Βάρος και Γονιμότητα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Βάρος και Γονιμότητα

γυναικα τρωει γλυκα

Το αυξημένο βάρος μειώνει την γονιμότητα

Το βάρος σου μπορεί να έχει θετική ή αρνητική επίπτωση και στη γονιμότητά σου, είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα. Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Γονιμότητας (15 Ιουνίου), ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, εξηγεί πώς τα παραπάνω κιλά επηρεάζουν τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Κύριε Παράσχο, ποια είναι η πρώτη βασική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουμε για τη σχέση μεταξύ βάρους και γονιμότητας;

Ότι οι γυναίκες που είναι πιο κοντά στο ιδανικό βάρος έχουν μεγαλύτερη γονιμότητα. Αντίθετα, γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, αλλά κι εκείνες, που είναι πιο αδύνατες από το φυσιολογικό, είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν. Οι γυναίκες χωρίς παραπάνω κιλά έχουν πιο υψηλές πιθανότητες να μείνουν έγκυες, είτε με φυσικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία και το ελλιπές βάρος δημιουργούν ανωμαλίες στη διάρκεια του φυσιολογικού μηνιαίου κύκλου της γυναίκας, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ωορρηξία, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε υπογονιμότητα.

Με την απώλεια βάρους μπορεί να βελτιωθεί η γονιμότητα;

Σύμφωνα με έρευνες, υπέρβαρες γυναίκες που έχασαν το 10% του βάρους τους, κατάφεραν να έχουν αυθόρμητη ωορρηξία. Επίσης, είχαν καλύτερη ανταπόκριση των ωοθηκών στα ορμονικά φάρμακα, που χορηγούνται για την πρόκληση ωορρηξίας κατά τη διάρκεια θεραπείας γονιμότητας.

Οπότε ναι, μπορεί να βοηθήσει η απώλεια βάρους. Αρκεί να μη γίνεται χωρίς την καθοδήγηση ειδικού. Δεν θα πρέπει, δηλαδή, μια γυναίκα να ακολουθεί μία μη ισορροπημένη δίαιτα, για να χάσει πολλά κιλά, καθώς αυτό δεν είναι καλό για την υγεία της, πόσο μάλλον αν στόχος της είναι μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Πως επηρεάζει το βάρος τα ποσοστά επιτυχίας μιας εξωσωματικής;

Ότι το βάρος της γυναίκας είναι σημαντικό και στην περίπτωση που κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη έχει δείξει ότι υπάρχει μια σταδιακή και στατιστικά σημαντική επιδείνωση των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς ο Δείκτης Μάζας Σώματος αυξάνει. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες με βάρος χαμηλότερο από το ιδανικό, δηλαδή με μειωμένο δείκτη μάζας σώματος.

Βρέθηκε επίσης ότι, όταν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ των φυσιολογικών τιμών 18-25, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν τα υψηλότερα.

Η παχυσαρκία στους άνδρες επηρεάζει τη γονιμότητα;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα και στους άνδρες. Και σε αυτή την περίπτωση, η ορμονική ισορροπία διαταράσσεται από τα παραπάνω κιλά και μειώνεται η γονιμότητα. Απλά, για τις γυναίκες είναι πιο σημαντική παράμετρος το βάρος, επειδή το σώμα τους πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το βάρος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας υπογονιμότητας

Σίγουρα κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει καλό είναι να είναι κοντά στο ιδανικό βάρος. Θα πρέπει ωστόσο να θυμούνται κάτι πολύ σημαντικό. Η διατροφή και το βάρος δεν είναι η μόνη παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Τι θέλω να πω μ’ αυτό;

Ότι, αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να επιτύχει εγκυμοσύνη και δεν τα καταφέρνει μέσα σε ένα διάστημα ενός έτους (ή 6 μηνών στην περίπτωση που η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών), δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι φταίει γι’ αυτό το λάθος βάρος.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να σχετίζονται με την υπογονιμότητα ενός ζευγαριού. Γι’ αυτό, αν η εγκυμοσύνη καθυστερεί παρά τις συστηματικές προσπάθειες για σύλληψη, το ζευγάρι θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κι όχι να περιμένει να χάσει ή να πάρει βάρος, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Κι αυτό, επειδή το αίτιο που προκαλεί υπογονιμότητα μπορεί τελικά να είναι άλλο, πράγμα που απαιτεί λεπτομερή διερεύνηση, έτσι ώστε να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN