Πόνοι στην πλάτη από ενδομητρίωση | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Πόνοι στην πλάτη από ενδομητρίωση

Αναρωτιέμαι αν η ενδομητρίωση θα μπορούσε να εξηγήσει τους πόνους στην πλάτη μου. Είχα πόνους στην πλάτη τουλάχιστον για 15 χρόνια, και πονάω πάντα ακριβώς πριν την περίοδό μου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει. Πρόσφατα είχα ισχυρούς πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης μου, μερικές φορές μέχρι και 10 μέρες πριν την περίοδό μου. Οι πόνοι είναι ισχιακοί, και ήταν τόσο έντονοι το μήνα αυτό, ώστε έκλαιγα από τον πόνο και έσερνα το πόδι μου, καθώς με πονούσε πάρα πολύ όταν προσπαθούσα να το σηκώσω. Συνήθως οι πόνοι έχουν φύγει μέχρι τη δεύτερη μέρα της περιόδου. Οι περίοδοί μου διαρκούν 4 έως 6 ημέρες και είναι βαριές μόνο τις πρώτες δύο μέρες. Θα μπορούσε αυτό να είναι σημάδι ενδομητρίωσης; Σε αυτή την περίπτωση, με ποιό ακριβώς τρόπο προκαλεί η ενδομητρίωση τους πόνους στην πλάτη; Πώς μπορώ να ανακαλύψω αν αυτό συμβαίνει, και υπάρχει κάτι που να μπορεί να γίνει;

Η ενδομητρίωση είναι μια από τις ασθένειες που πολύ συχνά δεν μπορούν να διαγνωσθούν. Η σύγχυση προκύπτει επειδή η ενδομητρίωση είναι συγκαλυμμένη ασθένεια και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που να αφορούν το έντερο, την κύστη, τους πνεύμονες ή το μυοσκελετικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, η μεγάλη ποικιλία αρχικών συμπτωμάτων σημαίνει ότι η σχετική διάγνωση σε γυναίκες με το πρόβλημα αυτό, καθυστερεί, κατά μέσον όρο, εννέα χρόνια και επισκέπτονται περισσότερους από τέσσερις γιατρούς.

Ενώ το πιο συχνό παράπονο της ενδομητρίωσης είναι ο πυελικός πόνος που προηγείται χρονικά της περιόδου, ο πόνος χαμηλά στην πλάτη που αντανακλά στο γλουτό και στον άνω μηρό δεν είναι καθόλου ασυνήθιστος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενδομητρίωση μπορεί να εισβάλει απευθείας στο ισχιακό νεύρο (που εξυπηρετεί το πόδι) και επίσης ότι η γενική πυελική μόλυνση και ο μυϊκός σπασμός εξαιτίας της ενδομητρίωσης μπορεί να προκαλέσει τον ισχιακό πόνο.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαγνωσθεί η ενδομητρίωση είναι με μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται λαπαροσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικροσκοπικής κάμερας και άλλων εργαλείων μέσω μικρών τομών στην κοιλιά. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να δει απευθείας τα εσωτερικά όργανα. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταφεύγουμε στη χειρουργική επέμβαση για κάθε επεισόδιο πυελικού πόνου. Συνεπώς, θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση της πραγματοποίησης μερικών προκαταρκτικών ενεργειών.

Καταρχήν, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και να σας κάνει μια λεπτομερή φυσική εξέταση. Πρέπει επίσης να συζητήσετε με έναν ορθοπεδικό για να αποκλείσετε μυοσκελετικά αίτια των συμπτωμάτων σας. Το επόμενο βήμα θα είναι η δοκιμή μίας ιατρικής θεραπείας. Ένας συνδυασμός αντισυλληπτικών χαπιών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Μερικοί γιατροί προτιμούν να δώσουν ένα κύκλο GnRH-αγωνιστή, όπως τοτριπτορελίνη ή λευπρολίδη για μια περίοδο τριών ή τεσσάρων μηνών πριν σκεφθούν τη χειρουργική επέμβαση.

Αν διαπιστώσετε σημαντική βελτίωση από το φάρμακο, μπορεί στη συνέχεια να θελήσετε απλά να συνεχίσετε τη θεραπεία αυτή και να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί να έχει εμπειρία στη χρήση των φαρμάκων τοτριπτορελίνη ή λευπρολίδη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του συνιστώμενου μέγιστου των έξι μηνών, όταν συνδυάζεται με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Αυτή η νέα προσέγγιση, η επονομαζόμενη θεραπεία προσθήκης, παρέχει τα οφέλη της θεραπείας με τοτριπτορελίνη ή λευπρολίδη, αλλά αποτρέπει την ενόχληση και την ταλαιπωρία των παρενεργειών που έχουν σχέση με τα φάρμακα αυτά.

Αν, μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες, το φάρμακο δεν προσφέρει σημαντική ανακούφιση στον πόνο, η λαπαροσκόπηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθοριστεί αν πάσχετε από ενδομητρίωση. Παρακαλώ να σιγουρευθείτε ότι ο γιατρός σας είναι ειδικευμένος στη χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και δεν την απομακρύνει απλά με ηλεκτροκαυτηριασμό ή λέιζερ.


Διαβάστε περισσότερα:

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN