυση 1-4 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες. Τα ωάρια των καπνιστριών είναι επίσης πιο επιρρεπή σε γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.

Διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να διαταράξει την κανονικότητα του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστες περιόδους ή ακόμη και στην απουσία περιόδου. Αυτή η ορμονική διαταραχή μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.


Το παθητικό κάπνισμα και η επίδρασή του στη γονιμότητα

Το παθητικό κάπνισμα, ή η έκθεση στον καπνό άλλων ανθρώπων, μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για τη γονιμότητα με το ενεργητικό κάπνισμα. Οι μη καπνίστριες που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι ή στη δουλειά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων γονιμότητας και μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλά από τα ίδια αναπαραγωγικά προβλήματα με τους ενεργούς καπνιστές. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ακόμη και αν ο ένας σύντροφος δεν καπνίζει, η έκθεση σε περιβάλλον καπνίσματος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Συνοψίζοντας, οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου έχουν βαθιά επίδραση τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία γονιμότητα. Από την επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος έως την επιτάχυνση της απώλειας των γυναικείων ωαρίων, το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για όσους προσπαθούν να συλλάβουν. Καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια στρέφονται σε θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι ακόμη πιο σημαντικό να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τον ρόλο του καπνίσματος.


Ηλεκτρονικό τσιγάρο και γονιμότητα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα. Το άτμισμα είναι ή εισπνοή ατμού που παράγεται από ηλεκτρονικό τσιγάρο ή συσκευή ατμίσματος. Αντί να καίνε καπνό, οι συσκευές αυτές θερμαίνουν ένα υγρό και το μετατρέπουν σε ατμό. Αυτός ο ατμός δεν περιέχει όλες τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό και δεν υπάρχει πίσσα, αλλά τι σημαίνει αυτό για όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια;

Έρευνες δείχνουν ότι το άτμισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες:

  • Για τις γυναίκες, το άτμισμα μπορεί να σχετίζεται με ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους λόγω ανισορροπίας της νικοτίνης και θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων.
  • Για τους άνδρες, το άτμισμα θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και ενδεχομένως να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία είναι σημαντικά για τη γονιμότητα.
γυναίκες με ηλεκτρονικό τσιγάρο

Κάπνισμα και αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης: Τι λέει η έρευνα

Με την πάροδο των ετών, πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ένα σταθερό εύρημα σε όλες αυτές τις μελέτες είναι ότι οι καπνίστριες τείνουν να έχουν χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας από τις μη καπνίστριες. Ορισμένες βασικές παρατηρήσεις περιλαμβάνουν

  • Λιγότερα ωάρια: Στις καπνίστριες συχνά ανακτώνται λιγότερα ωάρια κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των εμβρύων που είναι διαθέσιμα για μεταφορά.
  • Χαμηλότερα ποσοστά εμφύτευσης: Ο ρυθμός με τον οποίο τα έμβρυα εμφυτεύονται στη μήτρα είναι συχνά χαμηλότερος στις καπνίστριες, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή επίδραση στη δεκτικότητα της μήτρας.
  • Υψηλότερα ποσοστά αποβολών: Ακόμη και όταν η εμφύτευση είναι επιτυχής, οι καπνίστριες έχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής, συχνά λόγω μειωμένης ποιότητας ωαρίων.

Διακοπή του καπνίσματος πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα καλά νέα είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να μετριαστούν σε κάποιο βαθμό με τη διακοπή του καπνίσματος πριν από τη θεραπεία. Η έρευνα υποδεικνύει:

  1. Βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων: Γυναίκες που διέκοψαν το κάπνισμα τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν παρουσιάσει βελτιώσεις στην ποιότητα των ωαρίων
  2. Αυξημένα ποσοστά επιτυχίας: Η διακοπή του καπνίσματος πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά εμφύτευσης και χαμηλότερα ποσοστά αποβολών, φέρνοντάς τα πιο κοντά σε εκείνα που παρατηρούνται σε μη καπνίστριες
  3. Καλύτερη γενική υγεία: Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για την εγκυμοσύνη.
εγγυος γυναικα κοβει το τσιγαρο

Συστάσεις για υποψήφιους ασθενείς με εξωσωματική γονιμοποίηση

Δεδομένων των σαφών αποδείξεων για τις επιζήμιες επιπτώσεις του καπνίσματος στα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι υποψήφιες για εξωσωματική γονιμοποίηση γυναίκες συνιστάται έντονα να

  • Διακόψτε το κάπνισμα: Ιδανικά, και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον τρεις έως έξι μήνες πριν από την έναρξη της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό θα δώσει στον οργανισμό χρόνο να αποβάλει τις τοξίνες και να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος.
  • Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα: Ακόμη και αν δεν καπνίζετε, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό στο σπίτι και να περιορίσετε την έκθεση σε δημόσιους χώρους.
  • Αναζητήστε υποστήριξη: Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι, από τη συμβουλευτική μέχρι τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, που μπορούν να βοηθήσουν να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη.

Συμπερασματικά, ενώ η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρει ελπίδα σε πολλά ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα, η επιτυχία της μπορεί να παρεμποδιστεί σημαντικά από το κάπνισμα. Με την κατανόηση της έρευνας και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, οι μελλοντικοί ενδιαφερόμενοι για εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να επιτύχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Διαβάστε ακόμα: η επίδραση του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη

Συνήθεις παρανοήσεις σχετικά με το κάπνισμα και τη γονιμότητα

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με το κάπνισμα και τη γονιμότητα. Γι αυτό είναι σημαντικό να βασίζετε τις αποφάσεις σας σε επιστημονικά στοιχεία και συμβουλές ειδικών. Ενημερωθείτε σωστά ώστε να μπορέσετε να πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις για την αναπαραγωγική σας υγεία.

«Μερικά τσιγάρα δεν βλάπτουν»

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με το κάπνισμα και τη γονιμότητα είναι η πεποίθηση ότι το ελαφρύ ή περιστασιακό κάπνισμα δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγική υγεία. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και η ελάχιστη έκθεση στις τοξίνες του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει τόσο την ανδρική όσο και τη γυναικεία γονιμότητα. 

«Μπορώ απλά να το κόψω όταν είμαι έτοιμη να κάνω παιδί»

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη γονιμότητα, απλά διακόπτοντας το κάπνισμα όταν αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να μετριαστούν με τη διακοπή του καπνίσματος, ωστόσο πρέπει να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Ο παράγοντας χρόνος: Χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψει ο οργανισμός από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος δεν εγγυάται την άμεση επιστροφή στη βέλτιστη γονιμότητα.

Η μη αναστρέψιμη βλάβη: Ορισμένες βλάβες, όπως η απώλεια ωοθυλακίων στις γυναίκες, είναι μη αναστρέψιμες. Οταν τα ωάρια χαθούν, δεν μπορούν να αναγεννηθούν.

«Η εξωσωματική γονιμοποίηση θα λύσει όλα τα προβλήματα γονιμότητάς μου, ανεξάρτητα από το κάπνισμα»

Αν και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, δεν είναι μια μαγική θεραπεία που μπορεί να ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις που θέτει το κάπνισμα. Οπως έχουμε γράψει παραπάνω, οι καπνίστριες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση αντιμετωπίζουν συχνά χαμηλότερο αριθμό διαθέσιμων ωαρίων, μειωμένη επιτυχία εμφύτευσης και υψηλότερα ποσοστά αποβολής.

Το μέλλον της έρευνας για τη γονιμότητα και το κάπνισμα

Καθώς η ιατρική επιστήμη συνεχίζει να εξελίσσεται, η έρευνα θα αποκαλύψει αναμφίβολα περισσότερα για την πολύπλοκη σχέση μεταξύ καπνίσματος και γονιμότητας. Ελπίζουμε ότι οι μελλοντικές μελέτες όχι μόνο θα ρίξουν περισσότερο φως στους κινδύνους, αλλά και θα βρουν λύσεις για τον μετριασμό των ζημιών που προκαλεί το κάπνισμα. Μέχρι τότε, τα στοιχεία είναι σαφή: για χάρη της αναπαραγωγικής υγείας και της γενικής ευεξίας, η διακοπή του καπνίσματος (συμπεριλαμβανομένου του παθητικού καπνίσματος) είναι μία από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN