Ποιότητα Ωαρίων | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Ποιότητα Ωαρίων

Η ποιότητα των ωαρίων αναφέρεται στην πιθανότητα εμφύτευσης του εμβρύου, η οποία βασίζεται εν μέρει στον αριθμό των ωαρίων που έχει απομείνει σε μια γυναίκα για το μέλλον, ή στο ωοθηκικό απόθεμα της. 

Η ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας σχετίζεται με την ηλικία της, αλλά δεν εξαρτάται πλήρως από αυτήν.

Με τον ίδιο τρόπο, ενώ το απόθεμα ωαρίων (πόσα ωάρια υπάρχουν στις ωοθήκες) είναι ένας καλός δείκτης της ποιότητας των ωαρίων, η ποσότητα δεν ισοδυναμεί πάντα με ποιότητα. Υπάρχουν γυναίκες που διαθέτουν μικρό αριθμό ωαρίων υψηλής ποιότητας και οι οποίες είναι σε θέση να επιτύχουν εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η σημασία της ποιότητας των ωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Η ποιότητα των ωαρίων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ποιότητα των ωαρίων επηρεάζει την πιθανότητα εμφύτευσης ενός εμβρύου στη μήτρα της γυναίκας. Αυτό εξαρτάται συχνά από το αν το ωάριο είναι φυσιολογικό γενετικά ή όχι.

Γιατί όμως η ποιότητα του ωαρίου είναι τόσο σημαντική; Είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι τα ωάρια υψηλής ποιότητας οδηγούν σε έμβρυα υψηλής ποιότητας που είναι ικανά να επιβιώσουν στα διάφορα στάδια ανάπτυξης και να καταλήξουν σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Image
ωαριο και σπερματοζωαρια

Η ποιότητα των ωαρίων συνδέεται άμεσα με τη γονιμότητα

Μια γυναίκα όταν γεννιέται έχει όλα τα ωάρια που θα απελευθερώσει κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτά τα ωάρια αποθηκεύονται στις ωοθήκες της σε ανώριμη μορφή.

Μόλις αρχίσει να έχει έμμηνο ρύση, ένα μόνο ωάριο μεγαλώνει, ωριμάζει και απελευθερώνεται κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι έχει μία ευκαιρία τον μήνα να μείνει έγκυος:

  • Εάν το ωάριο που απελευθερώνεται είναι φυσιολογικό, μπορεί να οδηγήσει σε μια φυσιολογική και υγιή εγκυμοσύνη.
  • Εάν το ωάριο είναι μη φυσιολογικό, μπορεί να μην γονιμοποιηθεί ή να οδηγήσει σε αποβολές.
  • Εάν η εγκυμοσύνη προχωρήσει, το μωρό μπορεί να γεννηθεί με γενετικές διαταραχές.

Καθώς αυξάνεται η ηλικία, ο αριθμός των φυσιολογικών ωαρίων στις ωοθήκες μιας γυναίκας μειώνεται και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γονιμότητα μειώνεται φυσιολογικά μετά την ηλικία των 35 ετών.

Ποιότητα ωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Όπως η φυσική γονιμότητα, έτσι και η ποιότητα των ωαρίων έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα ωάρια που έχουν εξαχθεί όταν η γυναίκα είναι νέα ή εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα ωάρια δότριας, οι πιθανότητες είναι ότι τα ωάρια είναι υψηλής ποιότητας.

Όταν χρησιμοποιούνται πρόσφατα εξαχθέντα ωάρια από μια γυναίκα άνω των 30 ετών, τα ωάρια που συλλέγονται μπορεί να έχουν χρωματοσωμικά ελαττώματα. Τα μη φυσιολογικά ωάρια αποτυγχάνουν να γονιμοποιηθούν ή μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία εμφύτευσης του εμβρύου. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αποβολής και γενετικών διαταραχών στο μωρό, εάν το έμβρυο καταφέρει να αναπτυχθεί παρά την ανωμαλία του ωαρίου.

Επιλογή ωαρίων υψηλής ποιότητας

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάκτησης ωαρίων, ο ειδικός γονιμότητας καθοδηγείται με υπερήχους καθώς χρησιμοποιεί μια εδική βελόνα για να ανακτήσει τα ωάρια. Αργότερα, ο ειδικός γονιμότητας ελέγχει την ωριμότητα των ωαρίων και θα χρησιμοποιήσει μόνο τα ώριμα ωάρια για να τα γονιμοποιήσει με σπερματοζωάρια από τον σύντροφό σας ή τον δότη.

Ορισμένα από αυτά τα ωάρια θα γονιμοποιηθούν και υπό τα άγρυπνα μάτια των ειδικών γονιμότητας και των εμβρυολόγων μας, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε έμβρυα. Μόνο τα πιο υγιή και τα έμβρυα με την καλύτερη ποιότητα θα επιλεγούν από τον ειδικό γονιμότητας για να μεταφερθούν στη μήτρα σας, ώστε να εξασφαλιστούν αυξημένες πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Πώς μπορεί να ελεγχθεί η ποιότητα των ωαρίων;

Σε αντίθεση με την ποσότητα των ωαρίων, η ποιότητα των ωαρίων δεν μπορεί να ελεγχθεί με τη χρήση υπερήχων και εξετάσεων αίματος. Η ηλικία και το αποθεματικό των ωοθηκών είναι οι σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των ωαρίων. Η μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία και η αυξημένη ηλικία αποδεδειγμένα συνδέονται με τις μειωμένες πιθανότητες εγκυμοσύνης. Σε μια γυναίκα 30 ετών, μόνο το 12% των ωαρίων της μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Στα 40, μόνο το 4% των ωαρίων της είναι βιώσιμα.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό ωστόσο, είναι η δυνατότητα που έχουμε σήμερα να ελέγξουμε την ποιότητα των εμβρύων πριν αυτά μεταφερθούν στην μήτρα χάρη στον προεμφυτευτικό έλεγχο PGD.

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα των ωαρίων;

Η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από τις επιλογές του τρόπου ζωής σας. Αλλά ο καλύτερος τρόπος ζωής  μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του ρυθμού «γήρανσης» των ωαρίων σας.

Η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η αποφυγή του στρες και η υγιεινή διατροφή, καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής έχουν επίσης αποδειχθεί χρήσιμα για τη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN