Σύνδρομο Allen – Masters, Εκκολπώματα Ενδομητρίωσης και Γονιμότητα

Σύνδρομο Allen – Masters, Εκκολπώματα Ενδομητρίωσης και Γονιμότητα

Πρόσφατα έκανα εγχείρηση ενδομητρίωσης. Μου έδωσαν να δω ένα βίντεο με τα σχετικά στάδια της διαδικασίας. Ο γιατρός μου είπε ότι έχω σύνδρομο Allen-Masters. Τι σημαίνει αυτό; Πώς θα επηρεάσει τις προσπάθειές μου να μείνω έγκυος;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, ενδομήτρια κύτταρα μπορεί να ταξιδέψουν από τη μήτρα σας μέσα στην κοιλιά σας. Τα ενδομήτρια κύτταρα είναι παρόντα στο κοιλιακό υγρό στις περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, για κάποιο -ακόμη- άγνωστο λόγο, το σώμα δεν είναι όσο αποτελεσματικό χρειάζεται στον καθαρισμό της κοιλιακής κοιλότητας από αυτά τα κύτταρα, και είναι πιθανότερο τα κύτταρα αυτά να προσκολληθούν σε αυτή και να αναπτυχθούν.

Το σύνδρομο Allen-Masters είναι κολπώματα ή πτυχώσεις στο περιτόναιο, μια λεπτή μεμβράνη που επενδύει το εσωτερικό της κοιλιακής σας κοιλότητας. Αυτά τα κολπώματα τείνουν να παγιδεύσουν τα ενδομήτρια κύτταρα που αποβάλλονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Στη λαπαροσκόπηση, μια βιοψία του ιστού στη βάση του συνδρόμου Allen-Masters δείχνει συχνά ενδομητρίωση. Πολλοί γιατροί συστήνουν την πλήρη απογύμνωση της περιτοναϊκής επένδυσης από τα κολπώματα Allen-Masters κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Η παρουσία αυτών των κολπωμάτων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. Το πιο σημαντικό ερώτημα που δεν κάνατε είναι, αν ήπιες ή ελάχιστες βλάβες ενδομητρίωσης στην περιτοναϊκή επιφάνεια αποτελούν αιτία υπογονιμότητας. Τα στοιχεία μάλλον προκαλούν σύγχυση. Ενώ υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερος κίνδυνος να διαγνωσθεί ενδομητρίωση κατά τη διάρκεια μίας λαπαροσκόπησης για την αξιολόγηση της υπογονιμότητας, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα. Η ενδομητρίωση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας αποτυχίας να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, ή μπορεί να οφείλεται σε έναν γενετικό ή άνοσο παράγοντα που προκαλεί επίσης τα προβλήματα γονιμότητας.

Τα στοιχεία που έχουμε ως σήμερα σε όλες τις μελέτες δείχνουν σαφώς ότι η θεραπεία της ενδομητρίωσης δεν βελτιώνει τη γονιμότητα. Εκτός αν υπάρχουν σημαντικές δομικές ανωμαλίες όπως βλάβη στις σάλπιγγες, συμφύσεις ή τα ωοθηκικά ενδομητριώματα, οι περισσότερες μελέτες προτείνουν ότι η καλύτερη προσέγγιση με στόχο τη γονιμότητα είναι να αγνοηθεί η ενδομητρίωση και να επιλεχθούν οι ίδιες θεραπείες που θα χρησιμοποιούνταν για την ανεξήγητη υπογονιμότητα. Θυμηθείτε ότι ο μόνος τρόπος να διαγνωσθεί η ενδομητρίωση στα σίγουρα είναι η βιοψία (που απαιτεί χειρουργική επέμβαση).

 

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, κλείστε δωρεάν ραντεβού άμεσα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρα Θάνο Παράσχο!