Τρόπος ζωής και γονιμότητα | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Τρόπος ζωής και γονιμότητα

Αναμφισβήτητα, ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη γονιμότητα τους και να μειώσουν την πιθανότητα σύλληψης.

Μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει ένα υγιές γυναικείο σώμα, ικανό να συλλάβει και να συντηρήσει μια εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος χωρίς προβλήματα. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και πράσινων λαχανικών, πλούσια σε φολικό οξύ είναι απαραίτητη για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων φολικού οξέος τρεις μήνες πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της κύησης, μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης νευρικών ασθενειών στα νεογέννητα.

Η παχυσαρκία και η ανορεξία δημιουργούν συνήθως ανωμαλίες στη διάρκεια του φυσιολογικού καταμήνιου κύκλου. Σε περιπτώσεις υπέρβαρων γυναικών έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια του 10% του συνολικού βάρους του σώματος μπορεί να προκαλέσει αυθόρμητη ωορρηξία ή καλύτερη απόκριση των ωοθηκών στα ορμονικά φάρμακα που χορηγούνται για την πρόκληση ωορρηξίας.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καταστρέφει τόσο την ποιότητα το σπέρματος (συγκέντρωση, κινητικότητα, μορφολογία) όσο και την ποιότητα των ωαρίων, μειώνοντας κατά συνέπεια τη δυνατότητα γονιμοποίησης και επίτευξης μιας εγκυμοσύνης. Μάλιστα η κατανάλωση αλκοόλ περιορίζεται στα δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα.

Το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών επηρεάζει αρνητικά την ωορρηξία και τις παραμέτρους του σπέρματος, μειώνοντας την πιθανότητα επίτευξης μιας εγκυμοσύνης κατά 40%. Τα ζευγάρια λοιπόν είναι προτιμότερο να απαλλαχθούν από αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Επίσης, περιβαλλοντικές τοξίνες και διαλυτά απόβλητα επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα και κατά συνέπεια πρέπει να αποφεύγονται.

Επιπλέον, οι άνδρες είναι απαραίτητο να περιορίσουν την έκθεση τους σε υψηλές θερμοκρασίες (σάουνα, ζεστά μπάνια) καθώς η υπερβολική ζέστη μειώνει τη συγκέντρωση και την κινητικότητα του σπέρματος.

Τέλος, οι γυναίκες και κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να ενημερώνουν το γυναικολόγο τους για όλα τα φάρμακα που παίρνουν, καθώς κάποια από αυτά δεν είναι ασφαλή για το έμβρυο.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN