Video ρομποτικής χειρουργικής | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Video ρομποτικής χειρουργικής

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ζήσαμε μια επανάσταση στη Χειρουργική. Καθιερωμένες και δοκιμασμένες χειρουργικές τεχνικές πέρασαν ομαλά από την ανοικτή στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, τη Λαπαροσκοπική χειρουργική. Ο χειρουργός κατά τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική χειρίζεται τους ιστούς, όχι υπό άμεση όραση, αλλά μέσω μιας οθόνης και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Η σύγχρονη τεχνολογία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της λαπαροενδοσκοπικής χειρουργικής και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της μεθόδου την καταξίωσαν τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στη συνείδηση των ασθενών. Εντούτοις, η επανάσταση του 21ου αιώνα στο χώρο της χειρουργικής είναι η ρομποτική χειρουργική, δηλαδή η εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων, καθοδηγούμενων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η πρώτη γενιά χειρουργικών ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετά χειρουργεία ανά τον κόσμο. Δεν πρόκειται φυσικά για αυτόνομα ρομπότ που μπορούν να χειρουργούν μόνα τους, αλλά για μηχανικά βοηθήματα των χειρουργών. Τα μηχανήματα αυτά απαιτούν φυσικά χειρισμό από ανθρώπους χειρουργούς και δέχονται εντολές από αυτούς. Ο έλεγχος αυτών των χειρουργικών ρομπότ γίνεται με τηλεχειρισμό και ενεργοποίηση μέσω φωνής. Η ρομποτική χρησιμοποιείται πλέον στην ιατρική διότι παρέχει τη δυνατότητα άνευ προηγουμένου ελέγχου και ακρίβειας των χειρουργικών εργαλείων σε ελάχιστα παρεμβατικές διαδικασίες.

Στη ρομποτική χειρουργική, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα - Η/Υ, όπου βλέπει σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, που μοιάζουν με joysticks. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπαίνει ανάμεσα στον ασθενή και το χειρουργό προσφέροντας ανεκτίμητες πληροφορίες στο γιατρό και διευκολύνοντας κατά πολύ το έργο του. Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής ανάλυσης, προσφέρει ακριβέστατη τρισδιάστατη και μεγεθυμένη εικόνα στο χειρουργό, δίνει λεπτομερή αίσθηση των ιστών και μουσιαστικά καθίσταται αρωγός του γιατρού για το μέγιστο όφελος του ασθενή. Οι εντολές που δίνει ο χειρουργός μέσω των μοχλών μεταφέρονται ψηφιακά, ταυτόχρονα και με θαυμαστή ακρίβεια, στους αρθρωτούς χειρουργικούς βραχίονες ενός ρομπότ, οι οποίοι εκτελούν τις κινήσεις στο χειρουργικό πεδίο. Οι κινήσεις των βραχιόνων του ρομπότ ελέγχονται 100% από τον χειρουργό, ο οποίος πρέπει να ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του ρομποτικού συστήματος, όπου βλέπει σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, που μοιάζουν με joysticks. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπαίνει ανάμεσα στον ασθενή και το χειρουργό προσφέροντας ανεκτίμητες πληροφορίες στο γιατρό και διευκολύνοντας κατά πολύ το έργο του.

Χειρουργικές γυναικολογικές επεμβάσεις χωρίς τομές

Μια νέα επαναστατική μέθοδος εφαρμόζεται πλέον στον τομέα της γυναικολογίας. Η επέμβαση γίνεται μέσω του ομφαλού και η ασθενής χειρουργείται και επιστρέφει στο σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί. Η νέα μέθοδος αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία είναι η πιο σημαντική καινοτομία της χειρουργικής επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια. Δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με ελάχιστο πόνο και γρήγορη επιστροφή στην εργασία τους.

Λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις

Η λαπαροσκοπική χειρουργική ξεκίνησε με απλές επεμβάσεις (π.χ. σκωληκοειδίτιδα, χολή) και επεκτάθηκε σε όλες σχεδόν τις επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γυναικολογικών, όπως αφαίρεσης κυστών, ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων, ακόμη και ολικών υστερεκτομών. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα ή την επομένη με ελάχιστο πόνο.

Σήμερα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 4 εκατομμύρια λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις. Η παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτεί 3 έως 5 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και προκαλεί 2 έως 4 μόνιμες ουλές. Επί σειρά ετών οι χειρουργοί διεθνώς αναζητούσαν μεθόδους και εργαλεία που απαιτούν λιγότερες τομές και δεν αφήνουν ουλές. Φαίνεται ότι τα κατάφεραν με τη μέθοδο S.P.L. (Single Port Laparoscopy).

Η Ρομποτική Χειρουργική σήμερα

Με τη νέα μέθοδο, όλη η επέμβαση διενεργείται διά μέσου μίας μόνο οπής, αυτής του ομφαλού, μέσω του ρομποτικού μηχανήματος. Ο χειρουργός τοποθετεί έναν ειδικό καθετήρα στον ομφαλό του ασθενή και από εκεί εισάγει ταυτοχρόνως όλα τα αναγκαία εργαλεία και κάμερες. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται η καταπόνηση του χειρουργού και του εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο των εργαλείων. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο και ο πόνος πολύ λιγότερος. Γενικά, ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς μετά από μια επέμβαση ανοιχτή ή λαπαροσκοπική οφείλεται στον τραυματισμό των μυών που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Στην περίπτωση της παραδοσιακής λαπαροσκοπικής επέμβασης ο πόνος είναι μικρός και αντιμετωπίζεται μόνο με απλά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σε 24 ώρες. Με τη νέα μέθοδο ο πόνος είναι πιο ήπιος. Έτσι ο ασθενής πλέον χειρουργείται και επιστρέφει σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί.

Γενικά, σε όλους τους ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση μπορεί να εφαρμοστεί και η νέα μέθοδος. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολλές, μείζονες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή που είναι παθολογικά παχύσαρκοι, δεδομένου ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις περιορίζουν την ορατότητα και την κίνηση μέσα στην κοιλιά.

Οφέλη για την ασθενή

  • Λιγότεροι κίνδυνοι κατά την επέμβαση (τραυματισμοί οργάνων, λοιμώξεις κ.λπ.).
  • Ταχύτερη ανάρρωση.
  • Ελάχιστος ή μηδενικός πόνος.
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Μικρότερο οικονομικό κόστος.

Eπικοινωνήστε με τον Ενδοσκοπικό Χειρουργό Θάνο Παράσχο εδώ Δωρεάν!

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
CNN
Διαβάστε στο CNN για την επιτυχία μας
Εξωσωματική μετά από μεταμόσχευση νεφρού