4 μύθοι για την ενδομητρίωση | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

4 μύθοι για την ενδομητρίωση

ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση - μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας - επηρεάζει 1 στις 9 γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι είναι μια τόσο κοινή πάθηση, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτήν. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος απαντά στους 4 πιο κοινούς μύθους.

Μύθος Νο1: Η ενδομητρίωση είναι εύκολο να διαγνωστεί

Επειδή τα συμπτώματα ενδομητρίωσης ποικίλλουν και μπορεί να επικαλύπτονται από άλλες καταστάσεις που συνδέονται με πυελικό πόνο, είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Αρκετά συχνά μάλιστα η διάγνωση καθυστερεί και η ενδομητρίωση δεν αναγνωρίζεται μέχρι να οδηγηθεί η γυναίκα σε κάποιο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω προβλημάτων γονιμότητας, όπου γίνεται εξειδικευμένος έλεγχος λαπαροσκοπικά, οπότε και εντοπίζονται οι εστίες της ενδομητρίωσης, τονίζει ο Δρ. Παράσχος.

Μύθος Νο2 : Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.

Από τα παυσίπονα και τις ορμονικές θεραπείες μέχρι τις φυσικές θεραπείες, υπάρχει μια σειρά από τρόπους διαχείρισης των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης, οπότε δεν θα έλεγα ότι η χειρουργική επέμβαση που γίνεται στην περίπτωση αυτή λαπαροσκοπικά, προκειμένου να καθαριστούν οι εστίες ενδομητρίωσης, είναι ο μόνος τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων. Φυσικά, όταν τίθεται θέμα υπογονιμότητας, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να επέμβουμε με λαπαροκοπική χειρουργική.

Μύθος Νο3 : Μια γυναίκα με ενδομητρίωση δεν μπορεί να κάνει παιδιά

Η αλήθεια είναι ότι  το 30% με 50% των γυναικών με ενδομητρίωση δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες λόγω υπογονιμότητας, που οφείλεται στη νόσο.  Οι περισσότερες όμως θα καταφέρουν να γίνουν μητέρες με ιατρική βοήθεια που στηρίζεται στον έλεγχο της ενδομητρίωσης ή περιλαμβάνει διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος.

Μύθος Νο4 : Τα άτομα με ενδομητρίωση πρέπει να αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα

Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικές για τη γενική υγεία και στην πραγματικότητα μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, καθώς και να βοηθήσουν στη διάθεση και τη διαχείριση του άγχους που συχνά έχουν οι γυναίκες με ενδομητρίωση, ιδιαίτερα αυτές που προσπαθούν να συλλάβουν.

Ο Δρ. Παράσχος ωστόσο επισημαίνει ότι σε κάποιες γυναίκες η άσκηση μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις πόνου, για αυτό καλό είναι να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας για ατομικές συμβουλές, σχετικά με τη μορφή άσκησης που τους ταιριάζει.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN