Παλίνδρομη Εκσπερμάτιση | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Παλίνδρομη Εκσπερμάτιση

Τι είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν το σπέρμα καταλήγει στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης αντί να κατευθύνεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας.

Κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, μέσω ενός αντανακλαστικού μηχανισμού, συσπάται ο αυχένας της ουροδόχου κύστης με συνέπεια το σπέρμα να προωθείται προς το έξω στόμιο της ουρήθρας και όχι προς την ουροδόχο κύστη.

Στην παλίνδρομη εκσπερμάτιση το σπέρμα ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από την φυσιολογική.

Συμπτώματα παλίνδρομης εκσπερμάτισης

  • Ελάχιστο ή καθόλου σπέρμα κατά τον οργασμό
  • Ούρα που είναι θολά μετά τον οργασμό επειδή περιέχουν σπέρμα

Αίτια παλίνδρομης εκσπερμάτισης

Μετά από επεμβάσεις στον προστάτη αδένα, είτε μετά από φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση διαταραχών του αδένα αυτού, είναι δυνατόν ο μηχανισμός αυτό να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα το σπέρμα αντί να κατευθύνεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας, να καταλήγει στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.

Αλλη αιτία είναι νευρική βλάβη που προκαλείται από διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες παθήσεις και θεραπείες.

Ψυχολογικά αίτια παλίνδρομης εκσπερμάτισης

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση φαίνεται να έχει όμως πέρα των οργανικών διαταραχών και ψυχολογικά αίτια για την εμφάνισή της.

Η παλινδρόμηση του σπέρματος στην ουροδόχο κύστη καταγράφεται στα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φόβο εκσπερμάτισης ενδοκολπικά, όπου αναστέλλεται ψυχογενώς η φυσιολογική πορεία της εκσπερμάτισης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο άνδρας να εκσπερματίζει αντίστροφα, ενώ βιώνει το αίσθημα της οργασμικής ηδονής (αρνείται να δεχθεί ιδεοληπτικά την έξοδο του σπέρματος οδηγώντας την πορεία του προς τα πίσω).

Δεν αναφέρονται οργανικές επιπλοκές λόγω της παλίνδρομης εκσπερμάτισης, αν εξαιρέσει κανείς το πρόβλημα της γονιμοποίησης στο ζευγάρι που δημιουργείται από την έλλειψη της (αδυναμία σύλληψης λόγω απουσίας σπέρματος).

Θεραπεία παλίνδρομης εκσπερμάτισης

Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία που προκαλεί την παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Συγκεκριμένα φάρμακα θα βοηθήσουν όταν υπάρχουν ψυχολογικά αίτια κι άλλα φάρμακα όταν υπάρχει νευρική βλάβη.

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία όταν η παλίνδρομη εκσπερμάτιση οφείλεται σε τραυματισμό του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος από χειρουργικές επεμβάσεις.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN