Αζωοσπερμία - Αποφρακτική & Μη αποφρακτική αζωοσπερμία | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Αζωοσπερμία

Αζωοσπερμία oνομάζεται η απουσία σπερματοζωαρίων από το σπέρμα και διακρίνεται σε:

  • αποφρακτική αζωοσπερμία
  • μη αποφρακτική αζωωοσπερμία

Πόσο συχνή είναι η αζωοσπερμία;

Περίπου το 1% όλων των ανδρών και το 10% έως 15% των υπογόνιμων ανδρών πάσχουν από αζωοσπερμία.

Μπορεί να προληφθεί η αζωοσπερμία;

Οταν η αζωοσπερμία δεν οφείλεται σε γενετικό πρόβλημα, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης της με τα παρακάτω:

  • Αποφύγετε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τους όρχεις και τα υπόλοιπα αναπαραγωγικά όργανα.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε ακτινοβολία.
  • Αποφύγετε αν είναι δυνατόν φάρμακα που μπορούν να βλάψουν την παραγωγή σπέρματος.
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση των όρχεών σας σε υψηλές θερμοκρασίες.
Image
αναπαραγωγικό σύστημα άντρα

Αποφρακτική αζωοσπερμία

Στην αποφρακτική αζωοσπερμία σπερματοζωάρια παράγονται κανονικά στους όρχεις, αλλά αυτά δεν εμφανίζονται στο υγρό μετά την εκσπερμάτιση, λόγω της απόφραξης σε κάποιο σημείο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Οι άνδρες που πάσχουν από αποφρακτική αζωοσπερμία εκσπερματώνουν φυσιολογικά, αλλά το λαμβανόμενο σπέρμα περιέχει μόνο σπερματικό υγρό χωρίς σπερματοζωάρια.

Η αποφρακτική αιτιολογία, με την ευρεία έννοια, περιλαμβάνει την απόφραξη ή τη συγγενή έλλειψη των εκφορητικών σπερματικών πόρων, την εκτομή ή τη διατομή των σπερματικών πόρων με χειρουργική επέμβαση, την πλήρη απουσία των σωμάτων των επιδιδυμίδων και την πλήρη καταστροφή (scaring) της επιδιδυμίδας λόγω φλεγμονής ή τραυματισμού.

Μη αποφρακτική αζωοσπερμία

Στη μη αποφρακτική αζωοσπερμία δεν παράγονται καθόλου σπερματοζωάρια από τους όρχεις. Η αδυναμία παραγωγής ή η ελάχιστη παραγωγή σπερματοζωαρίων υποδηλώνει ορχική ανεπάρκεια. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή να οφείλεται σε κρυψορχία, τραυματισμούς, φλεγμονές, λοιμώδη νοσήματα (όπως παρωτίτιδα σε μεγάλη ηλικία) ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Λήψη σπέρματος από άνδρες με αζωοσπερμία

Η λήψη σπέρματος σε περιπτώσεις ανδρών με αποφρακτική και μη αποφρακτική αζωοσπερμία γίνεται με κατάλληλες μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Στην αποφρακτική αζωοσπερμία ανευρίσκονται εύκολα σπερματοζωάρια κατευθείαν από τους όρχεις:

  • μετά από αναρρόφηση με βελόνα (FNA) από τους όρχεις και την επιδιδυμίδα (PESA)
  • με μικροχειρουργική βιοψία όρχεων (TESA).

Η χειρουργική λήψη σπέρματος προτείνεται επίσης σε περιπτώσεις αποτυχημένης πρόκλησης εκσπερμάτισης με ηλεκτροδιέγερση. Το δείγμα σπέρματος που λαμβάνεται με αυτούς τους τρόπους είτε επεξεργάζεται κατάλληλα για να χρησιμοποιηθεί για μικρογονιμοποίηση ICSI την ίδια μέρα είτε καταψύχεται για να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική προσπάθεια εξωσωματικής. Όλες οι τεχνικές πραγματοποιούνται στην κλινική μας από ειδικό γιατρό ουρολόγο.

Βιοψία Όρχεων

Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας (δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση) η βιοψία των όρχεων είναι συνήθως αναπόφευκτη διαδικασία. Με τη βιοψία κόβεται ένα μικρό κομματάκι από τους όρχεις, το οποίο εξετάζεται από τους εμβρυολόγους για την ανεύρεση σπερματοζωαρίων (κινούμενων ή μη).

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται από ειδικό γιατρό ουρολόγο με ολική αναισθησία. Για το λόγο αυτό, οι άντρες που πρόκειται να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είναι απόλυτα νηστικοί από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας. Επιπλέον την ημέρα της βιοψίας πρέπει να βρίσκονται στη μονάδα τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη, προκειμένου να κάνουν ένα καρδιογράφημα και να συζητήσουν με τον ειδικό αναισθησιολόγο, αναφέροντάς του προηγούμενες επεμβάσεις, αλλεργίες, χρήση φαρμάκων και προβλήματα υγείας.

Η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε την ημέρα της ωοληψίας είτε κάποιες ημέρες πριν. Στην περίπτωση αυτή τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν την ημέρα της ωοληψίας.

Η επεξεργασία δείγματος από βιοψία γίνεται με τον κλασικό τρόπο επεξεργασίας σπέρματος που έχουμε ήδη αναφέρει. Αν η βιοψία είναι αρνητική τότε η χρήση σπέρματος από δότη είναι μία εναλλακτική λύση γι’αυτά τα ζευγάρια.

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN