Υστερεκτομή | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Υστερεκτομή

Ο όρος υστερεκτομή προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «ύστερον» που σημαίνει μήτρα και «εκτομή» που σημαίνει εκτομή ή αφαίρεση.

Σε περιπτώσεις όπως καρκίνος ή κάποια άλλη παθολογία, δυστυχώς, δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη επιλογή από την αφαίρεση της μήτρας. Διαθέτουμε τη μεγαλύτερη εμπειρία στη λαπαροσκοπική αφαίρεση της μήτρας. Στην πραγματικότητα είμαστε πρωτοπόροι στη λαπαροσκοπική αφαίρεση της μήτρας και των λεμφαδένων κοντά στην αορτή. Καταφεύγουμε στην υστερεκτομή ως τελευταία λύση. Άλλωστε, όλη η εξειδίκευσή μας αφορά τις θεραπείες υπογονιμότητας και την αποκατάσταση.

Η υστερεκτομή είναι μια από τις πλέον συνηθισμένες χειρουργικές διαδικασίες. Η αφαίρεση της μήτρας μπορεί να είναι μερική ή ολική, δηλαδή μπορεί να παραμείνει ο τράχηλος στις γυναίκες που το επιθυμούν, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη.

Πολλές φορές μαζί με τη μήτρα αφαιρούνται οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Η υστερεκτομή είναι μια αμετάκλητη διαδικασία μετά την οποία η γυναίκα δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος ή να έχει έμμηνο ρύση.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για την πραγματοποίηση μιας υστερεκτομής. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Λειομυώματα (καλοήθεις όγκοι - ινομυώματα) που μεγαλώνουν ταχύτατα και/ ή προκαλούν συμπτώματα όπως: πυελικός πόνος, πίεση (δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, βάρος και τυμπανισμό), καθώς και βαριά ή ακανόνιστη αιμορραγία ή και τα δύο
  • Πρόπτωση μήτρας (όταν η μήτρα προεκβάλλει χαμηλά μέσα στον κόλπο προκαλώντας λοιμώξεις, πίεση ή πόνο)
  • Ενδομητρίωση
  • Αδενομύωση
  • Καρκίνος ωοθηκών, τραχήλου ή μήτρας

Δεδομένου ότι η υστερεκτομή είναι μια τελική, μόνιμη και οριστική θεραπεία για τις περισσότερες από τις προαναφερθείσες καταστάσεις, θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ασθενείς στις οποίες έχει αποτύχει η συντηρητική χειρουργική ή η φαρμακευτική αγωγή (με ορμόνες και άλλα φάρμακα).

Το κέντρο μας προσφέρει άριστη συμβουλευτική στα μέτρα της θεραπείας που βασίζεται στην ατομική φαρμακευτική αγωγή και στις ανάγκες των ασθενών μας. Επιπλέον, η μεγάλη μας εμπειρία στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής προσφέρει στις ασθενείς μας τα πλεονεκτήματα της οριστικής θεραπείας της υστερεκτομής σε συνδυασμό με μια σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχεία ανάρρωση.

Η διαδικασία πραγματοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις σε βάση εξωτερικής ασθενούς (χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο) με παραμονή στο νοσοκομείο για λιγότερο από 24 ώρες (σε σύγκριση με τη συνηθισμένη παραμονή 2-3 ημερών μετά από μια «ανοιχτή» προσέγγιση της κοιλιακής χώρας). Η ανάρρωση είναι ταχύτερη (περίπου 1-2 εβδομάδες) σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα που απαιτούσε η παραδοασιακή χειρουργική στην κοιλιακή χώρα (4-6 εβδομάδες).

Η εμπειρία μας στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής (λαπαροσκοπικής) χειρουργικής έχει ανακουφίσει από τα σχετικά συμπτώματα και έχει αποκαταστήσει την υγεία εκατοντάδων ασθενών μας για περισσότερο από μία δεκαετία.

Εναλλακτικές λύσεις της υστερεκτομής

Αν και η υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) είναι απαραίτητη για τη θεραπεία ορισμένων γυναικολογικών καρκίνων, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία διαφόρων άλλων ενδείξεων. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις ποικίλλουν, από φαρμακευτική αγωγή ή ορμονική θεραπεία, έως υστεροσκοπικές διαδικασίες και άλλες λαπαροσκοπικές διαδικασίες που επιτρέπουν στις γυναίκες να διατηρήσουν τη μήτρα τους. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες συγκεκριμένες ενδείξεις για υστερεκτομή και για τις εναλλακτικές θεραπείες της.

Ινομυώματα μήτρας: Ορμονική θεραπεία / φαρμακευτική αγωγή, ινομυωματεκτομή (λαπαροσκοπική ή υστεροσκοπική ανάλογα με τη θέση του ινομυώματος), μυόλυση ή εμβολισμός (ακτινολογική διαδικασία).

Ενδομητρίωση: Συχνά πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο υστερεκτομές για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης και του συνδεόμενου πυελικού πόνου. Ωστόσο, αν δεν εφαρμοστεί θεραπεία στην ίδια την ενδομητρίωση, τα συμπτώματα που οδηγούν στο χειρουργείο δεν θα βελτιωθούν μετεγχειρητικά. Στις εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνονται η φαρμακευτική αγωγή / ορμονική θεραπεία, η χειρουργική αφαίρεση των ενδομητριακών βλαβών ή ένας συνδυασμός φαρμακευτικής / χειρουργικής προσέγγισης.

 

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού