Εμβρυομεταφορά | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά, η τοποθέτηση δηλαδή των γονιμοποιημένων εμβρύων πίσω στη μήτρα της γυναίκας, πραγματοποιείται δύο ή τρεις μέρες μετά την ωοληψία.

Η εμβρυομεταφορά είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά και γίνεται με τη βοήθεια ενός πλαστικού καθετήρα. Για την εμβρυομεταφορά δεν απαιτείται αναισθησία.

Πόσα έμβρυα μεταφέρονται;

Συνήθως μεταφέρονται από δύο έως τέσσερα έμβρυα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο των 2-4 κυττάρων ή στο στάδιο των 4-8 κυττάρων, αν η μεταφορά γίνει την τρίτη ημέρα μετά την ωοληψία.

Ο τελικός αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται εξαρτάται από την ποιότητα τους (σύμφωνα με μορφολογικά κριτήρια), την ηλικία της γυναίκας, τον αριθμό προσπαθειών που έχει κάνει και την άποψη του ζευγαριού για την πιθανότητα πολύδυμης κύησης.

Πως γίνεται η εμβρυομεταφορά - Διαδικασία

Οι εμβρυολόγοι αναρροφούν τα έμβρυα στον καθετήρα με τη βοήθεια μιας μικρής σύριγγας, μέσα σε μία σταγόνα καλλιεργητικού υλικού. Ο γιατρός εισάγει τον καθετήρα στη μήτρα (δια μέσου του τραχήλου) και εναποθέτει τα έμβρυα στον πυθμένα της. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό υπερυχογραφική καθοδήγηση.

Στη συνέχεια ο καθετήρας επιστρέφει στο εργαστήριο όπου και ελέγχεται αν όλα τα έμβρυα έχουν μεταφερθεί. Στην περίπτωση που κάποιο έμβρυο «επιστρέψει» πίσω, όλη η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Μετά την εμβρυομεταφορά, η γυναίκα παραμένει στο κρεβάτι για μισή ώρα περίπου με τη σύσταση να αποφεύγει την έντονη φυσική κόπωση για 2-3 μέρες μετά την επιστροφή της στο σπίτι.

Μεταφορά βλαστοκυστών

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των μεταφερόμενων εμβρύων με σκοπό να μειωθούν οι πολύδυμες κυήσεις με τις πιθανές μαιευτικές και περιγεννητικές επιπλοκές που αυτές ενέχουν, αλλά και το συναισθηματικό, οικονομικό και οικογενειακό κόστος που επιφέρουν.

Ένας τρόπος για να συμβεί αυτό, χωρίς να μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας, είναι η μεταφορά βλαστοκυστών. Βλαστοκύστη, ονομάζεται το έμβρυο την 5η ή 6η μέρα του, έχει περίπου 120-200 κύτταρα και έχει ήδη αρχίσει να γίνεται η διαφοροποίηση των κυττάρων σε τροφοβλάστη (περιφερειακή στιβάδα κυττάρων που θα σχηματίσει τον πλακούντα αργότερα) και στον εμβρυϊκό πόλο (εσωτερική μάζα κυττάρων από τα οποία θα σχηματιστεί το έμβρυο).

Πλεονεκτήματα από τη μεταφορά βλαστοκυστών

Το πλεονέκτημα της μεταφοράς βλαστοκυστών είναι ότι γίνεται επιλογή καλύτερων εμβρύων και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Έχει εκφρασθεί η θεωρία ότι τα έμβρυα τα οποία φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης παρουσιάζουν καλύτερο πρότυπο ανάπτυξης και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφυτευτούν και να επιφέρουν εγκυμοσύνη.

Επιπλέον η μεταφορά βλαστοκυστών προσαρμόζει τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης στα δεδομένα της φύσης, καθώς φυσιολογικά το γονιμοποιημένο ωάριο φτάνει στη μήτρα μέσω της σάλπιγγας και εμφυτεύεται μεταξύ 5ης και 6ης ημέρας.

Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δε μεγαλώνουν όλα τα έμβρυα στο στάδιο της βλαστοκύστης, με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο αριθμός των εμβρύων που θα υπάρχουν για μεταφορά και για κρυοσυντήρηση (κατάψυξη).

Επομένως η μέθοδος αυτή αφορά ζευγάρια που καταλήγουν να έχουν πολλά έμβρυα διαθέσιμα για εμβρυομεταφορά. Αποτελεί επίσης έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς εμβρύων κυρίως σε γυναίκες με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εμφύτευσης με τον κλασικό τρόπο μεταφοράς εμβρύων 2ης και 3ης μέρας.

Οδηγίες για την ημέρα της εμβρυομεταφοράς:

  • Δεν χρειάζεται να είστε νηστική και μπορείτε να έχετε πάρει τα πρωινά σας φάρμακα.
  • Δεν παίρνετε αναισθησία και παραμένετε στο κρεβάτι σας για όσο χρόνο χρειάζεται.
  • Μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην ώρα της εμβρυομεταφοράς εφ’όσον το κρίνουν οι εμβρυολόγοι και εάν υπάρξει αναγκαίος λόγος γι’αυτό.

Οδηγίες για μετά την εμβρυομεταφορά:

  • Συνιστούμε ανάπαυση στο σπίτι για 3 ημέρες. Δεν απαιτείται ακινησία. Μπορείτε να κάνετε ντους σώματος, να μετακινήστε στο σπίτι, να κάθεστε σε καρέκλα και να ξαπλώνετε σε όποια στάση επιθυμείτε. Αποφεύγετε ορθοστασία και κάθε δραστηριότητα.
  • Εάν ο τόπος διαμονή σας είναι εκτός Αθηνών, μπορείτε να ταξιδέψετε άφοβα την ημέρα της εμβρυομεταφοράς με όποιο μεταφορικό μέσο επιλέξετε. Στη διάρκεια του ταξιδιού δεν χρειάζεται να είστε ξαπλωμένη.
  • Η διατροφή είναι ελεύθερη.

Το προσωπικό της μονάδας είναι πάντα στη διάθεσή σας για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση ή πρόβλημα.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN