Αφαίρεση Ωοθηκών Λαπαροσκοπικά | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αφαίρεση Ωοθηκών Λαπαροσκοπικά

Τι είναι η ωοθηκεκτομή;

Η ωοθηκεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μίας ή και των δύο ωοθηκών σας. Οι ωοθήκες σας είναι αναπαραγωγικοί αδένες που παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο και συμβάλλουν στην υγεία των οστών και της καρδιάς. Οι ωοθήκες περιέχουν επίσης και βοηθούν στην ανάπτυξη των ωαρίων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες έχουν δύο ωοθήκες, μία σε κάθε πλευρά της μήτρας τους.

Η αφαίρεση των ωοθηκών πραγματοποιείται συνηθέστερα για τη θεραπεία μιας νόσου ή τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η αφαίρεση ωοθηκών λαπαροσκοπικά συστήνεται σε κάθε περίπτωση γιατί η λαπαροσκοπική χειρουργική μόνο πλεονεκτήματα έχει σε σχέση με την παλαιότερη ανοικτή χειρουργική επέμβαση: μικροσκοπικές ή καθόλου τομές, ελάχιστος ή καθόλου πόνος, γρήγορα ανάρρωση. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι ωοθηκεκτομής;

Η αφαίρεση ωοθηκών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ο χειρουργός σας θα σας συστήσει έναν από αυτούς με βάση το ιατρικό σας ιστορικό και τα συμπτώματά σας:

 • Μονόπλευρη ωοθηκεκτομή: Αφαίρεση της μίας ωοθήκης (από τη μία πλευρά).
 • Αμφίπλευρη ωοθηκεκτομή: Αφαίρεση και των δύο ωοθηκών.
 • Σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή: Αφαίρεση μιας ωοθήκης και μιας σάλπιγγας (το όργανο που μεταφέρει τα ωάρια από την ωοθήκη στη μήτρα).
 • Αμφίπλευρη σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή: Αφαίρεση και των δύο σαλπίγγων και των ωοθηκών.
 • Υστερεκτομή με σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή: Αφαίρεση της μήτρας σας (υστερεκτομή) ταυτόχρονα με την αφαίρεση μιας σάλπιγγας και μιας ωοθήκης.
 • Ολική υστερεκτομή με αμφοτερόπλευρη σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή: Αφαίρεση της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας, και των δύο σαλπίγγων και των δύο ωοθηκών ταυτόχρονα.

Γιατί πραγματοποιείται η ωοθηκεκτομή;

Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τη μία ή και τις δύο ωοθήκες σας για διάφορους λόγους, όπως:

 • Ενδομητρίωση - όταν κύτταρα από το εσωτερικό της μήτρας σας ταξιδεύουν και αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του σώματός σας.
 • Καλοήθεις (μη καρκινικοί) σχηματισμοί γνωστοί ως κύστες ωοθηκών.
 • Προληπτική χειρουργική επέμβαση για γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
 • Mεταλλάξεις του γονιδίου BRCA, δηλαδή αλλαγές στα γονίδιά σας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.
 • Καρκίνος των ωοθηκών.
 • Συστροφή των ωοθηκών. Αυτό συμβαίνει όταν η ωοθήκη σας συστρέφεται γύρω από την παροχή αίματος, προκαλώντας έντονο πόνο.
 • Λοίμωξη της ωοθήκης ή της περιοχής γύρω από αυτήν, γνωστή και ως φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) ή σωληνο-ωοθηκικό απόστημα.

Δε θα μπορέσετε να μείνετε έγκυος με φυσικό τρόπο εάν αφαιρεθούν και οι δύο ωοθήκες και οι σάλπιγγες σας. Εάν παραμείνει η μήτρα σας, μπορείτε να κυοφορήσετε χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη αν έχετε έντονη επιθυμία για παιδιά. Μπορεί να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε τη γονιμότητά σας πριν από την επέμβαση. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να καταψύξουν τα ωάρια τους. Ο χειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει να συζητήσετε τις επιλογές σας με έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας πριν την επέμβαση.

Ποια είναι τα οφέλη αυτής της διαδικασίας;

Η ωοθηκεκτομή ωφελεί τα άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις ή ασθένειες ή τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Η πραγματοποίηση μιας ωοθηκεκτομής μπορεί να θεραπεύσει ή να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών ή παθήσεων και να αποτρέψει τον καρκίνο των ωοθηκών σε ορισμένα άτομα υψηλού κινδύνου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας μετά από μια ωοθηκεκτομή;

Το σώμα σας θα περάσει από διαφορετικές αλλαγές ανάλογα με τον τύπο της ωοθηκεκτομής που κάνατε. Εάν δεν έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση και σας αφαιρέθηκαν και οι δύο ωοθήκες, θα μπείτε αμέσως στην εμμηνόπαυση. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μιλήστε με τους χειρουργούς σας για τους τρόπους προετοιμασίας για τις ορμονικές αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Εξακολουθεί να σας έρχεται περίοδος μετά από ωοθηκεκτομή;

Εξαρτάται από τον τύπο της ωοθηκεκτομής που κάνατε. Εάν αφαιρέθηκε η μία ωοθήκη και η άλλη εξακολουθεί να λειτουργεί, θα εξακολουθείτε να έχετε την έμμηνο ρύση σας από τη λειτουργούσα ωοθήκη.

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN