Διερεύνηση της Yπογονιμότητας | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Διερεύνηση της Yπογονιμότητας

Τεστ γονιμότητας για γυναίκες και άντρες

Η αρχική διερεύνηση της υπογονιμότητας μιας γυναίκας ή ενός άντρα μπορεί να γίνει είτε από γενικό γυναικολόγο είτε από ουρολόγο-ανδρολόγο αντίστοιχα. Μετά την αρχική προσέγγιση όμως, είναι απαραίτητο το ζευγάρι να απευθύνεται στους ειδικούς γονιμότητας, που θα αναλάβουν την πλήρη διαγνωστική διερεύνηση και θα είναι σε θέση να παρέχουν την πιο κατάλληλη θεραπεία.

Η αρχική διερεύνηση της υπογονιμότητας περιλαμβάνει μετά την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την πλήρη κλινική εξέταση τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα (αν πρόκειται για ζευγάρι). Οι αρχικές εξετάσεις που γίνονται συνήθως είναι οι ακόλουθες:

Εξετάσεις γονιμότητας για γυναίκες

  • Εξετάσεις αίματος, τη 2η έως την 5η μέρα του κύκλου, για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών FSH, LH, TSH, οιστραδιόλη, προγεστερόνη και προλακτίνη.
  • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών όπως Ηπατίτιδα Β και C και HIV.
  • Διακολπικό υπερηχογράφημα για τον έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών.
  • Εξέταση τραχηλικής βλέννης μετά από επαφή (Post-coital test) Αυτή η εξέταση γίνεται για να ελεγχθεί εάν η τραχηλική βλέννα γίνεται διαυγής και πιο δεκτική στο σπέρμα που θέλει να φθάσει μέχρι τις σάλπιγγες. Το τραχηλικό δείγμα εξετάζεται σε μικροσκόπιο για τυχόν ύπαρξη σπέρματος. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων καταγράφεται και θα αξιολογείται το επίπεδο της δραστηριότητάς τους.
  • Υστεροσαλπιγγογραφία η οποία συνίσταται κυρίως για τον έλεγχο των σαλπίγγων. Είναι μία ακτινολογική εξέταση της μήτρας και των σαλπίγγων έπειτα από χρήση ειδικού σκιαστικού υγρού. Μικρή ποσότητα του υγρού αυτού περνάει μέσα από τον κόλπο και καταλήγει στη μήτρα, αποκαλύπτοντας τυχόν εμπόδια που υπάρχουν στις σάλπιγγες. Επίσης, με την εξέταση αυτή ο γυναικολόγος ελέγχει το σχήμα και την κατάσταση της κοιλότητας της μήτρας, πληροφορίες που είναι πολύ χρήσιμες κυρίως σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και δεν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης.

Διαβάστε περισσότερα: Ποιότητα ωαρίων

Εξετάσεις γονιμότητας για άνδρες

  • Σπερμοδιάγραμμα για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων του σπέρματος (όγκο, οξύτητα, συγκέντρωση, κινητικότητα, μορφολογία). Σε περίπτωση που η πρώτη ανάλυση του σπέρματος είναι μη φυσιολογική τότε η εξέταση επαναλαμβάνεται, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί η ανδρική υπογονιμότητα.
  • Καλλιέργεια Σπέρματος.
  • Mέτρηση του κατακερματισμού DNA σπέρματος
  • Εξετάσεις αίματος, για τον έλεγχο των ορμονών FSH, LH, προλακτίνη, και τεστοστερόνη.
  • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών όπως Ηπατίτιδα Β και C και HIV.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανδρική υπογονιμότητα είναι εξίσου συνηθισμένη με την γυναικεία. Υπάρχουν πολλές αιτίες και διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης. Διαβάστε περισσότερα για την ανδρική υπογονιμότητα.


Αν έχετε κάνει κάποιες από τις παραπάνω εξετάσεις τον τελευταίο χρόνο, στείλτε μας τα αποτελέσματα και θα σας στείλουμε δωρεάν μια αρχική εκτίμηση για το πώς πρέπει να προχωρήσετε για την επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN