Κάπνισμα στην Εγκυμοσύνη | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Κάπνισμα στην Εγκυμοσύνη

Οι γνωστοί και άγνωστοι κίνδυνοι του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το έχετε δει στις ειδήσεις, το έχετε διαβάσει σε περιοδικά υγείας και πιθανώς το έχετε ακούσει από φίλους και συγγενείς: το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία σας. Αλλά έχετε ποτέ σταματήσει να σκεφτείτε τι περιέχει ένα τσιγάρο;

Νικοτίνη, πίσσα και ένα κοκτέιλ τοξικών χημικών ουσιών που, όταν εισπνέονται, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στο αγέννητο παιδί σας.

Παρά τους ευρέως αναγνωρισμένους κινδύνους, τα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία για το κάπνισμα μεταξύ των εγκύων γυναικών δείχνουν ότι πολλές συνεχίζουν να καπνίζουν ακόμη και όταν περιμένουν παιδί.

εγκυος γυναικα καπνιζει

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για τη μητέρα και το μωρό

Οι κίνδυνοι για τη μητέρα από το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλαπλοί. Αυτοί κυμαίνονται από επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, αυξημένες πιθανότητες αποβολών, μέχρι ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που την καθιστά πιο ευάλωτη σε ασθένειες.

Αλλά δεν σταματούν εδώ. Οι κίνδυνοι για το μωρό είναι ακόμη πιο ανησυχητικοί. Η έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, ακόμη και θνησιγένεια.

Οι εκτεταμένες επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν και κατανοούν τους γενικούς κινδύνους του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λιγότερες γνωρίζουν την πλήρη έκταση στην οποία το κάπνισμα μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εμβρύου. Από τις σωματικές ανωμαλίες έως τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προκλήσεις, οι επιπτώσεις είναι γενικευμένες και διαρκείς.

1. Χαμηλό βάρος γέννησης

Μία από τις πιο συνηθισμένες συνέπειες του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η γέννηση ενός μωρού που είναι λιποβαρές. Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες καπνίστριες ζυγίζουν, κατά μέσο όρο, 150-200 γραμμάρια λιγότερο από εκείνα που γεννιούνται από μη καπνίστριες. Το χαμηλό βάρος γέννησης αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, μακροχρόνιων αναπηριών, ακόμη και θνησιμότητας σε σοβαρές περιπτώσεις.

2. Πρόωρος τοκετός

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού (γέννηση πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης). Τα πρόωρα μωρά αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις, από όργανα που δεν έχουν ανατυχθεί πλήρως έως μακροχρόνιες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Συχνά χρειάζονται εντατική ιατρική φροντίδα μετά τον τοκετό.

3. Προβλήματα στον πλακούντα

Ο πλακούντας είναι ένα ζωτικό όργανο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπεύθυνο για την τροφοδοσία του εμβρύου με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ο προδρομικός πλακούντας (όταν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά στη μήτρα) ή η αποκόλληση του πλακούντα (όταν ο πλακούντας αποχωρίζεται από τη μήτρα). Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.

4. Αναπνευστικές διαταραχές

Τα μωρά των καπνιστών είναι πιο πιθανό να έχουν υπανάπτυκτους πνεύμονες. Αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων και παθήσεων όπως το άσθμα, οι οποίες μπορεί να επιμείνουν σε όλη τους τη ζωή.

5. Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα το μωρό να γεννηθεί με καρδιακό ελάττωμα. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από μικρές έως σοβαρές ανωμαλίες και μπορεί να απαιτεί χειρουργικές επεμβάσεις.

6. Νευρολογικά προβλήματα

Η έκθεση στον καπνό κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου του μωρού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες και χαμηλότερα επίπεδα IQ καθώς το παιδί μεγαλώνει.

