Αναισθησία για ωοληψία | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αναισθησία για ωοληψία

Ελεγχος πριν την αναισθησία

Η ωοληψία γίνεται με ελαφριά αναισθησία διάρκειας 15 λεπτών και είναι εντελώς ανώδυνη.

Η διαδικασία της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης αφορά:

  1. την ωοληψία
  2. τη γονιμοποίηση των ωαρίων
  3. την μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα (εμβρυομεταφορά)

Η ωοληψία και σε μερικές περιπτώσεις η εμβρυομεταφορά, γίνονται υπό αναισθησία.

Διαδικασία αναισθησίας πριν την ωοληψία

Ο αναισθησιολόγος τοποθετεί ενα μικρο-φλεβοκαθετήρα από τον οποίο δίδονται φάρμακα που προκαλούν ύπνο και αναλγησία, ενώ υποβοηθά την αναπνοή με ασκό και μάσκα και παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία της γυναίκας.

Στο EmBIO γίνεται προεγχειρητικά καρδιογράφημα και εκτίμηση από καρδιολόγο για τον αποκλεισμό αδιάγνωστων παθήσεων της καρδιάς και καλύτερο σχεδιασμό του αναισθησιολογικού πλάνου.

Οδηγίες πριν την αναισθησία

Η γυναίκα που θα υποβληθεί σε αναισθησία πρέπει να τηρεί αυστηρά ορισμένες οδηγίες:

Άδειο στομάχι: Το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι ελαφρύ και να λαμβάνεται νωρίς το προηγούμενο βράδυ. Μπορεί να πίνει νερό και διαυγή υγρά μέχρι τις 12 μ.μ. Το πρωί του χειρουργείου δεν επιτρέπεται «τίποτα από το στόμα», εκτός αν ακολουθείται κάποια συστηματική φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα (κυρίως αντιυπερτασικά και αντιαρρυθμικά) θα πρέπει να λαμβάνονται με μια μικρή γουλιά νερό. Αυτό επιβάλλεται γιατί η διαδικασία της αναισθησίας καταργεί τα αντανακλαστικά που προστατεύουν τον αεραγωγό από αναγωγή και εισρόφηση. Αν αυτό συμβεί μπορεί να οδηγήσει σε χημική πνευμονία και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Ακόμα και μια τσίχλα, καραμέλα ή "κάποιες γουλιές καφέ" προκαλούν έκκριση γαστρικού οξέος από το στομάχι και αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο αυτής της επιπλοκής.

Όχι κάπνισμα: Το πρωί του χειρουργείου είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει χρήση καπνού. Το κάπνισμα αυξάνει την ευερεθιστότητα του αεραγωγού και προδιαθέτει σε αυξημένες βρογχικές εκκρίσεις και βρογχόσπασμο. Ακόμη καλύτερα θα ήταν 24ωρη αποχή από το κάπνισμα που θα βελτίωνε κατά πολύ την ικανότητα δέσμευσης του οξυγόνου από το αίμα.

Όχι βαμμένα νύχια - βαρύ μακιγιάζ: Το παλμικό οξύμετρο που τοποθετείται στο δάχτυλο του χεριού και αποτελεί μια μέθοδο διεγχειρητικής παρακολούθησης της οξυγόνωσης εμποδίζεται από χρωστικές στα νύχια. Το βαρύ μακιγιάζ δυσχεραίνει την κλινική εκτίμηση του επαρκούς αερισμού από το χρώμα του δέρματος.

Οχι κολόνιες και αρώματα, είναι τοξικά για τα έμβρυα.

Επίσης, οι φακοί επαφής πρέπει να αφαιρούνται.

Ο αναισθησιολόγος σας το πρωί θα ρωτήσει αν έχουν τηρηθεί αυτές τις οδηγίες, καθώς και πληροφορίες για αλλεργίες, άλλα προβλήματα υγείας και τυχόν κινητές ή αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες.

Με την τήρηση των απλών αυτών αρχών και την καλή συνεργασία με τον αναισθησιολόγο η επέμβαση θα είναι ανώδυνη εμπειρία και μια απλή διαδικασία που ευχόμαστε να στεφθεί και με απόλυτη επιτυχία.

Οδηγίες για την Ωοληψία και Εμβρυομεταφορά

Ανάνηψη μετά την αναισθησία

Μετά το τέλος της ωοληψίας η γυναίκα παραμένει στην ανάνηψη, ένα χώρο δίπλα στο χειρουργείο με νοσηλευτική φροντίδα, όπου θα αντιμετωπισθούν τυχόν πόνος ή μετεγχειρητική ναυτία που αποτελεί συχνή παρενέργεια της αναισθησίας και μέχρι να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις της, ώστε να μπορεί να αναχωρήσει με ασφάλεια.

Απαραίτητο είναι να υπάρχει κάποιος συνοδός καθώς η δυνατότητα για οδήγηση και άλλες δραστηριότητες που απαιτούν συντονισμό διαταράσσονται.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN