Πρόωρη Εμμηνόπαυση − Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια | emBIO Κέντρο Γονιμότητας

Πρόωρη Εμμηνόπαυση − Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια

«Τι “ΠΩΑ”, “amh” και “fsh” μου λέτε τώρα; Πείτε μου πώς μπορώ να κάνω παιδί!»

Όταν η Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια σου χτυπήσει την πόρτα πριν από τα 40 σου χρόνια κι ενώ δεν έχεις προλάβει να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί, μαθαίνεις άμεσα τι σημαίνει:

Αραιομηνόρροια: Όταν οι κύκλοι της περιόδου απέχουν μεταξύ τους περισσότερες από 35 ημέρες, δηλαδή όταν έχεις λιγότερους από 8 κύκλους μέσα σε διάστημα ενός έτους. Τόσο η αραιομηνόρροια όσο και η αμηνόρροια (πολύ μειωμένη ροή αίματος στην έμμηνο ρύση ή παντελής απουσία περιόδoυ) οφείλονται στην ελάττωση του αριθμού των ωοθυλακίων, που συνοδεύεται από αύξηση των γοναδοτροπινών και πτώση των οιστρογόνων.

ΠΩΑ: Η Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια «χτυπά» 1–5 στις εκατό γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα συμπτώματα είναι οι διαταραχές του κύκλου εμμήνου ρύσης και η δυσκολία στη σύλληψη. Τα αίτια (γενετικά, ιατρογενή, ιογενή ή αυτοάνoσα) συνήθως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν.

FSH: Η μέτρηση της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) στο αίμα, ιδίως όταν γίνεται στις 2-3 πρώτες ημέρες του εμμηνορρησιακού κύκλου, αξιολογεί το δυναμικό της ωοθήκης. Η αύξηση της FSH θεωρείται ενδεικτική του ελαττωμένου ωοθηκικού αποθέματος. Αυτό σημαίνει ότι έχει ελαττωθεί ο αριθμός των ωαρίων και πιθανόν να έχει υποβαθμισθεί η ποιότητά τους και, επακόλουθα, η γονιμότητα της γυναίκας. Όταν η μέτρηση της FSH ξεπεράσει το επίπεδο των 25 mIU/ml, η πρόβλεψη για γονιμοποίηση είναι αρνητική.

AMH: Τα επίπεδα της αντιμυλλερίου ορμόνης στο αίμα δίνουν μια εικόνα για το μέγεθος του ωοθηκικού αποθέματος. Οι γυναίκες που έχουν λίγα εναπομείναντα ωοθυλάκια, καθώς και αυτές που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση έχουν χαμηλά επίπεδα αντιμυλλερίου ορμόνης.

Χαμηλή ΑΜΗ − Υψηλή FSH: Η υψηλότερη ένδειξη υπογονιμότητας

Θεραπεύεται η Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια;

Πολλές θεραπείες έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της ΠΩΑ όπως, κιτρική κλομιφαίνη, γοναδοτροπίνες, οιστρογόνα, GnRH ανάλογα, αντισυλληπτικά, κορτικοστεροϊδή ή συνδυασμός των παραπάνω φαρμάκων. Με αυτές τις θεραπείες, το 6,3% των γυναικών με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια θα επιτύχουν εγκυμοσύνη. Εάν δεν υπάρξει επιτυχία με τα παραπάνω θεραπευτικά σχήματα, οι ασθενείς καταφεύγουν στη δωρεά ωαρίων.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τις πιθανότητες σύλληψης με τα δικά σας ωάρια

Όταν τα φάρμακα δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της σύλληψης και ο αριθμός των ωαρίων όπως και η ποιότητά τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, στο EmBIO εφαρμόζουμε με επιτυχία τη θεραπεία με διϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA). Η διϋδροεπιανδροστερόνη είναι μια φυσική στεροειδής προ-ορμόνη, που παράγεται από τη χοληστερόλη στα επινεφρίδια. Έχει παρόμοια χημική δομή με την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα και βοηθά τον οργανισμό να τα παράγει ενδογενώς.

Έχετε προβλήματα περιόδου και ωορρηξίας;

Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του

Κλείστε Δωρεάν Online Συμβουλευτική με τον Δρ Θάνο Παράσχο και την ομάδα του
Θα σας απαντήσει ο ίδιος ο κος. Παράσχος
εντός 24 ωρών
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
cnn mom baby
Dr Paraschos’ Fertility Success Story on CNN