7. Ανωμαλίες του προσώπου και του στόματος

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό να γεννηθεί με ανωμαλίες του προσώπου και του στόματος, όπως σχιστία χείλους ή σχιστία ουρανίσκου. Τέτοιες καταστάσεις χρειάζονται συχνά χειρουργική διόρθωση και μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στη σίτιση και την ομιλία.

8. Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)

Τα βρέφη που εκτίθενται στον καπνό, είτε προγεννητικά είτε μεταγεννητικά μέσω του παθητικού καπνίσματος, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, μιας κατάστασης κατά την οποία ένα βρέφος πεθαίνει χωρίς προφανή αιτία.

9. Μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές καθυστερήσεις

Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος μπορεί να επιμείνουν καθώς το παιδί μεγαλώνει, οδηγώντας σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Τα παιδιά αυτά μπορεί να υστερούν στην ομιλία, τις κινητικές δεξιότητες και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα.

Σπάζοντας την αλυσίδα

Ωστόσο, δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τεράστια. Όχι μόνο μειώνει τους κινδύνους που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά δημιουργεί επίσης ένα θετικό προηγούμενο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μετά την εγκυμοσύνη.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να κόψει τη συνήθεια; Από αυτοκόλλητα νικοτίνης μέχρι ομάδες υποστήριξης, υπάρχουν αρκετοί τρόποι διαθέσιμοι για τις μέλλουσες μητέρες. Να τονίσουμε όμως, ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι πάντα προτιμότερο να γίνεται πριν την εγκυμοσύνη, βελτιώνοντας έτσι την υγεία και τη γονιμότητα σας.

Η αποφυγή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι απλώς μια προσωπική επιλογή

Το ταξίδι της εγκυμοσύνης είναι γεμάτο με τις δικές του προκλήσεις και χαρές. Με την αποφυγή του καπνίσματος, η μητέρα όχι μόνο διασφαλίζει τη δική της υγεία, αλλά εξασφαλίζει επίσης ένα καλύτερο, υγιέστερο μέλλον για το παιδί της.

Οι βλαβερές ενώσεις του τσιγάρου μπορούν να διαπεράσουν τον πλακουντιακό φραγμό, επηρεάζοντας το μωρό με διάφορους επιζήμιους τρόπους. Είναι ζωτικής σημασίας για τις μέλλουσες μητέρες να κατανοήσουν αυτούς τους κινδύνους, καθώς η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες μιας υγιούς εγκυμοσύνης και ενός ευημερούντος παιδιού.

Να θυμάστε, δεν πρόκειται μόνο για την αποχή από μια συνήθεια- πρόκειται για την αγκαλιά μιας ζωής γεμάτης δυνατότητες και υποσχέσεις για σας και το μωρό σας.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι ασφαλές να καπνίζω περιστασιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όχι, ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό, εξακολουθούν να έχουν νικοτίνη, η οποία μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Μπορεί το παθητικό κάπνισμα να επηρεάσει την εγκυμοσύνη μου;

Ναι, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς από τους ίδιους κινδύνους με το άμεσο κάπνισμα.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να διακόψω το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Η διακοπή σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού.

Υπάρχουν τρόποι που βοηθούν τις έγκυες γυναίκες να κόψουν το κάπνισμα;

Ναι, πολλοί οργανισμοί υγείας προσφέρουν προγράμματα που βοηθούν τις μέλλουσες μητέρες να κόψουν το κάπνισμα.

Πρέπει να σταματήσω το κάπνισμα αν θέλω να μείνω έγκυος;

Το κάπνισμα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα και τη σύλληψη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης. Μπορεί επίσης να μειώσει τα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών γονιμότητας.

Στην ουσία, η τακτική χρήση καπνού μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης ενός ζευγαριού, καθιστώντας το έναν κρίσιμο παράγοντα που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τον οικογενειακό σχεδιασμό.

Διαβάστε περισσότερα για το κάπνισμα και τη γονιμότητα.

διακοπη καπνισματος στην εγκυμοσυνη
Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN